Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz. Eğer şeffaf plak tedavisi görüyorsanız yine plak aktivasyonları yapıldığı günler yumuşak beslenmek sizi rahatlatır.
Diş teli tedavisi sürecinde yenilebilir yiyecekler içerisinde; yoğurt, patates püresi, yumuşak meyveler, çorba çeşitleri, omlet, deniz ürünleri ve yulaf ezmesi gibi yiyecekler ilk sırada gelir. Bu tür yumuşak sebze ve meyveleri diş teli takılı olduğu sürece yiyebilirsiniz.
Diş teli tedavisi sırasında yumuşak ve ağızda öğütmesi kolay besinler tüketebilirsiniz. Yoğurt, patates püresi, omlet, deniz ürünleri, yulaf ezmesi gibi ürünler yenebilir. Bunun yanı sıra meyvelerden yumuşak olanlar tercih edilirse daha sağlıklı olur.
Bu yiyeceklerin dışında diş tellerinize zarar vermeyecek çorba, sulu yemekler, makarna, tavuk, deniz mahsulleri gibi yumuşak yiyecekleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Diş teli takanların dikkat etmesi gerekenler
Asitli içeceklerden uzak durmalıdır. Yapışkan yiyeceklerden tüketmemelidir. Sert ve ısırarak yenilen yiyecekleri tüketmemelidir. Spor yaparken diş teli ve braketleri korumak için ağız içi koruyucu aparey takılmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Ortodontik Tedavilerde Yeme ve İçme Kuralları;
Havuç, Elma, Armut gibi sert Meyveler: Küçük parçalara bölünüp yenilmelidir. Kola, Fanta, Gazoz gibi sunu asitli içecekler: İçilmemelidir. Ice tea, soda, meyve suları içilebilir.
DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir. Karamel gibi yapışkan, çiğnenen tatlılar da tellere zarar verebilir ve diş tellerini gevşetebilir.
Küçük dairesel hareketler yaparak fırçalamaya devam edin. Hem diş hem diş etleri, dil ve ağız içi fırçalamaya dahil edilmelidir. En az 3 dakika kadar yumuşak hareketlerle dişlerin hem üstünü hem altını güzelce fırçalayın. Etkili ve doğru fırçalamadan sonra en az günde bir kez de diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Elma, armut, ayva gibi ısırmayı gerektiren meyveler. (Küçük parçalar halinde tüketilebilir.) Çiğnenmesi gereken çikolata ve şekerler. (Dişlere temas ettirilmeden, dil üzerinde eritilerek yenebilir.)
Evde sofrada yenen etli ve zeytinyağlı sebze yemekleri, köfteler, pilav, makarna, patates salata ve püresi vb. yiyecekler tellerin varlığında tüketilmek için uygundur.
Buz veya Soğuk Kompres: Diş tellerinin neden olduğu ağrıyı hafifletmek için, bu bölgeye buz veya soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Soğuk, bölgedeki şişliği azaltarak ağrıyı hafifletebilir. Tuzlu Su Gargarası: Ağrıyı hafifletmek ve diş etlerindeki şişmeyi azaltmak için, tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
Diş Teli İle Yiyebileceğiniz Yiyecekler
Etler / Kümes Hayvanları: Yumuşak Pişmiş Tavuk, Köfte, Sulu Yemek Etleri vb. Sebzeler: Patates Püresi, Buharda Pişirilmiş Ispanak, Fasulye vb. Meyveler: Elma Püresi, Muz, Meyve Suyu vb.
Diş Teli. Diş tellerinin takıldığı ilk bir kaç günde yanaklarda hafif yaralar görülebilir. Bu durum, bir kaç gün içerisinde geçecektir. Ortodontistinizin size vereceği mumları, braketlerin sivri kısımlarına yapıştırarak daha fazla batmalarını engelleyebilirsiniz.
Diş teli takıldıktan sonra ağrı, kuvvetin uygulanmasını takiben 24 saat içinde başlar. Hastalarımız ağrıyı 'dişlerimi birbirine değdiremiyorum, değdirdiğimde dişim acıyor' şeklinde tarif etmektedirler. Bu ağrı 3 gün ile 10 gün arasında sürmektedir. Ancak ortalama süre 1 haftadır.
Diş teli kullanan hastalar ise bundan fazlası, günde beş altı kere dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Yemeklerden sonra dişler mutlaka fırçalanmalı ve diş tellerinin ara temizliği ve bakımı yapılmalıdır. Bu düzenli olarak yapılmazsa hızla bakteri üremektedir.
Dişe takılan braketlerin içinden geçen telin dişe uyguladığı baskıyla dişlerin gerekli yeri yavaş yavaş alması sağlanır. Braket kullanımı hastanın diş yapısına ve kullanıma göre 6 ay-3 sene gibi bir zaman alabilir. Braketler özel bir yapıştırıcı ile dişlere takılır.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Spor yaparken veya sert bir yemek yerken braketiniz yerinden çıkabilir. Genellikle bu durum diş fırçalarken ya da braket dişin ortasında olmadığı zaman fark edilir. Braketinizi dişin ortasında olmadığını fark ettiğiniz an, bu problemi halledebilmek için ortodontistinizi görmeniz şarttır.
Çünkü diş telleri ve braketler, yenen yemek sonrasında biriken yiyecekler sayesinde bakterilerin oluşumuna zemin hazırlar. Tellerin arasına kaçan yiyecek artıkları çok iyi temizlenmelidir. Dişler her yemekten sonra, sabah, öğlen ve akşam fırçalanmazsa yiyeceklerin biriktiği yerlerde çürükler meydana gelir.
Tel aralarında herhangi bir artığın kalmadığından emin olunmalı ve dikkatlice fırçalama işlemi yapılmalıdır. Küçük daireler çizerek fırçalama işlemine devam etmeli ve en az 3 dakika kadar yumuşak hareketlerle bütün yüzey temizlenmelidir. Ortodonti tedavi sonrası uzman tarafından önerilen diş ipi kullanılmalıdır.
Diş teli braketi konusunda hastalara herhangi bir renk kısıtlaması sunulmamaktadır. Diş tellerinde olduğu gibi sarı renk gösterme durumu da yoktur. Renkli diş teli braketi konusunda mavi, siyah, kırmızı, sarı, pembe, mor, turkuaz, beyaz, turuncu, gri, fuşya, yeşil gibi renkler tercih edilebilir.
Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır. İçinde çekirdeği olan kiraz, erik, zeytin, kayısı gibi yiyecekler ise önceden çekirdekleri çıkarılarak yenebilir. Sandviç, tost, hamburger gibi yiyecekler ısırarak değil, küçük parçalara bölerek yenmelidir.
Bu ürünün temel kullanım amacı dişlerin ağız içerisinde istenen yapıda dağılmasını, dizilmesini sağlamaktır. Her ne kadar kullanılan tel ve braketler dişi düzelmesini sağlasa da özellikle alt ve üst dişlerin eşit alana yerleşmesi, çene yapısını düzeltmek amacıyla kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri