Kemalpaşa ilçesinde kiraz, Menemen'in Emirâlem'inde çilek, Beydağı ilçesinde kestane, Çeşme'de kavun tanınmış meyve çeşitleridir. Yine nar ve ceviz İzmir çevresinde yetiştirilmekte olan meyvelerdendir. Ayrıca önemli bir meyve de çiğ ve kuru olarak tüketilen aynı zamanda yurtdışına ihraç edilen incirdir.
İzmir'in sahil kesimlerine etruşka, june beauty, akça, carmen, june gold , tezeren armudu ve limon armudu çeşitlerini dikebilirsiniz.İzmir yüksek rakımlı bölgelere ise Japon armut fidanı çeşitleri olan atago, hosui, kosui dikebilir, bununda yanında akça, etruşka, haziran güzeli, june gold, kieffer, Williams, tezeren, ...
İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
EGE BÖLGESİ'NDE MEYVE ZENGİNLİĞİ
İçlerinde en çok öne çıkanlar ise dünyaca ünlü sultaniye üzümü, Kırkağaç kavunu, zeytin, incir, kiraz, karadut, şeftali, satsuma mandalina, erik, çilek, fıstık ve her ne kadar reklamı iyi yapılamasa da kestane.
İlgili 32 soru bulundu
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Güney Ege Bölgesi incir, kestane ve zeytin üretiminde ülkenin lider bölgesidir. Bu meyvelerin yanı sıra üzüm, nar, turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
İzmir'e özgü otlar ve yemeklerden bazıları ise şöyle: -Ebegümeci, sarmaşık, şevket-i bostan, gelincik, labada, tarla çakısı, tarla çivisi, su teresi, kuş otu, sinirotu, ısırgan, cibez, turp otu, kenger, hindiba, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata.
Mart: Ispanak, bezelye, patates, roka, havuç, kabak, salatalık, mısır, soğan, maydanoz, nane, taze soğan, sarımsak, dereotu ve çilek ekilir.
İzmir'in Seferihisar ilçesinde mandalina tarımı 1953 yılında 600 adet satsuma dikilmesiyle başlamıştır. Zamanla İlçe, mandalina yetiştiriciliği ve ihracat açısından ticari anlamda öne çıkmıştır. Seferihisar ilçesinde mandalinanın tanıtımına yönelik her yıl hasat mevsimi başında mandalina festivali düzenlenir.
Bölgede yetiştirilen ürünlerin başında incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anason gelir. İncir ve zeytin üretiminin % 70'ten fazlasını, tütünün yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin yarıya yakınını bu bölge sağlar.
İzmir deyince insanların aklına ilk gelen yiyecek Boyoz ve İzmir köfte olmaktadır. Tarihi eserler bakımından ele alındığında en meşhur yerin İzmir Agorası olduğu belirtilmektedir. İzmir doğal güzelliklerin yanında pek çok tarihi eserin hala ayakta olduğu şehirlerden biri olmaktadır.
İzmir Köftesi
Var tabi, hem de en güzellerinden biri.. Büyük küçük herkesin severek yediği İzmir Köftenin tadı bir başka. Yapılışı da biraz farklı aslında çünkü kıyma ve baharatlarla hazırlanan köfte önce yağda kızartılıyor ardından da çeşitli sebzeler ilave edilerek fırında pişiriliyor.
Kentte, tarıma dayalı sanayi kolları oldukça gelişkin. Tekstil, konfeksiyon, gıda, içki, bira, tütün yem sanayi en önemli işkolları arasında. Bunların dışında, demir-çelik, petro kimya, otomotiv, çimento, ayakkabı, gübre, tarım makineleri ve seramik sanayi iç ve dış pazara yönelik olarak üretim yapıyor.
İzmir'in Meşhur Tatlıları
Lokma tatlısının yanı sıra İzmir'in şambali, badem ezmesi, un kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye, kaymaklı dondurma, samsades, lorlu kurabiye, mandalina tatlısı gibi birçok meşhur tatlısı vardır.
1- İzmir Saat Kulesi
İzmir'in en ünlü simgesel yapısı olan İzmir Saat Kulesi, 1901 yılında Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak amacıyla inşa edilmiş bir şaheser.
Genel olarak İzmir mutfağı denildiğinde akla gelen lezzetler ise; boyoz, gevrek, kumru, İzmir bombası, söğüş, kokoreç, şambali tatlısı, İzmir köftesi, ızgara balık, meze, damla sakızlı kurabiye, kopanisti peyniri ve şevketi bostan gelmektedir.
Mevcut Amenajman Planlarına göre; Ormanlarımızın asli ağaç türleri kızılçam, Karaçam ve Meşedir. Ormanlarımız % 69'u kızılçam, % 10'u karaçam, % 11'i Meşe ve % 10'u Diğer Ağaç türlerinden (Fıstıkçamı, Halepçamı, Kestane, Ardıç ) oluşmaktadır.
Eflatunlu beyazlı narin çiçekleriyle bir sarmaşık türü olan selluka İzmir'in tadı, rengi ve kokusudur.
İl bazında yıllık ortalama sıcaklık, kıyı kesimlerde 14-18 ºC arasında değişmektedir. En sıcak aylar Temmuz (27.3 ºC ) ve Ağustos (27.6 ºC ), en soğuk aylar ise Ocak (8.6 ºC) ve Şubat (9.6 ºC)'tır.
Ege Bölgesi doğası, denizi, tarihi güzellikleri ve mutfağıyla ünlü bir bölgemizdir. Ege denildiğinde zeytinyağlılar, deniz mahsulleri, otlar ve mezeler akla gelir. Hepsi birbirinden lezzetli ve sağlıklı olan bu yemekler zengin kültürümüzün en önemli parçasını oluşturur.
Ülkemiz zeytin üretiminin %48'ini karşılayan Ege Bölgesi, tütün üretiminin de %50'sini gerçekleştirmektedir. Gediz ve Menderes gibi önemli ovalarda, ülkemizin üzüm üretiminin %40'ı gerçekleştirilmektedir. Hatta ihraç edilen çekirdeksiz kuru üzümlerin tamamı da Ege Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Domates, biber, patlıcan, pırasa gibi birçok sebze, Ege'nin bereketli topraklarında üretiliyor. Ayrıca kereviz, patates ve salatalık gibi sebzelerde de Ege Bölgesi'nin üretici olduğundan söz edilebiliyor. Akdeniz iklimi etkisindeki bölge, hem kaliteli hem de verimli üretim için uygun koşulları sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri