Karabiber: Sofralarımızın en yaygın kullanılan baharatıdır. Hemen hemen tüm yemeklerle uyumludur. Yaygın olarak et yemeklerinde tercih edilse de sebze türlülerinin, balık, pilav, salata ve tuzlu hamur işlerinin vazgeçilmezidir.
Karabiber
Hemen hemen tüm yemeklerle uyumlu, yemek pişerken veya piştikten sonra kullanılabilen bir baharattır. Genel olarak sebze, et, tavuk, pilav, salata ve tuzlu hamur işlerinde kullanılmaktadır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Hem pişirilerek hem de yemeklerin üstüne serpilerek kullanılan karabiber, yağ veya çay olarak da tüketilebilir. Her derde deva özelliği ile beğeni kazanan baharat, saça, cilde, öksürüğe, bağışıklık ve sindirim sistemlerine iyi gelir. Karabiberin kökeni ise Anadolu'dan çok uzaklara dayanır.
İlgili 29 soru bulundu
Tuz ve karabiber gibi baharatlarıysa pişirme boyunca veya servis etmeden önce ekleyebilirsiniz.
Patates: Fesleğen, karaman kimyonu, Frenk soğanı, dereotu, maydanoz, kekik.
Gastrointestinal ve solunum rahatsızlıklarına neden olabilir: Karabiber mideyi rahatsız ederek bazı gastrointestinal hastalıklara neden olabilir. Eğer ülser ve gastrit gibi mide sorunları yaşıyorsanız karabiber tüketmemeniz gerekir.
C vitamini yüklü olan karabiber antibiyotik etkisine sahiptir. Hastalıklara karşı kalkan görevi görür. Vitamin ve mineral açısından zengin olan karabiber enerji verir, sindirim sistemini korur ve daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bağırsak ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelir.
Karabiber serbest radikallerin hareket kabiliyetlerini azaltarak bünyeye verdiği hasarı minimuma indirir. Böylece bir çok kanser çeşidine karşı vücudu korur ve kansere yakalanma riskini azaltır.Bunun dışında zararlı güneş ışınlarının neden olduğu cilt kanserine yakalanma riskini azaltır.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
Beyran çorbası: Pul biber, kırmızı toz biber, karabiber eklenebilir. Pirinç çorbası: Kırmızı pul biber ve nane ilave edilir. İşkembe çorbası: Kimyon, pul biber, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edilir. Brokoli çorbası: Sebzeli çorbalara genellikle tuz ve karabiber dışında fazla baharat atılmaz.
Tavuk yemeklerine yakışacak baharatların bir arada toplandığı bir karışımdır. Tavuğun terbiye edilmesi sırasında kullanılarak yemeğe eşsiz bir baharat aroması verir. Karışımı oluşturan başlıca baharatlar, köri, tatlı toz biber, kişniş, nane ve zencefildir.
3. Karabiber
Yakıcı etkisinden dolayı fazla terlemenize neden olur.
Sütün içerisine karabiber atmak İçerisindeki besinler sayesinde güne başlarken bir bardak sütün içerisine bir tutam karabiber atmak, gün boyu enerjik kalmanıza yardımcı olur. Bunun dışında metabolizmanızı daha erken uyandırarak daha zinde olursunuz.
- Balgam sökücüdür ve öksürüğün geçmesini sağlar. - Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, bağırsakların daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. - İdrar söktürücüdür.
Karabiberin libidoyu artırdığını söyleyen uzmanlar, bu güzel baharatın sağlığa diğer faydalarını şöyle sıralıyor. Cilt: Bir cilt hastalığı olan vitiligonun iyileşmesine yardımcı olur. Cilt kanserini yenmek için de destekleyici bir baharattır. Cinsellik: Karabiberin afrodizyak tesiri vardır, cinsel gücü arttırır.
1993 yılında yapılan bir laboratuvar çalışması karabiberin; oksidatif maddelerin neden olduğu karaciğer hasarlarından koruduğunu ve önemli bir antioksidan olan glutatyon (GSH) seviyesini korumasına yardımcı olduğunu göstermiştir.
Araştırmada piperine maddesinin kandaki yağ oranını düşürdüğüne özellikle değiniliyor. Yüzyıllardır mide rahatsızlıkları, ağrı, acı, iltihap ve diğer pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan karabiberin bu sayede kilo vermeye de moleküler seviyede destek olduğu görülüyor.
Fevzi Özgönül, karabiber çayının antioksidan ve serbest radikalleri azalttığını, soğuk algınlığı, öksürük, solunum sıkıntısı ve ateş semptomlarında da rahatlama sağladığını söyledi.
Ateş düşürücü özelliği vardır. Mide ve bağırsak sağlığı için de faydalı olan karabiber, hazmı kolaylaştırarak şişkinlik problemlerini önler. İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttan ödem atılmasına yardımcı olur.
Karabiber, dolaşımı ve balgam akışını hareketlendirir. Bal, katıldığında ise öksürüğü tamamen yatıştırır. Bu karışım doğal bir antibiyotik niteliği taşır. Bir çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile bir fincanda karıştırılır.
Bir kasede tuz, karabiber, pul biber, sumak, biberiye ve kekik karışımı hazırlayın. Doğranmış patatesleri bu karışıma bulayıp harmanlayın.
Özellikle Amerika'da o şahane yemeklerinin lezzet sırrı olarak bilinen kajun (cajun) baharatından bahsediyoruz. Patateslere çok yakıştığı için ülkemizde patates baharatı olarak da anılıyor.
Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz. Tuzu zaten patates haşlarken mutlaka ilave ediyorsunuz biliyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave ederek patateslerinizin bütün bir şekilde kalarak haşlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri