Orta-Üst Miyosen akarsu-göl çökellerinden oluşan Şelmo Formasyonu, Üst Miyosen yaşlı Yavuzeli Bazaltı ve Pliyosen akarsu-göl çökellerinden oluşan Harabe Formasyonu yaşlı birimler üzerinde uyumsuz olarak yer alır. Gaziantep ilinin başlıca metalik madenleri manganez, demir, krom ve aluminyumdur.
Manganez Zonguldak'ta; krom Elazığ ve Muğla'da; volfram ise Bursa, Elazığ ve Malatya'da çıkarılır. Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir. Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir.
Dünya endüstriyel ham madde rezervlerinin % 2,5'i; kömür rezervlerinin % 1'i; jeotermal potansiyelinin % 0,8'i ve metalik maden rezervlerinin % 0,4'ü ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Madenler dağlarda, ormanlarda, ovalarda, yaylalarda yani yer yüzünün tüm noktalarında bulunabilir. Bulunduğu ülkenin kanunlarının izin verdiği tüm alanlarda madencilik yapılabilir. En önemli kural, her ne şartla olursa olsun, insana ve çevreye duyarlı olarak çalışılmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Maden ilçesi, Maden Çayı'nın kıyısında Mihrap Dağı eteklerinde, bir vadinin yamaçlarında kurulmuş, Elazığ'ın 10.329 nüfuslu ilçesidir. Yeraltı kaynakları anlamında oldukça zengin olan Maden, Türkiye'nin en değerli maden havzalarından biridir.
1889 yılına kadar Diyarbakır`a bağlı Kaymakamlık halinde yönetimini sürdüren Maden, 1889-1924 yılları arasında Mutasarrıflık, 1924-1927 yılları arasında Valilik ile yönetilmiş, 1927'den sonra Elazığ İline bağlı Kaymakamlık haline getirilmiştir. Maden, halen Elazığ İline bağlı bir ilçedir.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Dünya piyasalarında kıymetli maden olarak altın, gümüş ve platin grubu adıyla anılan platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri dikkate alınmaktadır.
Taş Kömürü Madenleri: Taş kömürü madenleri için ise en yaygın çıkarım alanının Zonguldak olduğunu söyleyebiliriz. En büyük madenlerin olduğu ildir. Türkiye'nin tek maden kömür havzası olduğundan yoğun bir şekilde çalışmalar bu alanda yapılır ve yoğun olarak da kömürlerin çıkarılması sağlanır.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir. Madenler, devlet ya da üretilen madenden devlet hakkı ödenerek özel veya tüzel kişiler tarafından işletilebilir.
Dünya üzerindeki en fazla rezerve sahip maden Kömür'dür. Dünya üzerinde 1 trilyon tondan fazla kömür rezervi bulunduğu tahmin ediliyor (2018). Ülkemizde en çok rezervi olan ve çıkarılan maden ise Dolomit'tir.
Elazığ-Adıyaman il sınırları içinde bulunan Türkiye'nin en büyük bakır madeni sahasında uç ve yan uç ürün üretimine yönelik tesis kurulması ihalesinde açık artırma yöntemiyle en yüksek teklifi 2 milyar 205 milyon lira ile Port Madencilik Ticaret AŞ verdi.
Türkiye'nin izin verilmediği ya da çıkarma yasağı olduğu için bor madenini çıkaramadığı ve işleyemediği iddiası ünlü şehir efsanelerindendir. Türkiye'nin bor madenini arama, çıkarma ve işletme konusunda bir engelle karşılaştığına dair herhangi bir kanıt yoktur.
2021 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nce 4.935 adedi arama, 9.781 adedi işletme ruhsatı olmak üzere toplam 14.716 adet maden ruhsatı verilmiştir. 2008-2021 döneminde yıllar itibariyle verilen toplam ruhsat sayılarında düşüş olmuştur.
Cam bir maden olarak tanımlanır. Ama diğer madenlere göre de çok önemli bir değişikliği vardır. O da "erime noktası"nın değil, "yumuşama noktası"nın olmasıdır. İşte bu önemli özellik nedeniyle camın içinde bulunduğu ortamın ısısı artırılırsa gittikçe daha çok sıvılaşır ve akıcılık kazanır.
Platin, kimyasal özellikleri ve nadir bulunması sebebiyle dünyadaki en pahalı ve değerli metaller arasında yer alır.
Yatırımcıların en yaygın şekilde yatırım yaptığı kıymetli madenler başında altın, gümüş ve platin gelir. Diğer kıymetli metaller arasında ise paladyum, rutenyum, rodyum, iridyum ve osmiyum bulunur.
1.Antimatter- gramı 62.5 trilyon dolar
İşte dünyada yer alan en pahalı madde. Bir miligram pozitron üretimi 25 milyon dolar bir maliyete neden oluyor.
Antimadde - 100 Trilyon Dolar/Gram.
Platin altından daha kıymetlidir. Platin fiyatları, piyasadaki arz-talep dengesine göre değişmekle birlikte normalde altının iki mislidir. Dünya'da bilinen en değerli 2. maden olduğu bilinmektedir.
Altın binlerce yıldır değeri yüksek olan bir metaldir. Demir gibi paslanmadığı (oksitlenmediği) ve dünyada az bulunduğu için değerlidir. Çok değerli oluşu nedeniyle de geri dönüşümü en çok yapılan maddelerden biridir.
İlçede ayrıca kültür ve tabiat varlığı olarak korumaya alınmış Çitli Höyüğü ve Şeyh Muhammet Kattal Türbesi bulunuyor. Hazar Gölü ve Gezin Beldesi ise ilçenin turizm yönünden önemli mesire ve dinlenme yerleri bulunmaktadır. Maden İlçesi bakır yataklarıyla ülkemizin en önemli yeraltı zenginlikleri arasındadır.
Bu terim madencilikte temel ile zemin arasındaki yüksekliği gösterirken kullanılır. Bartın Valisi Nuratç Arslan'ın açıklamasında bahsettiği -300 kot, yerin 300 metre altını ifade etmektedir.Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili, "İşletmemizde bir patlama meydana geldi.
Maden ocağının en derin noktasındaki kotun (740-750 m), ocağa en yakın baraj olan Ermenek Baraj gölünün maksimum su kotundan (694 m) daha yüksek olması ve su baskınından sonra ocaktaki su seviyesinin 820 m kotuna yükselmesi birinci olasılık olan baraj gölünden beslenmeyi olanaksız kılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri