En çok merak edilen ise retainer teli ne zaman çıkartılır sorusudur. Diş telleri çıkarıldıktan sonra yerine oturabilmesi için bir süre geçmesi gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz üzere tedavinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Retainer tellerinin 6 ay boyunca ağızda 24 saat durması gerekiyor.
Bu konuyla ilgili genel görüş, retainer telinin ağızda uzun süre kalmasıdır. Bu süre kemik yapılanmasının 6 ayda tamamlandığı düşünülecek olursa en az 6 aydır. Eğer retainer teli sağlamsa, hastanın ağız bakımı iyiyse, telin çevresinde sık sık diş taşı oluşmuyorsa bu tel yıllarca ağızda kalabilir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Bu tel dişlerin hareket etmesine engel olur. Genelde üç yıl kalması ve gerekli olmadıkça çıkartılmaması tavsiye edilir. *Essix Retainer: Tedavi sonu hastadan ölçü alınarak kişiye özel hazırlanan pasif şeffaf plaklardır. Özellikle tedavi sonu ilk bir yıl tavsiye edildiği şekilde kullanımı oldukça önemlidir.
Lingual ortodonti; çapraşıkların ve bozuklukların düzeltilmesi için uygulanan diş teli çeşididir. Bu yöntemde; tellerin, dişlerin iç kısmına yerleştiriliyor olması, görünüşünüzü etkiletmiyor olduğu için sıkça tercih edilen bir yöntemdir.
İlgili 23 soru bulundu
Diş hizalama işlemi başarısının ömür boyu sürmesini istiyorsanız, şeffaf diş plağı kullanımını düzenli yapmalısınız. Diş teli plak kullanım süresi, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Ortodontik tedavilerden sonra ilk 6 ay oldukça önemlidir. Bu süre içerisinde şeffaf plaklarınızı bütün gün takmanız gerekebilir.
Bunun nedeni alt dişlerin geride konumlanmasıdır. Alt dişler geride olduğundan üst dişler göreceli olarak önde gözükür. Bu durumda alt dişlerin ve alt çenenin öne doğru alınacağı ortodontik tedaviler uygulanır.
Retainer teli ne zaman çıkarılır konusunda net bir süre vermek bu nedenle imkansızdır. Kalıcı ve ömür boyu sürece etkileşim almak istiyorsanız retainer teli kullanımını ömür boyu yürütmeniz gerekiyor.
Sabit retainer, dişlerinizin arkasına kadar uzanan bir tel parçası olup dolgu ışığıyla sertleştirilen kompozit bir malzeme ile dişlerinize kalıcı olarak yapıştırılır.
Diş Teli Nasıl Çıkarılır? Diş teli tedavisi bittiğinde diş tellerinin çıkarılması gerekir. Diş tellerini çıkarmak için kullanılan özel malzemeler vardır. Bu malzemelerin kullanımıyla altlı üstlü bütün diş telleriniz 1 dakika gibi kısa sürede çıkarılır.
Ortodonti tedavisinden sonra dişler eski haline döner mi sorularının cevabı olan pekiştirme tedavisi, her klinikte farklı uygulanmaktadır. Günümüzde pekiştirme tedavisinde kullanılan yöntemler; lingual retainer ve şeffaf plaktır.
Görünmez diş teli olarak tanımlanan ve dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılan braketlerin kullanıldığı lingual diş teli tedavisi, dileyen tüm hastalara uygulanabilir.
Retainer'lar dişlerde çürük veya diş taşı oluşumuna neden olmaz. Retainer takıldıktan sonra da ağız hijyenine dikkat edilmeli ve günde en az 2 kere dişler fırçalanmalıdır.
Her hastanın durumu farklı olduğu için, şeffaf plaklar her zaman zorunlu bir gereklilik değildir. Diş teli tedavisi tamamlandıktan sonra, diş hekiminiz tedavinin devamı veya sonlandırılması için size en uygun planı önerir. Bazı durumlarda, şeffaf plaklar kullanılabilirken, bazı durumlarda ise kullanılmayabilir.
Tedavi sonrası içten tel takılan teller de MR çekimini olumsuz etkilemez, görüntüyü bozmaz.
Dişlerin arkasına uygulandığı için görüntü olarak rahatsız etmez. Herhangi bir kuvvet uygulamaz, pasiftir. Amaç dişlerin hareket etmesini engellemektir. Konuşmanızı, yemek yemenizi engellemez.
Ortodontik tedavi sonrasında elde edilen sonucun korunabilmesi için hastalara ek olarak Retainer teli takmalıdır.
Kimileri de çocukken diş teli takmış olmalarına rağmen çapraşıklığın (çarpık, yamuk dişlerin) geri dönmesi (relaps) ve ilk ortodontik tedavideki yetersizlikler sebebiyle ikinci kez diş teli takmayı talep edebilirler.
Özellikle diş teli tedavisi sonrası pekiştirme tedavisi uygulanmadığı taktirde dişlerde bozulmalar meydana gelebilir.
Retainer tellerinin düzenli takılmadığı durumlarda tekrardan bozulmalar meydana gelebilir. Diş telleri çıkarıldıktan sonra dişlerin yeni yerlerine alışması uzun bir süreçtir. Bu süreç içerisinde dişlere uygulanan retainer telleri, dişlerin yeni yerlerine alışmasını sağlamaktadır.
Retainer, diş teli tedavisinin ardından dişlerin düzgün bir şekilde hizalanmasını korumak için kullanılan bir ortodontik apareydir. Dişlerin sabitlenmesi için kullanılan tellerin aksine, retainerlar genellikle şeffaf plastik veya metal malzemelerden yapılmaktadır.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Ortodontik Tedavi İle Ameliyatsız Yüz Estetiği
Geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde artık yüz estetiğine çok büyük oranda katkı sağlanabiliyor. Yüz simetrisi bozulmuş, profil görüntüsü sorunlu olan, özellikle alt çenesi önde olan kişilerde eğer uygun ise ortodontik tedavi ile ameliyatsız yüz estetiği yapılmaktadır.
Yani diş yapınız dudaklarınızın da yapısının bozulmasına sebep olur. Diş teli tedavisine başlandıktan sonra bozukluk olan dudaklarda da bir düzelme gerçekleşir. Yani kişilerin dudakları direkt olarak büyümemekte, tedavi gereğince olması gerektiği hali almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri