Bu nedenle şu anda geliştirilen her projede yerli motor olmayışının sebebi, hem zaman (TSK'nın acil ihtiyaçları) hem de maliyet açısından (Türkiye'nin ekonomik durumu) karşılanamıyor oluşu diyebiliriz.
Yerli motorların Arifiye'den, Sakarya'dan teslim edilmesinin çok önemli ve sembolik olduğunu dile getiren Yalçıntaş, şunları kaydetti: "Arifiye fabrikası Türkiye'nin göz bebeğidir. Çok farklı, önemli yeri vardır. Bu motorlar milli motorlardır ve çok büyük ölçüde yerli motorlardır.
Türkiye'nin yerli motor üretme kabiliyetine sahip olmaması nedeniyle, savunma sanayi de üretimde sıkıntı yaşıyor. Milli Tank Altay'da Fransız, eğitim uçağı Hürkuş'ta ise Kanada üretimi motor kullanılıyor. Aynı şekilde milli insansız hava aracı ANKA, milli gemi MİLGEM'de de ithal motorlar kullanılıyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından yapımı devam eden Türkiye'nin ilk jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet ilk uçuşunu başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.
"Küçük ölçekli de olsa bir savaş uçağı motoru. Tamamen özgün olarak TEI tarafından tasarlanıp geliştirildi. Milli Muharip Uçak için çok daha yüksek isterleri olan, teknolojinin en üst noktasında bir motor isteniyor. Dünyanın en gelişmiş motorlarından biri olacak.
İlgili 26 soru bulundu
Parça üretiminin başlaması 4 Kasım 2021 tarihinde MMU'nun ilk parçası üretildi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil; "Milli Muharip Uçağımızın ilk parça üretimini gerçekleştirdik. Ülkemizin beka projesi için attığımız her adım bizim için çok anlamlı, çok kıymetli.
Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir, Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisidir, Türkiye'nin ilk yerli uçağını üretmiştir. Tayyareci Vecihi uçağının yanında 15 Ekim 1930 tarihli Havacılık ve Spor dergisinde Vecihi Hürkuş uçağının yanında.
Şu anda Türkiye, özel sektörün ve teknoloji transferlerinin de büyük katkıları ile birlikte hem pistonlu hem jet motor üretimi yapabiliyor. Burada özellikle TUSAŞ'ın çatısı altındaki TEI (TUSAŞ Motor Sanayii) ön plana çıkıyor. Fakat Kale Grubu gibi bu alanda önemli ve kritik yatırımları olan şirketler de mevcut.
F-16A/C/E serisi tek kişilik F-16B/D/F/I serisi ise çift kişiliktir. F-16 uçağında General Electric (Blok 30 40 50 60) ve Pratt & Whitney (Blok 1 5 10 15 20 25 32 42 52) firmalarının ürettiği turbofanlı tek motor mevcuttur.
Dünyada hem jet savaş uçağını hem de o uçağa ait jet motorunu tek başına üretebilen ülkeler sadece ABD, Rusya, Fransa ve Çin'dir.
Kilis'te, trafikte en çok motosiklet kullanılırken, motosikletlerin sayısı tüm araçların iki katı olduğu bildirildi. Türkiye'de nüfus ortalamasına göre en çok motosikletin bulunduğu Kilis'te, vatandaşlar yılın her mevsiminde motosiklete binmeyi tercih ediyor.
Türkiye'de üretilecek. Bizim Gemlik'teki tesisin içinde olacak. Bataryayı, batarya peketini, batarya kontrol ünitesini, hepsini kendimiz üreteceğiz. Bu kadarını söyleyeyim.
TOGG'un motoru Bosch Alman, bataryası Çinli Siro oradan gelecek. Araç entegrasyonunu Alman Edag tarafından yapılacak. Şasi sistemini İngiliz Mira'dan alıyor, tasarımını da İtalyan Prinfarina yaptı."
Türkiye'de yerli motor üreten tek firma TÜMOSAN'dır. Geliştirme ve üretimlerimiz sürüyor. En kısa zamanda 750 ve yukarı güçleri üretmeye çalışacağız, altyapı çalışmalarımız devam ediyor." dedi.
2017 Haziran itibarıyla Türkiye'de trafikte bulunan toplam 21,6 milyon motorlu aracın 3 milyonu motosikletlerden oluşuyor. Yaklaşık 80 milyon nüfusu olan Türkiye'de her 100 kişiden 4'ü motosiklet sahibi.
TUSAŞ tarafından yerli imkanlarla üretilen ve 18 Mart 2023 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirecek olan HÜRJET'in motor çalıştırma anları anları sosyal medyada paylaşıldı. HÜRJET'in motor çalıştırdığı bilgisi Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından kamuoyuna duyuruldu.
Sürecin halihazırda başladığı belirtilen yazıda, Yunanistan'ın 84 adet F-16'sını Block 72 Viper şekliyle güncelleme onayı alması, Ocak 2021'de HAF F-16 ile ilk uçuşu gerçekleştirdiği, HAF'lara Avrupa'nın en ileri F-16'ları unvanı verecek olan Locheeds Martin'in güncelleme programının Haziran 2027'de tamamlanmasını ...
Türk Hava Kuvvetleri: 6 adet F-35A teslim edilmiş olup, "Luke Askeri Hava Üssü" (Arizona, ABD)'de konuşlandırılmıştır. S-400 Krizi nedeniyle bu uçaklar Türkiye'ye gönderilmemiştir ve Türkiye F-35 programından çıkarılmıştır.
Peki arama motorlarından en çok soruların “F16 pilot maaşı ne kadar?” sorusuna cevap arayalım. 2020 yılında F-16 pilotları 20 bin TL ile 30 bin TL arasında bir maaş alıyor. 2023 yılında bu rakamın 40 ile 60 bin TL arasında olması bekleniyor.
Türkiye'nin önemli iş adamlarından Nuri Demirağ'ın çabalarıyla kurulan uçak fabrikası yaşanan talihsiz bir olayın ve dönemin yöneticilerinin desteğini çekmesi üzerine kapanmak zorunda kaldı.
Akşit, projenin yaklaşık 3 milyar doları aşan bir bütçeye sahip olduğunu belirterek, "Proje kapsamında General Electric lisansı altında ürettiğimiz 2000 beygirlik yaklaşık güce sahip bu helikopter motorları aslında Türkiye'de bir ilk. Türkiye'de ilk defa 2000 beygirlik bir helikopter motoru ürettik.
Motorları duran uçakyüksekten kanat çırpmadan süzülen bir kuş gibi yüksekliğinebağlı olarak belirli bir mesafe uçabilir. Örneğin 9 bin 756 metre yükseklikte uçan bir yolcu uçağı, tüm motorları dursa bile ortalama 150 kilometre motorsuz uçabilir.
Fabrika 6 Ekim 1926 tarihinde yapılan devlet töreni açılmıştır. 1927 yılında Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan A–20, F–13 ve G–23 uçaklarının bakım ve onarım–revizyon kabiliyeti başlamıştır. Fabrika kısa süre içinde yaşanan olumsuz gelişmeler sonucu iflas etmiş ve kapanmıştır.
Dünya Savaşı'nı takiben 1945 yılında başlayan Amerikan Yardımı ile uçak üretimi tamamen durdu. Tesisler Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 2. İkmal, Bakım ve Onarım Merkezi Komutanlığı'na dönüştürüldü.
Hatta gazetelerden "İsmet İnönü'ye açık mektup" başlığıyla ilanlar verir. Ancak bu çabalar sonuç getirmez. Ayrıca fabrika arazisi bugünkü Atatürk havalimanının yapımı için yok pahasına istimlak edilir. İtiraz edilse de mahkeme kararıyla fabrika kapatılır ve Nud-36'lar müzelik olur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri