Bu nedenle dişteki sinirlere erişen bakteriler sinirlerin ölmesine neden olur. Diş sıkma, gıcırdatma, dişin kuron tedavisi için aşırı kesilmesi gibi durumlar diş sinirlerinin aşınmasına neden olur. Pulpa yapısı içerisindeki sinirlerin şişme ve kanlanması dişteki sinirlerin öldüğünü gösterir.
Dişlerin yapısında, sert ve yumuşak dokular bir aradadır. Bir dişin iç katmanında yer alan sinirler hasar gördüğünde, kan akışı durabilir. Bu durum, enfeksiyona yol açabilir. Bir süre sonra sinirler ölebilir ve diş artık canlı özelliğini kaybeder.
Tahriş edici madde giderildikten sonra, pulpa dokusu rahatlar ve diş canlılığını sürdürebilir. Pulpa dokusu yeterince uzun süre tahriş olursa, kan akışının azalması sinirin ölmesine ve enfekte olmasına neden olacaktır.
Diş siniri ölmesi sonucunda en çok tercih edilen tedavi yöntemi kanal tedavisidir. Kanal tedavisi hemen hemen herkesin diş yapısına uygun olduğu için sıklıkla uygulanır. Kanal tedavisi sonucunda dişlerinizi kaybetmeden ölen sinirlerden kurtulabilirsiniz.
Böyle durumlar ağızda şişlik, sizi ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Her bir dişte bulunan sinir dokusu hasar gördüğünde işlevini kaybeder ve diş çevresinde üreyen bakteriler sinir dokuları kök kanalının içine kadar inerek orada çoğalmaya başlar.
İlgili 28 soru bulundu
Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.
Diş kökünde iltihap olan dişlere kanal tedavisi yapıldıktan sonra iltihap hemen geçmeyeceği için baskı sonucu ağrı olabilir. Kanal tedavisi işlemi dişin içindeki sinir ve damarları alma işlemi olduğu için o bölgede dişin çevre dokusunda yara oluşacaktır, bu oluşan yaranın iyileşme süresince bir ağrı yapması normaldir.
Fakat dişte oluşan derin çürükler pulpaya erişebilir ve bunun zamanında tedavi edilmemesi dişteki sinirlerde tahribata neden olur. Diş içerisindeki bu doku kendi kendine iyileşme özelliğine sahip değildir. Bu nedenle dişteki sinirlere erişen bakteriler sinirlerin ölmesine neden olur.
Kanal tedavili diş çürür mü? Kanalların doldurulması sırasında sızdırmazlık sağlanmış ise kanal tedavili diş çürümez.
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
– Allerji yapmadığına emin olduğunuz ağrı kesiciyi tok karnına kullanmaktır. Unutmayın ki ağrı kesiciler içildikten 15-30 dakika sonra etkilerini gösterecektir. – Diş ağrısı çürükten kaynaklanıyorsa ve dişinizin çürük kısmında birikmiş gıda artıklarının temizlenmesi yani dişlerinizin fırçalanması işe yarayabilir.
Örneğin kanal tedavisi yapılırken iltihap sonuçlarından dolayı ölen bütün sinirler alınıp yerlerinden çıkarılmaktadır. Ancak dolgu tedavisinde ise diş sinirleri yerlerinde bırakılıp dokunulmamaktadır.
Çürük eğer dişin köküne ulaşmış ve sinirlere zarar vermişse kanal tedavisi uygulanır. Bu tedavinin uygulanabilmesi için dişin yüzeyinin hala kullanılabilir olması gereklidir. Tedavideki amaç sinirlerin çıkartılarak yerine bir dolgu uygulanmasıdır. Böylece çürük ve zarar görmüş olan sinirler ve kökler alınır.
Kanal tedavisinin iltihaba yönelik bir işlem olmaması nedeniyle diş hekimleri apseli dişe rahatlıkla kanal tedavisi uygulayabilmektedir.
Bu sinir sadece sıcak ve soğuk algısı için kullanılan duyusal bir sinirdir. Kanal tedavisi sırasında bilinenin aksine hasta ağrı hissetmez. Kanal tedavisinde, dolgu tedavisinde olduğu gibi diş ve çevre dokular etkin bir şekilde uyuşturulur ve genellikle 1 saat içinde işlem tamamlanır.
Son zamanlarda sürekli tekrar edilen Kanal tedavisi yapılmış bir diş tekrar kanal tedavisi yapılır mı? Sorusu ile kanal tedavisi için şunlar söylenebilir. İlk tedaviden sonra akseden diğer sorunlar neticesinde tekrar kanal tedavisi uygulanmasında herhangi bir sıkıntı yoktur.
Özellikle dişe yapılan dolgu zamanla deforme olabilir. Bu durumda içeriye sızan şeker gibi maddeler içten bir çürüme başlatabilir. Bu çürüme tekrar bir ağrıya neden olabilir ve ilgilenilmediği takdirde dişi tamamen kaybetmenize yol açabilir. Dolgulu dişler çürümez düşüncesi bu yüzden yanlıştır.
İmplant tedavisinin avantajları arasında, dişlerin güçlü ve sağlam olması, dişlerin doğal görünümünü koruyabilme ve dişlerin kaybının önüne geçebilme özelliği sayılabilir. Kanal tedavisi ise, dişin içinde bulunan pulpa dokusunun çürümüş veya ölmüş olması durumunda uygulanan bir tedavidir.
Bir süre sonra iyileşme süreci başlar. Eğer koruyucu kılıfta hasarlanma yoksa veya kılıf tamiri yapılmış ise liflerin büyümesi boş tüpler içinden devem ederek motor veya duysal sinirlerin ileti uç noktalarına(reseptör) kadar iyileşme sağlanır. Sinir vücudun en yavaş iyileşen dokusudur.
Kanal tedavisi yapılması zorunludur. - Yapılmazsa pulpada bulunan iltihap şiddetli ağrı ve enfeksiyona , devamında apse oluşumuna ve dişi çevreleyen kemikte hasara neden olur.
Eğer hala düzgün duruyorsa, genellikle kendi kendine birkaç gün ya da haftada sağlamlaşır.
Dolgu yapılmış dişler, zamanla yıpranabilir veya aşınabilir, bu da dolgunun dişin yüzeyine doğru aşındığını veya kenarlarının kırıldığını gösterir. Ayrıca dolgular, dişe uygun olmayan şekillerde yapılırsa veya dişle yeterince uyumlu olmazsa, dişlerde hassasiyete ve ağrıya neden olabilir.
Doğru yapılmayan kanal tedavisi sonrası bakteriler kök kanallarına yeniden girerek enfeksiyon oluşturabilir ve şiddetli ağrı meydana getirebilir.
Diş kökünün bitiminde kan damarlarının dişe giriş yapmasını sağlayan küçük bir delik bulunmaktadır. Bazen kanal tedavisi sırasında bu küçük delikten dişi çevreleyen dokuya ulaşabilir. Bu durumda çevreleyen doku enfekte olur ayrıca iltihaplanması da olasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri