Noterde yapılan vasiyet de bozulabilir. Bunun sonucu olarak da miras bırakanın ayırt etme gücünün bulunmaması sebebi ile iptal edilme olasılığı azalır. Benzer şekilde noterde düzenlenen vasiyetin ahlak ve kanuna aykırılık sebebi ile iptal edilme olasılığı da düşüktür.
Noter Tasdikli Vasiyetname Bozulur Mu? Resmi olarak noterde yapılan vasiyetname de bozulabilir. El yazısıyla kendinizin hazırladığı vasiyet ile noter tasdikli vasiyetin arasında hiçbir fark bulunmaz.
Vasiyetnamenin İptali Sebepleri
Bunlar; 1- Ehliyetsizlik, 2- Vasiyetnamenin yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmış olması, 3- Tasarrufun içeriğinin bağlandığı koşullar veya yüklemelerin hukuka veya ahlaka aykırı olması, 4- Tasarrufun kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmış olması halleridir.
Noterde Yapılan Vasiyetname Geçerli Midir? Resmi vasiyetname resmi memur olan noter tarafından da düzenlenebilir. Noter, kanunla kendisine vasiyetname tanzim edebilme yetkisi verilmiş bir görevlidir. Dolayısıyla noterde yapılan vasiyetname geçerlidir.
Resmi Vasiyetnamenin (Bozulmayan Vasiyetname) Şartları
Genellikle vasiyetnameler, noter huzurunda düzenlenmektedir. Resmi vasiyetnamenin diğer bir geçerlilik şartı ise 2 tanık huzurunda yapılmasıdır. Mirasbırakan, vasiyetnameyi okuduğunu, bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan eder.
İlgili 30 soru bulundu
Vasiyetnamenin geçerliliğini sınırlayan herhangi bir kanun hüküm yoktur. Vasiyetname Kaç Yıl Geçerlidir sorusuna yanıt olarak demektir ki; vasiyetname mahkeme kararı ile iptal edilmedikçe geçerlidir. Bir vasiyetname sadece çok eski bir zamanda düzenlendiği için geçersiz olmaz.
Vasiyetname yapanın tasarruf ehliyetinin bulunmaması, Vasiyetnamenin yanılma, aldatma, hile, korkutma veya zorlama yoluyla yapılması, Vasiyetnamenin gerek içeriğinin gerekse de bağlandığı koşullar veya yüklemelerin hukuka ve ahlaka aykırı olması, Vasiyetnamenin Şekil yönünden noksan olması.
Vasiyetnamenin Açılması ve Tenfizi
Yasal mirasçılar, mahkeme kararının kesinleşmesi halinde malvarlığına ilişkin intikallerini veraset ilamı ile birlikte intikali gerçekleştirebilecektir. Vasiyetnamenin tenfizi, vasiyet alacaklısı tarafından talep edilebilecektir.
Maddesine göre mirasçılar ve vasiyet alacaklıları vasiyetnameye 1 ay içerisinde itiraz edebileceklerdir. Eğer bu süre zarfında herhangi bir itiraz yapılmaz ise mirasçılara veraset ilamı verilecektir. Kanunun ilgili maddesinin devamında mirasçılık belgesinin geçersizliğinin ileri sürülebileceği de belirtilmiştir.
Noterde Yapılan Vasiyetnamenin İptali
Türk Medeni Kanununa göre mirasçılar vasiyetnameden haberdar olduklarından sonra bir yıl içinde vasiyetnamenin iptali için dava açabilirler. Yapılan yargılama sonunda mahkeme tarafından vasiyetin iptaline karar verilebilir.
Miras Hakkı Kaç Yıl Geçerli? Miras hakkı, murisin vefatıyla birlikte mirasçıların sahip olduğu mutlak bir haktır. Mutlak haklar içinse herhangi bir geçerlilik süresi söz konusu değildir.
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.
Miras sözleşmelerinin tek taraflı içeriklerinde geri almanın mümkün olduğu kabul edilmektedir. Feragat işlemi de zorunlu olarak iki taraflı işlem olan feragat sözleşmesi içinde yapılmasına rağmen tek taraflı maddi anlamda ölüme bağlı işlem olduğuna göre tek taraflı olarak miras bırakanın geri alması mümkün olmalıdır.
Mirasın reddi; murisin yerleşim yerine göre belirlenen mirasın açıldığı yer sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanda bulunarak yapılabilir. (TMK, m.609). Sulh mahkemesi dışında bir mercii önünde örneğin noterde reddi miras yapılamaz. Yapılmış ise herhangi bir hukuki sonuç doğurmaz.
Mirasçılar arasında yapılan miras taksimi sözleşmesi anlaşılarak fesh edilebileceği gibi taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa paylaşım sözleşmesinden zarar gören mirasçı paylaşımın feshi davası açabilir. Görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesi, yetkili mahkeme ise ölenin son yerleşim yeri mahkemesidir(kesin yetki).
Bir kişi miras payını hem mirasçı olmayan üçüncü kişilere hem de yasal mirasçılara devredebilir. Miras payının devri için yazılı bir sözleşme yapılması hukuki olarak zorunludur. Miras payını devreden bir kişi, miras payının tamamını bir başkasına devrettiğinde miras hakkı tamamen sona erer.
Vasiyetnamenin iptali davasının bir yıl içerisinde açılması gerekmektedir. Ancak her durumda, vasiyetnamenin açıldığı an itibariyle on yıl içinde dava açılmalıdır. Bu on yıllık süre, davanın açılması için azami olarak öngörülen süredir.
Bu suretle paylaşımın saklı paylarını ihlal ettiği ölçüde iptalini talep edebilirler. Paylaşılan mirasa itiraz süresi mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten itibaren 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinden itibaren 10 yıldır.
Peygamber (s.a.s.), malının yarısını vasiyet etmek isteyen bir sahâbîye üçte birini vasiyet etmesini söylemiş, hatta bunun bile çok olacağını beyan etmiştir (Buhârî, Vesâyâ, 3 [2743]; Müslim, Vasıyyet, 10 [1629]). Malın üçte birinden azının vasiyet edilmesi müstehaptır.
Vasiyet alacaklısı, vasiyet edenin ölümü anında mirasa ehil ve sağ ise vasiyete konu mala hak kazanabilir. Vasiyet alacaklısı, vasiyet edenden önce ölürse, vasiyetnameden aksi anlaşılmadıkça, vasiyet olunan şey miras bırakanın mirasçılarına geri döner.
Vasiyetname düzenlendikten sonra vasiyetçi el yazılı ya da resmi vasiyetname yapma imkanı bulursa ya da 1 ay içerisinde ölmezse sözlü vasiyetnamenin bir hükmü kalmaz. Ancak ölüm gerçekleştiği takdirde vasiyetname halihazırda tanıklar tarafından mahkemeye iletildiği için mirasçıların herhangi bir sorumluluğu olmaz.
Böylece uygulamanın başladığı günden bu yana yapılan toplam sorgulama 6 milyon 320 bin 260 oldu. Öte yandan Bakanlık, vatandaşların sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnamelerini görüntüleyebilmeleri için 22 Şubat 2018'de e-Devlet üzerinden "vasiyetname sorgulamayı" da hizmete sundu.
On yıllık süre dava açılmasında üst sınır niteliğindedir. Vasiyetnamenin açılma tarihinden itibaren veya miras sözleşmesinde mirasın geçme tarihinden itibaren 10 yıl geçmesine rağmen iptal davası açılmamışsa dava açma hakkı düşer. Yirmi yıllık süre davalının kötü niyetli olduğu durumlarda geçerlidir.
Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonu tarafından miras davaları için ortalama süre 731 gün olarak belirlenmiştir. Uygulamada ise miras paylaşımı davasının 2 yıl ile 3 yıl arasında sürdüğü görülmektedir.
Miras hukukunda mal paylaşımı kişi ölmeden de devreye girebilmektedir. Ancak bunun için kişinin vasiyetname yazması gerekmektedir. Bu vasiyetnamede malını ne şekilde, kimlere pay edeceğini belirtmelidir. Ölmeden mal paylaşımı ancak miras bırakanın kendi rızası ile gerçekleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri