Diş teliniz varsa belirli periyotlarda mutlaka doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Bu süreçte uzman hekim hem tellerinizin pozisyonunu hem de sıkılığını ayarlayacak. Ayrıca dişlerinizin sağlığını kontrol edecek. Aylık randevularda tel değişimleri ve diş hareketlerine de bakılmaktadır.
Diş teli tedavisi genellikle 12-24 ay arasında sürer ve 3-5 haftada bir kontrolleri yapılır.
Dişe takılan braketlerin içinden geçen telin dişe uyguladığı baskıyla dişlerin gerekli yeri yavaş yavaş alması sağlanır. Braket kullanımı hastanın diş yapısına ve kullanıma göre 6 ay-3 sene gibi bir zaman alabilir. Braketler özel bir yapıştırıcı ile dişlere takılır.
Diş teli tedavisinin uzun sürdüğü bir gerçektir. Teller takıldıktan sonra hastanın doktor tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmesine de bağlı olarak 18 ila 24 ay arasında tel takma süreci oluşabilir. Ancak genel tedavi süresi 8 ila 30 ay arasındadır.
Diş teli takıldıktan sonra dişler, 2-3 aylık zaman dilimi beraberinde hareket etmeye başlar.
İlgili 30 soru bulundu
Diş teli lastiği kullanımına genellikle ortodonti tedavisinin son aşamasında başvurulmaktadır. Diş lastikleri ortodonti tedavisinin başarıya ulaşmasını kolaylaştıran bir aşamadır.
Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir. Günde en az 2-3 kez diş fırçalanması önerilmektedir.
Diş teli tedavisinde bilinen en büyük yanlışlardan biri de diş telinin dudak şeklini değiştirdiği düşüncesidir. Takılan tel dudak şeklini bozmaz tam aksine dudak şeklini onarır.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür.
Çay, elbette ki diş teli tedaviniz sırasında tüketebileceğiniz bir içecektir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Braketler diş yüzeyine, optimum bir bağlanma kuvvetiyle özel yapıştırıcılarla yapıştırılırlar. Ancak ortodontik tedavi sırasında uyulması gereken kurallara uymayıp sert yiyecekler yediğimizde veya çeşitli travmalar sebebiyle, braketler diş yüzeyinden ayrılabilir (braket kopması).
Ortodonti tedavisi aşamasında dişlerin kaymasında ve daha düz bir görünüm elde edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Diş üzerinde yer alan braketlere ya da genel tel üzerine takılarak yerleştirilmektedir. Aynı çene üzerinde yer alan dişler için kullanılabildiği gibi alt ve üst çenedeki dişler için de kullanılabilir.
Diş tellerinin ve ortodontik kuvvetin sebep olduğu bu ağrı geçici bir ağrı, 7 ila 10 gün içinde sona erecek, ancak bu sırada hayat kalitenizin yükselmesi ve ağrıya bağlı rahatsızlık hissini ortadan kaldırmak için doktorunuzun önerdiği bir ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz.
Bazı diş telleri 6 ay kalırken bazıları 1-1.5 yıl da kalabilir. Burada kişinin problem boyutu ve yaş dönemi önemli bir konu olmaktadır. Bireye en uygun tedavi programı hazırlanarak süreç ilerleme göstermiş olunur.
Diş Teli Gülüşü Değiştirir Mi? Evet, diş teli gülüşü değiştirir. Aslında, birçok hastanın diş teli tedavisine başvurma sebeplerinden biri estetik kaygılardır. Kontrole gelen hastalarımda, tedavi öncesi ve sonrasında gülüşlerindeki değişikliği gözlemleyebilmekteyim.
Diş telinin dudak şekli üzerinde olumsuz yönde bir değişikliğe yol açmaz, bu yanlış bilginin tam tersi daha doğal ve güzel bir görünüme sahip olmasını sağlar. Diş teli uygulaması için erken yaşlarda uygulanması gerektiği yanlış bilgisi de son yıllarda yapılan klinik araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.
Tel Takmak Çene Yapısını Düzeltir Mi? Bilindiği üzere ortodonti tedavisi; diş telleri kullanılarak dişlerdeki yerleşim bozukluklarının hekim kontrolünde düzeltilmesini içerir. Öte yandan ortodonti tedavisi ile çene kemiklerinin birbirlerine ve kafa kaidesine olan konumundaki bozukluklar da giderilebilir.
Diş Teli Çıkarılırken Acır mı? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi diş teli çıkarılması işleminde özel pensler kullanıldığı için siz ne olduğunu anlamadan diş tellerinizin çıkmış olduğunu fark edersiniz. Yapıştırıcı artıklarının temizlenmesi işlemi de dişinizin minesi üzerinden yapıldığı için tamamen ağrısızdır.
Lastik bantlar, diş tellerini sıkı bir şekilde tutar ve dişlerinizi yavaşça doğru konuma getirmek için gereken basıncı sağlarlar. Yanlış takarsanız veya hiç takmazsanız, tedavi sizin için çok daha yavaş ilerleyecektir.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra yerine oturabilmesi için bir süre geçmesi gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz üzere tedavinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Retainer tellerinin 6 ay boyunca ağızda 24 saat durması gerekiyor.
Ortodontik tedavi ağız kokusu yapar mı? Dışarıdan uygulanan geleneksel teller veya içeriden takılan görünmeyen diş telleri ile yapılan lingual ortodonti direkt olarak ağız kokusuna sebep olmaz.
Çünkü diş telleri ve braketler, yenen yemek sonrasında biriken yiyecekler sayesinde bakterilerin oluşumuna zemin hazırlar. Tellerin arasına kaçan yiyecek artıkları çok iyi temizlenmelidir. Dişler her yemekten sonra, sabah, öğlen ve akşam fırçalanmazsa yiyeceklerin biriktiği yerlerde çürükler meydana gelir.
Spor yaparken veya sert bir yemek yerken braketiniz yerinden çıkabilir. Genellikle bu durum diş fırçalarken ya da braket dişin ortasında olmadığı zaman fark edilir. Braketinizi dişin ortasında olmadığını fark ettiğiniz an, bu problemi halledebilmek için ortodontistinizi görmeniz şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri