Diş teli tedavisi, dişlerde ve çene kemiğinde bulunan düzensizlikleri, diş çapraşıklıklarını ve dişler arasındaki boşlukların giderilmesinde kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Diş teli tedavisinde bilinen en büyük yanlışlardan biri de diş telinin dudak şeklini değiştirdiği düşüncesidir. Takılan tel dudak şeklini bozmaz tam aksine dudak şeklini onarır.
Yani diş yapınız dudaklarınızın da yapısının bozulmasına sebep olur. Diş teli tedavisine başlandıktan sonra bozukluk olan dudaklarda da bir düzelme gerçekleşir. Yani kişilerin dudakları direkt olarak büyümemekte, tedavi gereğince olması gerektiği hali almaktadır.
Yüz, ağız ve dudak şeklini düzeltir. Diziliminde bir hata olan dişiniz varsa veya üst keser dişleriniz dişlek adı verilen şekilde ise, bu durumlar dudağınızın, ağzınızın ve yüzünüzün duruşunda değişiklik yapabilir. Üst keser dişler, diş teli tedavisi ile geriye çekildiğinde yüz daha düzgün bir görünüşe sahip olur.
Dişler arasındaki boşlukları, çeşitli tedavi seçenekleri ile kapatmak mümkündür. Ortodontik tedavi yani diş teli takılması, porselen lamine uygulanması ya da son zamanlarda çok popüler olan ve tek seansta tedavinin bitirildiği bonding sistemi ile tedavi yapılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Diş çekimi gereken tedavilerde çekimler tamamlanır ve diş telleri takılır. Öncelikle üst çeneden tedavi başlar ve aylık olarak kontroller devam eder. Birkaç ay sonra alt çeneye de teller takılır. Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Diş telinin asıl amacı dişlerin yapısını ve şeklini düzeltmek olduğu için, dudak şeklinde dişlerin düzelmesi ile orantılı olarak düzgün bir görüntü oluşmaktadır. Eski dudak görünümünden farklı olmaktadır. Fakat bu farklılık, dişlerin aslında olması gereken gibi olduğu için olmaktadır.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebepten dolayı burun ameliyatı ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır. Ortodontik tedaviyle özellikle üst dişler geriye alınacaksa ve alt dişler ileriye alınacaksa profil değişmektedir.
Diş teli tedavisi sonrasında düzelen dişler, pekiştirme tedavisi yapılmadığı takdirde eski haline dönebilir. Dişlerin eski haline dönmemesi için pekiştirme tedavisi uygulanması gereklidir. Braket çıktıktan sonra veya diş teli çıktıktan sonraki ilk aşamalarda dişler harekete meyillidir.
Dudaklara dolgunluk vermeden şeklini değiştirmek mümkün mü? Elbette mümkün. Dudak dolgunluğunu çok fazla vermeden, dudak kenarlarındaki aşağı hareketi dolgu enjeksiyonlarıyla yukarı yönlü hale getirmek mümkün.
Ortodontik tedavinin yüz asimetrisi gibi sorunları çözebileceğini gösteren birçok kanıt var. Kliniğimizde hayatınız boyunca güvenle ilerlemenizi istiyoruz.
Yüz Asimetrisi – Alt ve Üst Çenenin Uyumsuzluğu
Simetri bozukluğu yalnızca dişlerde ise, simetrinin tekrar sağlanması çoğunlukla yalnızca ortodontik tedavi uygulayarak mümkün olabilmektedir.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
Dişler, doğru konuşmayı sağlamak için önemlidir ve eksik dişler, konuşma bozukluğuna yol açabilir. Özellikle ön dişlerin eksikliği, “f”, “v” veya “s” gibi sesleri doğru bir şekilde oluşturmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, diş kaybı, kişinin özgüvenini de etkileyebilir ve sosyal hayatında olumsuz bir etki yapabilir.
Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bu bakterileri temizlediğini söylüyor. Dr. de Aguiar Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bir başka faydasının, diş için koruyucu faktörlerden biri olan tükürük üretimini hızlandırmak olduğuna dikkat çekiyor.
Evet, belirli durumlarda gummy smile diş teli ile düzeltilebilir.
Çene darlığı varlığında uygulanan yöntemler
Yani tek çene genişletme işlemi bulunmamaktadır. Ya da çene genişletmesi gerekiyorsa sadece diş teli ile tedavi yapılması gibi bir uygulama bulunmamaktadır. Bu iki tedavi tekniği ayrılmaz bir bütündür.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Diş teli takıldıktan sonra dişler, 2-3 aylık zaman dilimi beraberinde hareket etmeye başlar. Dişlerin hareket etmesi durumu kişiden kişiye ve ağız yapısına göre değişkenlik gösterebilir.
Ortodontik tedavi(diş teli tedavisi), çapraşıklığın özelliğine bağlı olarak, 5-6 li yaşlardan başlayarak ömrün sonuna kadar yapılabilir. Genel olarak sadece dişsel bozukluklarda, ortodontik tedavi için en uygun dönem 11-13 yaşlarında, iskeletsel ve dişsel bozukluklarda ise 7-8 li yaşlarda başlamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri