Diş teknisyeni, kuron, köprü, tam protez, bölümlü protez, porselen veya kaplama (veneer), ortodontik aparey ve implant gibi güvenli rekonstrüktif çalışmalar tasarlamak amacıyla diş kliniği ile iş birliği yapar.
Dişhekimlerinin sadece/münhasıran kendi klinik hastalarına hizmet vermek, dışarıdan laboratuvar hizmeti için hasta kabul etmemek şartıyla, muayenehanelerinde hem klinik hem de laboratuvar işlerini yapmaları mümkündür. Bunun için diş protez teknisyeni istihdam etme zorunlulukları bulunmamaktadır.
Diş teknikeri; diş hekimleri tarafından belirlenen tedavi yöntemine uygun olarak kaybedilen dişlerin ve ağız fonksiyonlarının yeniden oluşturulmasını sağlamak için çene ve yüz bölgesine uygulanan hareketli, çene ve diş protezlerini laboratuvar ortamında yapan, yapılmasını sağlayan kişiye verilen mesleki unvandır.
Diş protez teknikerleri; devlet hastaneleri, diş hastaneleri, üniversite hastaneleri gibi kamu kuruluşlarında ya da özel diş protez laboratuvarlarında iş bulabilirler. Ayrıca isterlerse kendi diş laboratuvarlarını açabilirler.
Diş hekimleri, kendi klinik hastaları dışındaki hastaların protez ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla laboratuvar sorumlusu olarak en az bir diş protez teknisyenini istihdam etmek suretiyle laboratuvar açabilirler.
İlgili 18 soru bulundu
Diş Protez Teknikeri maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 34 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Diş Protez Teknikeri maaşları 19700 TL'dir. En düşük Diş Protez Teknikeri maaşı 15760 TL iken, en yüksek Diş Protez Teknikeri maaşı 46140 TL'dir.
Muayenehane, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun ve Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde dişhekimlerinin mesleklerini serbest ve bireysel olarak sundukları özel sağlık kuruluşudur.
Diş teknisyeni, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının diş protez teknolojisi programından mezun, laboratuvar ortamında tam ve kısmi protezler, ortodontik aletler ve porselen kaplamalar dahil olmak üzere, diş protezlerini ve cihazlarını hazırlamakla sorumludur.
Yorum: Diş teknikeri ve teknisyenleri de Hekim dışı sağlık personeli olarak nitelendirilmekle beraber tıbbi cihaz kullanım beceri ve yatkınlığı ile el beceri yatkınlığı yüksek olan ve Fizyoterapistler ile paralel benzerlikler gösteren özelliklerde meslek grubudur...
Diş protezi teknikeri olabilmek için sağlık meslek lisesi mezunu olmak veya dengi olabilecek liselerden mezun olmak gerekir.
Madde 17- Laboratuvarlarda çalışan diş protez teknisyenleri, hizmetlerine uygun önlük veya üniforma giymek zorundadır. Diş protez teknisyenleri tarafından kullanılan önlük veya üniforma söz konusu kuruluşta görev yapan diğer personel tarafından kullanılamaz ve bu personel de konumlarına uygun kıyafet giyerler.
Diş teknikeri olabilmek için sağlık meslek lisesi veya dengi olabilecek liselerden başarılı bir şekilde mezun olmak gerekir.
Diş Teknisyeni Kimdir? Sertifikalı diş teknisyeni (CDT), lisanslı bir diş hekiminden diş ölçüsünü ve talimatını aldıktan sonra protez imal etmek için sanatsal ve bilimsel yeteneğini kullanır.
Genel olarak, Türkiye'de diş hekimlerinin ortalama maaşı, yaklaşık olarak 30.000 TL ile 73.000 TL arasında değişmektedir. Ancak, özel diş kliniklerinde çalışan diş hekimlerinin maaşları daha yüksek olabilir.
MADDE 20– (1) Muayenehane hariç sağlık kuruluşları, resmi çalışma saatleri dışında ruhsatında belirtilmek kaydıyla nöbet hizmeti sunabilir.
MADDE 20- (1) Poliklinik ve merkezler, kendi hastalarına hizmet vermek kaydıyla bünyelerinde ilgili mevzuatına uygun diş protez laboratuvarı açabilirler. Bu durumda en az bir diş protez teknisyeni veya teknikeri çalıştırılır.
Diş teknisyeni olmak için dört yıllık eğitim veren sağlık meslek liselerinin Diş Protez Teknisyenliği bölümünden mezun olmak gerekmektedir.
g) Hekim eşliğinde radyoopak madde enjeksiyonu yapar. Ağız ve diş sağlığı teknikeri a) Diş ünitelerini muayene ve diğer işlemlere hazır hale getirir, kullanılan malzemelerin ön yıkamasını, yüzey dezenfeksiyonunu ve sterilizasyonunu yapar.
Ağız ve Diş Sağlığı bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Diş Protez Teknolojisi bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Diş Hekimlerinin yanı sıra Diş Teknisyenleri de ağız ve diş sağlığı alanında büyük fayda sağlamaktadır. Diş Teknisyeni laboratuvar ortamında tam ve kısmı protezler, porselen kaplamalar ve ortodontik aletler dahil olmak üzere diş protez ve cihazlarını hazırlamakta sorumlu kişilerdir.
eleman.net verilerine göre, Diş Hekimi 2023 yılında ortalama 47.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Diş Hekimi , Ocak 2023 yılında ortalama 39.160 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 24.288 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 inci maddesinin ikinci fıkrasının (7) numaralı bendinde ise, "Diş protezciliğinden elde edilen kazançlar" ın ticari kazanç sayılacağı, hükümleri yer almaktadır.
Bakanlıkça yapılan düzenlemeyle ağız ve diş sağlığı hizmeti verilen birimlerde görevli diş protez teknisyenlerinin iş miktarı 2 iş günü/3 parça, 22 iş günü/33 parça, 22 iş günü/22 tamir olarak belirlenmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri