Diş Teli Tedavi Sonrasında Dişlerde İz Kalır Mı? Ortodontist, braketleri çıkarırken diş yüzeyinde yapıştırıcı izi kalacaktır.
Diş teli herhangi bir çürümeye neden olmadığı gibi leke ve iz de bırakmamaktadır.
Dişlerimiz yaşamımız boyunca biz fark edemesek de hareket halindedir. Diş teli çıktıktan sonra tedavi başarılı sonuçlanmış olsa da dişler zamanla bozulabilir. Diş teli çıktıktan sonra dişlerin eski haline dönmesi olası bir durumdur.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hasta, pekiştirme tedavisi randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar olsa dahi tekrar tel takmadan düzeltme sağlanabilir.
Diş yüzeyine takılan diş telleri üzerinden yaklaşık iki-üç ay sonra dişler istenilen şekle gelmeye başlar. Fakat bu değişim dışardan hemen fark edilemeyebilir. Diş teli tedavisi süreci boyunca dişler yavaş yavaş düzelirken diş teli çıktığında tüm diş hizalaması tamamen istenilen pozisyona gelmiş olur.
İlgili 33 soru bulundu
Diş teli en kısa ne zaman çıkar sorusunun cevabını genellemek gerekirse 6 ay ile 2 yıl denebilir. Net bir zaman bilgisi için doktorun ilk olarak kişilerin dişlerini muayene etmesi gerekir. Diş teli tedavileri uzun soluklu işlemlerden oluşmaktadır. Tedavi yöntemlerine göre de bu süreç değişiklik gösterebiliyor.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Tamamen size özgü şeffaf plaklarınız üretilir ve hekiminize gönderilir. Muayeneden yaklaşık 1 hafta sonra tedavinize başlarsınız. Tedavi süreniz dişlerinizin var olduğu konuma göre ortalama 3-5 ay arası sürmektedir. Her bir şeffaf plak günde en az 22 saat kullanılacak olup 2 hafta boyunca takılır.
Çekilen boşuklara diğer dişler diş telleri yardımıyla hareket ettirilerek boşluklara kaydırılır. Çene kemiğinde adeta yüzdürülen diş harekete geçerek yerleşeceği yeni yerine doğru ilerler. Dişin diğer tarafında kalan boşluk ise yeni kemik oluşumuyla dolar ve diş doğru konumlandığı yere geçmiş olur.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra yerine oturabilmesi için bir süre geçmesi gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz üzere tedavinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Retainer tellerinin 6 ay boyunca ağızda 24 saat durması gerekiyor.
Diş Teli Nasıl Çıkarılır? Diş teli tedavisi bittiğinde diş tellerinin çıkarılması gerekir. Diş tellerini çıkarmak için kullanılan özel malzemeler vardır. Bu malzemelerin kullanımıyla altlı üstlü bütün diş telleriniz 1 dakika gibi kısa sürede çıkarılır.
Kimileri de çocukken diş teli takmış olmalarına rağmen çapraşıklığın (çarpık, yamuk dişlerin) geri dönmesi (relaps) ve ilk ortodontik tedavideki yetersizlikler sebebiyle ikinci kez diş teli takmayı talep edebilirler.
Evet, diş teli çıktıktan sonra ağrı olabilir. Diş telleri dişlerin hareket etmesine yardımcı olur ve tedavinin bir parçası olarak dişlerin konumunu değiştirir. Ancak, teller bazen beklenmedik nedenlerle çıkabilir veya kırılabilir.
Her hastanın durumu farklı olduğu için, şeffaf plaklar her zaman zorunlu bir gereklilik değildir. Diş teli tedavisi tamamlandıktan sonra, diş hekiminiz tedavinin devamı veya sonlandırılması için size en uygun planı önerir. Bazı durumlarda, şeffaf plaklar kullanılabilirken, bazı durumlarda ise kullanılmayabilir.
kopan braketler tele bağlı olduğu için normalde yerinden çıkmaz ve tele bağlı olarak kalır. Bu durum genellikle bir sorun oluşturmaz. Kopan braketin ciğerlere kaçması durumunda kişide şiddetli öksürme ve nefes almada zorluk görülür. Bu durum acildir ve bir an önce hastane şartlarında müdahale gerekebilir.
Ayrık diş tedavisinde profesyonel çözümler nelerdir? Ayrık diş tedavisinde ayrıklık sadece ön dişler arasında olursa, bunlar farklı estetik uygulamalar ile düzeltilebilir. Dişlerdeki aralık daha geniş alana yayılıyor ise bunlar, diş teli yardımıyla yapılan ortodontik tedaviler sayesinde giderilebilir.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
Dişler arasındaki boşlukları, çeşitli tedavi seçenekleri ile kapatmak mümkündür. Ortodontik tedavi yani diş teli takılması, porselen lamine uygulanması ya da son zamanlarda çok popüler olan ve tek seansta tedavinin bitirildiği bonding sistemi ile tedavi yapılabilir.
Kopan band ya da braket
Bir sonraki kontrolde doktorunuz eğer gerekli görürse braketi tekrar yapıştırır. Ortodontik problemlerin birçoğunu evde kendiniz çözebilirsiniz.
Diş teli tedavisi her yaşta mümkündür. Önemli olan sağlıklı diş ve dişetlerinin olmasıdır. Ortodontik tedavi(diş teli tedavisi), çapraşıklığın özelliğine bağlı olarak, 5-6 li yaşlardan başlayarak ömrün sonuna kadar yapılabilir.
Şeffaf plaklar mutlaka günde sabah ve akşam olmak üzere 2 kez diş fırçası ve sabunlu su ile fırçalanmalıdır. Diş macunu ile plakların fırçalanması önerilmez. Plakların temizlenmesi için özel temizleme tabletleri de bulunmaktadır.
Hastanın hayatını etkileyebilecek derecede ağız içerisinde problem var ise; bu problemlerin diş teli ile tedavisini devlet üstlenmektedir. Doğum kaynaklı veya sonrasında gelişen sebepler ile diş teli kullanımı zorunlu hale gelmiş ise; devlet tedaviyi karşılamaktadır.
Sorunlarınızın tespiti ve muayene bulgularına göre 18 yaş altı bireylerin ücretsiz diş teli tedavileri yapımı mümkündür. Ancak SGK tarafından karşılanan 18 yaş altı diş teli tedavileri sadece bu dönemi içermektedir. Yetişkin bir birey olarak bu imkandan yararlanamamaktasınız.
Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar. Kullanılan malzemeye göre ücret talep edilebilir. Bu oran da 2000-4000 TL arasında değişiklik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri