Diş Minesi Aşınması Neden Olur? Diş minesi aşınmasının ana nedenlerinden biri, tüketilen gıda ve sıvılarda bulunan asitlerdir. Tükürük, dişleri korumak için sürekli olarak ağızdaki asidi nötralize eder. Ancak çok fazla asitli besin tüketilmesi ve dişlerin etkin fırçalanmaması, dış tabakada zamanla bozulmalara yol açar.
Diş Minesi Erozyonu
Asitli yiyeceklerin ve kafeinli içeceklerin yanı sıra Tufts School of Dental Medicine'de klinik profesörü olarak görev yapan Ronald Perry'e göre, uykuda diş gıcırdatmak (bruksizm olarak da adlandırılır) ve aldığınız bazı ilaçlar aynı şekilde dişlerinize zarar verir.
Diş minesi sayesinde dişler çok daha sağlıklı ve dayanıklı oluyor. Bunun için diş minesinde görülen sorunların tedavi edilmesi şarttır. Diş minesinin en büyük aşınma nedeni, asitli ve nişastalı yiyeceklerdir.
Kahve, Çay ve Tütün Ürünleri Tüketmek
Türkiye'de çay, kahve tüketimi ve tütün ürünleri kullanımının bir hayli yaygın olduğu biliniyor. Ancak bunlar dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında ilk sırada yer alıyor. Öncelikle çay ve kahvenin dişlerde ciddi düzeyde sararmaya yol açtığını belirtmek gerekiyor.
İlgili 31 soru bulundu
Zararlı yiyecek ve içecekler
Sık tüketilen şekerli ve asitli gıdalar, çay ve kahve gibi içecekler dişlerimizin en büyük düşmanlarından. Meyve suları ve diğer içecekler lezzetli olmak ile beraber en başta ağız ve diş sağlığımız olmak üzere tüm vücudumuz için zararlıdır.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar. Fakat porselen kaplama materyal olarak camsı bir yapıda olması nedeniyle daha kırılgandır.
Asitli yiyecek ve içecekler şekerle birleşme olduğunda ortaya diş çürümesine sebep olan koşullar gerçekleşir. Kola, limon, soda, meyve suları ve benzeri türevler asit içerdiği için diş çürüten gıdaların arasında yer alır.
Dişlerde oluşan plaklar çürüklerin oluşmasına yol açan ana sebeptir. Çok fazla şekerli ve nişastalı gıda tüketmek, bunun ardından gerekli diş temizliğini yapmamak çürüklere neden olur. Şekerli ve nişastalı gıdaların tüketiminden sonra dişlerin temizlenmemesi halinde, plaklarda bulunan bakteriler beslenir.
Aşınan kısım zaman geçtikçe dişe göre daha koyu rengi ile dikkat çekecektir. Aşınma sonucu ortaya çıkan koyu renkli çentikler, durumun ilerlediğinin ve müdahale edilmesi gerektiğinin habercisidir. Diş minesi aşınmasını fark ettiğiniz anda diş hekimi muayenesinden geçmeniz gerekir.
Florür diş ve kemik oluşumunda gerekli bir maddedir. Diş macunlarının içinde yer almaktadır. Diş minesini güçlendirmeye yarar.
Diş taşlarını temizlerken hava, su ve püskürtülen özel bir temizleme tozundan da faydalanılır. Bu aletler diş minesine kesinlikle zarar vermezler.
Diş minesini aşındırır: Aşırı diş fırçalamak; dişin minesini sıyırarak daha sarı görünmesine yol açabilir. Diş minesinin aşınması güçtür; fakat bu mümkün olabilir.
Asitli içeceklerin tamamı diş tellerine büyük oranda zarar vermektedir. Sürekli asitli içecek tüketmek braketlerin çürümesine, zamanla kopmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kola, gazoz gibi içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Maden suyu ve soda tüketimi ise doktor kontrolü ve izni ile tüketilebilir.
D vitamini vücutta bulunan kalsiyumu taşır ve K2 vitamini kemik ve diş dokusuna ulaşmasını sağlar. Bu vitaminler alındığında diş çürüklerinin oluşumunda azalmalar meydana gelir. Buradan anlayacağımız üzere K2 vitamini eksik olduğunda dişlerde çürükler ortaya çıkar.
Bakteri plakları düzenli diş fırçalama ile sürekli temizlenmediği takdirde dişlerde asidik ortam oluşturarak diş minesinin aşınmasına ve dentin tabakasının zarar görmesine neden olur. Dişlerin çiğneme yüzeylerinde ve ön yüzlerinde oluşan çürükler gözle görülebilir.
Birincisi dişlerin doğru teknikle ve yeterli süre fırçalanmaması. İkincisi fırçanın tek başına çürüğü önlemede yeterli olmaması. Yeterli değil çünkü fırça dişler arasındaki sıkı temas noktalarına ulaşamamakta, buraların temizliği ancak diş ipi ile sağlanabilmektedir.
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
Diş çürüğünün nedenleri; düzenli ağız bakımının yapılmaması, tükürük içeriği ve kalitesi, diş yapısı ya da çeşitli hastalıklarla bağlantılı olabilir. Diş çürüğü, aslında dişte meydana gelen erime ve buna bağlı oluşan küçük bir boşluktur.
Aşırı şekerli ve asidik yiyecekler ya da içecekler tüketmek. Rutin ağız ve diş bakımı yapmamak, diş ipi kullanmamak. Yeterince florür alamamak.
Porselen diş kaplamaların çoğu ortalama 10 sene kadar rahatlıkla kullanılabilir. Porselenin ömrü, ağız bakımının özeniyle doğru orantılıdır. Ne kadar iyi bakılırsa kullanım ömrü o kadar artar. Eskiyen porselen kaplamalar, zamanla ağızda problemler oluşturabilir.
KAPLAMA YAPILAN DİŞLER ÇÜRÜR MÜ? Bu soru hastalarımız tarafından bizlere en çok yöneltilen sorulardan biri. Yazımızın başında hemen bu sorunun cevabını verelim ,sonra nedenini niçinini açıklayalım istedik:Doğru yapılan,temiz bakılan kaplamalar ve köprülerin içindeki ayak diş diye tabir edilen taşıyıcı dişler, çürümez.
İmplantların tarihten itibaren bakıldığında ortalama implantların 20-25 yıl ağızda kalabilmektedir. Bu süreç hastanın ağız bakımına verdiği önemle alakalıdır. Çünkü implantlar, titanium metal ama diş eti hastalıkları olabilmektedir. Bu implantı kaybetmek değil ama ömrünü kısaltmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri