Diş teli braket renklerinin de diş teli lastik renklerinden bir farkı yoktur. Diş teli braketi konusunda hastalara herhangi bir renk kısıtlaması sunulmamaktadır. Diş tellerinde olduğu gibi sarı renk gösterme durumu da yoktur.
Renkli olan, dişlere yapışan braketler veya aradan geçen teller değildir. Braketler ve teller metal rengindedir, renkli olan ise telleri braketlere bağlamak için kullanılan lastik ligatürlerdir. Bu lastikler her renkte tercih edilebildiği gibi, her seans değiştirilebilir.
Bu nedenle 24 saatte bir değiştirilmesi gerekir. Kullanılmaya başlandığında ilk zamanlarda hassasiyet meydana getirebilir. Fakat bu durum ileriki zamanlarda geçecektir. Hassasiyetin nedeni dişlerin hareketinden kaynaklı olacaktır.
6 ay ila 3 sene arasında değişen diş teli lastiği tedavisi kişinin lastikleri gün içinde kullanma süresine ve şekline bağlı olarak kısalabilir veya uzayabilir. Ancak genellikle diş teli lastiği tedavisinin en az 6 ay sürdüğü ekstrem iyileşme durumları haricinde daha kısa sürelerde kullanılmadığı bilinmektedir.
Elastikler uyurken de kullanılmalıdır. Gün içinde mümkün olduğunca aynı elastik kullanılmalıdır. Elastikleri çok sık değiştirmeniz diş hareketinizin durmasına bile neden olabilir. Ayrıca çok sık değiştirilen elastikler dişlerde daha çok ağrıya neden olur.
İlgili 40 soru bulundu
Çay, elbette ki diş teli tedaviniz sırasında tüketebileceğiniz bir içecektir.
Diş lastikleri, çıkarılmamalı ve ortodontistin uygun gördüğü saat aralığında mutlaka takılmalıdır. Unutulmamalıdır ki; diş lastikleri takılmazsa ortodonti tedavisi tamamlanmamış olur. Hasta, diş lastikleri için doğru performansı sağlarsa tedavi sürecine artı değer katmış olur.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir.
Diş teli lastiği paketler halinde satılmaktadır. Sizlerde bu paketi ya da belirli miktardaki lastiği yanınızda taşımalısınız. Çünkü yemek yediğinizde lastikleri çıkarmanız gerekecek ve yemek yedikten sonra tekrar takmanız gerekecek.
Örneğin üst çenenin alt çeneden daha önde konumlandığı durumlarda, ağzın kapalı olduğu anlarda alt ve üst ön dişlerin birbirine temas etmediği çapraz kapanışta, dişler arasında fazla boşluk olduğunda, içeri dönen bir diş durumunda diş lastikleri kullanılmaktadır.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Diş teli lastiği, ortodonti tedavi sırasında hastaların neredeyse mutlaka karşı karşıya kaldığı bir üründür. Bu ürünün temel kullanım amacı dişlerin ağız içerisinde istenen yapıda dağılmasını, dizilmesini sağlamaktır.
Diş lastiği ilave ağırlık gibidir. Bunlar diş ve çene hizalamasını düzeltmek için daha fazla basınç üretirler. Oral Health Foundation (Ağız Sağlığı Vakfı), diş lastiğinin veya diş telinin diğer kısımlarının yanaklarınızın iç kısımlarına sürtünebileceğini ve ağrıya neden olabileceğini belirtiyor.
Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir. Tedavi süreci hastalar açısından estetik kaygılarla başlasa da, diş hekimi ve ortodontist açısından dişlerin daha sağlıklı ve doğru pozisyonda olması amaçlanmaktadır.
Braketler ile diş tellerini bir arada tutan ligatürlerden olan lastik ligatürler, aslında ortodontik tedavi sürecinde kaçınmanız gereken yapışkan gıdalar yerken braketlerden çıkabilir. Yerinden çıkan bu lastik ligatürü temiz bir cımbız veya buna benzer bir alet yardımıyla çıktığı brakete yeniden oturtabilirsiniz.
Diş çekimi gereken tedavilerde çekimler tamamlanır ve diş telleri takılır. Öncelikle üst çeneden tedavi başlar ve aylık olarak kontroller devam eder. Birkaç ay sonra alt çeneye de teller takılır. Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Estetik olarak burunda değişiklik yapılacaksa ortodontik tedavinin bitmesi beklenilmelidir. Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebeple burun estetiği ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Dişe takılan braketlerin içinden geçen telin dişe uyguladığı baskıyla dişlerin gerekli yeri yavaş yavaş alması sağlanır. Braket kullanımı hastanın diş yapısına ve kullanıma göre 6 ay-3 sene gibi bir zaman alabilir. Braketler özel bir yapıştırıcı ile dişlere takılır.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
En az 1,6 mm olması gereken lastik derinliği; yaz lastiğinde 3 mm, kış lastiğinde 4 mm olmalıdır. Diş derinliği ölçümünde üçgen, marka logosu ve TWI işaretleri varsa, lastikte aşınma olduğunu gösterir. 3 mm altında diş derinliği olan lastik, araç muayenesinden geçemez.
Yeni bir binek lastiğin başlangıçta diş derinliği 8-9 mm civarındadır. Yasal olarak, lastik genişliğinin %75'i ve tüm çevresi boyunca diş derinliği 1,6 mm'ye inene kadar lastiklerinizi kullanabilirsiniz.
Yasal aşınma sınırı T.C.
Bu yönetmeliğe göre lastik diş derinliği en az 1,6 mm olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri