Diş eti altı diş taşı, diş eti hizasının altında oluşur. Drs. Langlais ve Miller'a göre bu taşlar, kahverengi, siyah ya da yeşil olabilir.
Bakteriler diş eti çizgisinin etrafında biriktiğinde, fırçalama ve diş ipi kullanımı ile çıkarılabilen yumuşak, yapışkan, renksiz bir film olan plak tabakası oluşturur. Tedavi edilmeyen plak sertleşebilir ve kalkülüse dönüşebilir, bu da uzaklaştırılması için profesyonel temizlik gerektirir.
Diş plağı düzenli ağız hijyeni ile kaldırılmazsa sertleşmeye başlayabilir. Sertleşmenin miktarı arttıkça diş taşı oluşumu görülebilir. Genellikle açık renkte ve sarımsı görünümdedir.
Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir. Görünüm açısından en önemli parçamız olan dişlerin temiz olması sadece görünümü değil sağlığı da etkileyen bir unsurdur.
Evde diş taşı temizliği ceviz kabuğu da ilginç bir yöntem olarak bilinmektedir. Bir bardak suyun içerisine konulan ceviz kabukları ortalama 20 dakika boyunca kaynatılır ve sonrasında soğumaya bırakılır. Diş fırçası, soğumuş olan bu suda yaklaşık 10 dakika bekletilir. En sonunda da bu suyla dişler fırçalanır.
İlgili 30 soru bulundu
Bu siyah lekeler (diş taşları) yalnızca dental hijyenist ve diş hekimi uzmanları tarafından temizlenebilir ve iyi ağız bakımı ve düzenli diş hekimi ziyaretleri bunların tekrar oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
Diş taşı temizleme ücretleri ortalama olarak 875 TL'den başlamakta ve 2.000,00 TL'ye kadar çıkmaktadır.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Oluşan Boşluk
Bu hassasiyet, dişlerin etrafındaki boşlukların açılması nedeniyle oluşur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, hassasiyetin azaltılması için aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
Diş taşı (diş tartarı) ağızda koku yapar mı? Diş taşı ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir.
İyi haber şu ki, bu siyah lekeler dişlerinizin yüzeyindeyse, büyük ihtimalle temizlenecektir. Profesyonel bir diş temizliği için diş hekiminizden randevu alarak başlayın. Dental hijyenistiniz, dişlerinizdeki siyah lekeleri ve diş taşlarını uzaklaştırmak için ultrasonik bir cihaz ve diş hijyen aletleri kullanabilir.
Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı, plak oluşumunu ve dolayısıyla diş taşını önlemeye yardımcı olur. Ancak diş taşının çok belirgin olduğu vakalarda, mutlaka bir uzman hekime başvurulması gerekir. Uzman hekim, gerekli gördüğü takdirde diş taşı temizliği yapar.
Ağız içindeki bakteriler süt, meyve suyu, alkolsüz içecekler, ekmek, makarna ve meyve gibi şekerli veya nişastalı yiyeceklerle karşılaştığında ve uzun süre temizlenmediğinde plak oluşumuna sebep olur. Bu bakteriler yiyecek ve içeceklerdeki karbonhidratları parçalayarak asitleri serbest bırakır.
Karbonat, diş macunları içerisinde de bulunan temizleyici ve beyazlatıcı etkisi olan bir maddedir. Bu nedenle evde karbonat ile diş taşı temizliği oldukça etkili bir yöntemdir. Evde karbonat ile diş taşı temizliği yaparak karbonatın antibakteriyel özelliği sayesinde diş taşlarının oluşumunu engelleyebilirsiniz.
Diş taşı temizleme işlemi, diş taşı yoğunluğuna göre 1 ya da 2 seansta tamamlanan bir işlemdir. Seanslar ortalama 30 dakika sürmektedir.
Eğer diş taşı temizlenmezse, diş etinde çekilme gözlemlenebilir. Bunun yanında daha ileri sorunlar da meydana gelebilir. Örneğin çene kemiği kaybı yaptığı için dişlerin sallanması ve düşmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Diş Taşı Temizliği Acıtır mı? Rutin diş taşı temizliği işlemleri sırasında anestezi uygulanmasını gerektirecek bir acı ortaya çıkmaz. İşlem sırasında sadece hafif bir sızı meydana gelir. Bu sızı da hiçbir zaman hastayı rahatsız edecek boyutlara ulaşmaz.
Günde iki kez, her defasında en az iki dakika boyunca florürlü diş macunu ile dişlerinizi iyice fırçalayın. Signal diş macunu, hem florür hem de özellikle tartar oluşumunu önleyen diğer aktif içeriklere sahiptir. Yumuşak veya orta yumuşaklıkta bir diş fırçası kullanın.
Tedaviden hemen sonra diş temizliği hasta için zorlu olsa da fırçalama ve diş ipi kullanımına devam edilmelidir. Aynı zamanda antiseptik ağız gargaraları da kullanılabilir. İlk günlerde hafif kanamalar görülebilir. Tedavinin başarılı olmasında, ağız bakımına dikkat edilmesi oldukça önemlidir.
Ağız kokusunun önemli nedenleri arasındadır. Problemin çözülmesi için diş doktorunuz diş taşı tedavisi uygulayacaktır. Bu tedavi ilk günde tamamlanabilir ya da 2 - 3 gün kadar uzayabilir. Diş taşlarının temizlenmesi ile dişlerinizin arasındaki plak ortadan kaldırılmış olacaktır.
diş taşı temizliğinin 6 ayda bir yapılmasını önerir. Ağzınız ve tükürük yapınız plak ve tartar oluşumuna yatkınsa daha sık muayene ve diş temizliği yapılabilir. Diş taşına daha yatkın olan kişiler şunlardır: Genellikle yaşlanma ve ilaç kullanımı nedeniyle ağız kuruluğu olanlar.
Diş temizleme işleminin asıl amacı, diş taşı temizliği ve diş eti sağlığı için yapılır. Ancak diş temizleme işleminin beyazlatma etkisi de doğacaktır. Özellikle de diş temizleme işleminden sonraki ilk 24 -48 saat içinde dişlerdeki beyazlık etkisi gözle görülecek şekilde fark edilebilir.
İşlem sonrasındaki ilk 24 saat dişler 4 – 5 kere tuzlu su ile çalkalanmalıdır. Bu sayede enfeksiyon riskinin önüne geçilmiş olur. Aynı zamanda ağzı tuzlu su ile çalkalamak iyileşmeyi de hızlandıracaktır. İşlem sonrasındaki 1 haftalık süreçte soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız.
Diş Eti Küretajı Fiyatı 2023 Yılında Ne Kadar? Subgingival küretajın fiyatı, diğer diş hekimliği hizmetleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Dişhekimi muayenesi 215,00 TL ile 235,00 TL arasında değişirken, subgingival küretaj işlemi tek diş için 510,00 TL olarak ücretlendirilir.
1.Diş ağartma Vital tek diş için en fazla dört adet, malzeme fiyatları hariç olarak 750 TL den başlamaktadır. 2.Diş ağartma çene için ve malzeme fiyatı hariç olarak 2.000 TL den başlamaktadır. Diş beyazlatma fiyatları 2023 yılında ortalama Boğaziçi Diş Hastanemizde 2.000 TL 'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri