Isparta'ya özgü buğday diş top tarhana çorbası da yapımı oldukça kolay ve doyurucu bir çorba. Klasik tarhana çorbalarından daha farklı olan bu çorbayı mutlaka denemelisiniz.
Türkiye'de Trakya bölgesinde ve Uşak, Edirne, Afyon, Çankırı, Malatya , Kahramanmaraş şehirlerinde ve Gediz, Beypazarı, Bandırma ve Gönen ilçelerinde ünlüdür.
Tarhana Çeşitleri
Ülkemizde yaklaşık 50 çeşit tarhana olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazıları; Ege, Trakya, Gediz, Sivas, Maraş, Beyşehir, Kastamonu yaş, göce, göçmen, kiren (kızılcık), hamur, et, süt, üzüm tarhanaları ve top, ak, kıymalı, şalgamlı ve pancarlı tarhanalardır.
4 litre su ve 2 kg yoğurt ayran kıvamına getirilir. Buğday ilave edilerek ocakta karıştıra karıştıra kaynatılır. Lapa kıvamına gelene kadar pişirilir.
Kastamonu Yaş Tarhana (Bol Vitaminli)
İlgili 35 soru bulundu
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Tarhana bir kâseye konularak bir bardak su ile ıslatılır, bir tencereye bir çorba kaşığı yağ konularak eritilir içine ezilmiş salça, dövülmüş sarımsak katılarak karıştırılır. Sonra üzerine 6 bardak su dökülerek tekrar karıştırılır. Tencere orta ateşte ısıtmaya bırakılır.
Tarhana 1 su bardağı su ile ıslatılarak 10 dakika bekletilir.Tencereye yağ ilave edilerek salça,nane,pul biber kavrularak su ilave edilir.Kaynayınca altı kısılır tarhana ilave edilir kaynayıncaya kadar karıştırılır. Tuz ilave elilerek 5 dakika daha kaynatılarak servis edilir.Arzuya göre sarımsak ilave edilir.
Her ülkenin yemek kültürü ve geleneksel yemekleri önemlidir ve o ülkeye özgü olarak bilinen bazı yiyecek ve içecekleri bulunmaktadır. Tarhana da Türk mutfağı için bunların başında gelen ve örnek gösterilebilecek önemli yiyeceklerden bir tanesidir.
Tarifte kullandığımız nohut hamurun mayalanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden bu tarifte tekrardan maya kullanmanıza gerek olmayacak.
En ünlü tarhanalar genelde Malatya Tarhanası, Afyon Tarhanası, Bandırma Tarhanası, Beypazarı Tarhanası ve Uşak Tarhanası olacaktır.
Tarhana, geçmişi Orta Asya'ya kadar uzanan, tarihin o zamanlarından günümüze kadar olan süreçte özellikle de hastalıklarda şifa niyetine kullanılan bir besindir. Hatta filmlere, hikayelere bile konu olmuştur. Tarhana, 16. yy başında Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Han döneminde Mısır seferi öncesi ortaya çıkmıştır.
Maraş tarhanasının ortaya çıkışı 16.yy başında Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim Han dönemine aittir. Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz Sultan Selim, Mısır seferi çıkmadan önce ordunun ihtiyaçları için hazırlıklara başlamıştır.
Karakılçık buğdayı, nohut, kuru fasulye, mısır, soğan, domates, kırmızı kapya biber,sarımsak, dağ kekiği, nane ve tuz ile hazırlanan göce, ev yoğurdu, ekşi maya ve karakılçık unu ile fermente edilir. 7-14 gün arasında fermente edilen yaş tarhana gölge ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır.
Tencereye sıcak su alalım ve içine tarhanaları atıp blenderdan çekelim ve ocağa koyup kaynayana kadar pişirelim. Sos tavasına yağ, biber salçası, nane ve ezilmiş sarımsakları koyup 2 dk pişirip kaynayan çorbanın içine sosu ilave edip tuzunu ekleyip 10 dk kadar pişirelim. Servis tabağına alalım.
Tarhanamızı, yumuşaması için akşamdan bir tencerede suya ıslıyoruz. Yapacağımız zaman suyunu döküp, tarhanalarımızı tencerede elimizle iyice eziyoruz. Daha sonra 1 su bardağı soğuk su katarak, kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Karıştırmazsanız, tarhana özünde yoğurtla yapıldığı için kesiliyor arkadaşlar.
Yapılışı : Kırmızı biber, yeşil biber, domates ve soğanı iri parçalar halinde tencereye doğrayın. Üzerine haşlanmış nohut ve tarhana otunu koyun. 1 su bardağı su ekleyip ocağa alın. Kapağını kapatıp 30 dakika kadar pişirin.
Malatya Tarhanası (Darhane Çorbası) Tarifi Nasıl Yapılır? Kuru tarhanaları 1 gece önceden suya ıslatıp bekletelim. Ertesi gün yumuşayan tarhanaları tencereye alıp üzerini 3 parmak geçinceye kadar su ekleyip 30 dakika pişirelim.
Gediz Tarhanasının Yapılışı: Kırmızı biber, soğan, yoğurt, nane, tuz, un be bir önceki yapımlı olan tarhanadan alınan ekşi maya ilave edilip yoğrularak hamur haline getirilir. Bu hamur 3 hafta süre ile bekletilerek fermantasyon yani ekşiyip tatlanması oluşur. Oluşan hamur kaşıklarla bezlerin üzerine dökülür.
👉Öncelikle bir gece önceden dövme yıkanıp soğuk suyla ıslanır. Sabah suyu dökülerek büyükçe bir kazanda dövmenin içine göz kararı su eklenip pişirilir. Biraz ılıdıktan sonra dövme sakız kıvamına gelinceye kadar yoğurulur. Daha sonra un, yoğurt, tuz, kekik iyice karıştırılıp yoğurulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri