Diş telleri çıkarıldıktan sonra yerine oturabilmesi için bir süre geçmesi gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz üzere tedavinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Retainer tellerinin 6 ay boyunca ağızda 24 saat durması gerekiyor.
Diş hizalama işlemi başarısının ömür boyu sürmesini istiyorsanız, şeffaf diş plağı kullanımını düzenli yapmalısınız. Diş teli plak kullanım süresi, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Ortodontik tedavilerden sonra ilk 6 ay oldukça önemlidir. Bu süre içerisinde şeffaf plaklarınızı bütün gün takmanız gerekebilir.
Pekiştirme tedavisi almayan hastaların dişleri aparey tedavisi öncesi haline geri dönmektedir. Bunun bilincinde olan hastalar, pekiştirme tedavisinin süresini merak etmektedir. Pekiştirme tedavisi için kullanılan sabit retainer ömür boyu ağızda bırakılmalıdır.
içeriden yapılan tellerin (retainer telleri) minimum 2 yıl kalması istenir. Eğer hastaya rahatsızlık vermiyor ise ve hijyen ile ilgili bir problem yok ise olabildiğince daha uzun süre ağızda kalabilir. Şeffaf plaklar öncelikle günlük ortalama 20 saat kullandırılır.
Her hastanın durumu farklı olduğu için, şeffaf plaklar her zaman zorunlu bir gereklilik değildir. Diş teli tedavisi tamamlandıktan sonra, diş hekiminiz tedavinin devamı veya sonlandırılması için size en uygun planı önerir. Bazı durumlarda, şeffaf plaklar kullanılabilirken, bazı durumlarda ise kullanılmayabilir.
İlgili 36 soru bulundu
ŞEFFAF PLAK TEDAVİ FİYATI NEDİR? 2023 yılında Şeffaf plak fiyatları, çapraşıklığın boyutuna tedavi süresine göre ortalama 18.000-40.000 tl arasındadır.
Dişlerin konumunu kalıcı olarak sağlamak ortodontik tedavinin bir parçasıdır. Tedavi bittikten sonra kemiklerin sertleşme sürecinde dişlerin konumunun korunması için 'pekiştirme tedavisi' yapılır. Pekiştirme aygıtları ortodontik tedavi sonrası elde edilen diş konumlarını korumak ve sabitlemek için kullanılırlar.
Essix retainer kullanan kişiler bu plağı 6 ay boyunca tam gün takmak zorundadırlar. 6 aylık süreçten sonra 1,5 yıl sadece geceleri takmak yeterli olacaktır. Hastaların bu aşamada toplam tedavi süreleri 2 yıl kadardır. Hareketli Retainer Teli: Hareketli retainer halk arasında damaklık olarak da bilinmektedir.
Retainer teli ne zaman çıkarılır konusunda net bir süre vermek bu nedenle imkansızdır. Kalıcı ve ömür boyu sürece etkileşim almak istiyorsanız retainer teli kullanımını ömür boyu yürütmeniz gerekiyor.
Dişlerdeki problemin durumuna göre şeffaf aparey tedavisi 6-18 ay arasında devam edebilmektedir.
Pekiştirme tedavisi yapılmazsa, dişlerin yeniden çarpıklaşması mümkündür. Bu, tedavi sürecinde harcanan zaman ve maliyetin tekrarlanmasına neden olabilir. Dişlerin yeniden çarpıklaşması, özellikle tedavi sonrası ilk birkaç ay içinde meydana gelebilir.
Apareylerin temizliği için ayrı bir diş fırçası kullanılmalıdır. Apareyleri dişlerimizi fırçalarken sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere sabunlu su ile fırçalamayı öneriyoruz. Apareyler diş macunu ile fırçalanmamalıdır. Apareylerin temizliğinde, özel temizleme tabletleri de kullanılabilir.
Şeffaf plak, diş çapraşıklığını düzeltmek için kullanılan metal ve porselen diş tellerine alternatif olarak geliştirilmiş apareylerdir. Belli düzeydeki çapraşık dişlerin tedavisinde kullanılan şeffaf plaklar, yemek yerken ya da diş fırçalama sırasında çıkarabilir olması sayesinde avantaj sağlar.
Diş teli takıldıktan sonra dikkat edilecek hususlar
Ağız bakımı ve hijyenine diş teli olmayan birine göre 2 kat fazla önem verilmelidir. 2. Sert, yapışkan ve asitli yiyeceklerden kaçınmalı, ısırarak yemek yenmemelidir. 3. Spor yaparken diş teli ve braketleri korumak için ağız içi koruyucu aparey takılmalıdır.
Tedavi süresi, dişlerdeki çapraşıklığın derecesine göre farklılık göstermekle beraber ortalama 3-9 ay olarak belirlenir. Şeffaf plakların günde en az 20 saat takılması önerilmektedir. 8-10 günde bir plaklar değiştirilir.
Özellikle diş teli tedavisi sonrası pekiştirme tedavisi uygulanmadığı taktirde dişlerde bozulmalar meydana gelebilir.
Retainer'lar dişlerde çürük veya diş taşı oluşumuna neden olmaz. Retainer takıldıktan sonra da ağız hijyenine dikkat edilmeli ve günde en az 2 kere dişler fırçalanmalıdır.
Retainer tellerinin düzenli takılmadığı durumlarda tekrardan bozulmalar meydana gelebilir. Diş telleri çıkarıldıktan sonra dişlerin yeni yerlerine alışması uzun bir süreçtir. Bu süreç içerisinde dişlere uygulanan retainer telleri, dişlerin yeni yerlerine alışmasını sağlamaktadır.
Retainerı bir süre takmazsanız, dişleriniz retainer takıldığında ağrı veya rahatsızlık verecek şekilde yer değiştirmiş demektir, bu yüzden retainerın ağzınıza güzel bir şekilde tekrar oturabilmesi için hemen ortodonti uzmanınıza başvurun.
Lingual retainer, dişlerin arka yüzeyine yerleştirilen sabitleyici bir teldir. Bu tel dişlerin tedavinizin bitim halindeki gibi kalmasını sağlar.
Tedavi sonrası içten tel takılan teller de MR çekimini olumsuz etkilemez, görüntüyü bozmaz.
Dişlerimiz yaşamımız boyunca biz fark edemesek de hareket halindedir. Diş teli çıktıktan sonra tedavi başarılı sonuçlanmış olsa da dişler zamanla bozulabilir. Diş teli çıktıktan sonra dişlerin eski haline dönmesi olası bir durumdur.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hasta, pekiştirme tedavisi randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar olsa dahi tekrar tel takmadan düzeltme sağlanabilir.
Unutulmamalıdır ki; diş lastikleri takılmazsa ortodonti tedavisi tamamlanmamış olur. Hasta, diş lastikleri için doğru performansı sağlarsa tedavi sürecine artı değer katmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri