Unutulmamalıdır ki; diş lastikleri takılmazsa ortodonti tedavisi tamamlanmamış olur. Hasta, diş lastikleri için doğru performansı sağlarsa tedavi sürecine artı değer katmış olur.
Diş ve çene üzerindeki sürekli gerilme, interark lastikleri daha etkili kılar. Hasta öngörülen şekilde lastikleri takmazsa, tedavi süresi uzar.
6 ay ila 3 sene arasında değişen diş teli lastiği tedavisi kişinin lastikleri gün içinde kullanma süresine ve şekline bağlı olarak kısalabilir veya uzayabilir. Ancak genellikle diş teli lastiği tedavisinin en az 6 ay sürdüğü ekstrem iyileşme durumları haricinde daha kısa sürelerde kullanılmadığı bilinmektedir.
Bu lastikler, diş teli tedavisinde büyük öneme sahiptir. Üst ve alt çenenin birbirine temas edip daha simetrik bir biçimde şekillenmesini sağlamaktadır. Bunları yanı sıra; dişlerin birbirine yakınlaşmasını sağlayarak diş teli tedavisinin daha başarılı sonuç vermesine imkan tanır.
Elastikler uyurken de kullanılmalıdır. Gün içinde mümkün olduğunca aynı elastik kullanılmalıdır. Elastikleri çok sık değiştirmeniz diş hareketinizin durmasına bile neden olabilir. Ayrıca çok sık değiştirilen elastikler dişlerde daha çok ağrıya neden olur.
İlgili 36 soru bulundu
Diş lastiği ilave ağırlık gibidir. Bunlar diş ve çene hizalamasını düzeltmek için daha fazla basınç üretirler. Oral Health Foundation (Ağız Sağlığı Vakfı), diş lastiğinin veya diş telinin diğer kısımlarının yanaklarınızın iç kısımlarına sürtünebileceğini ve ağrıya neden olabileceğini belirtiyor.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Çay, elbette ki diş teli tedaviniz sırasında tüketebileceğiniz bir içecektir.
Braketler ile diş tellerini bir arada tutan ligatürlerden olan lastik ligatürler, aslında ortodontik tedavi sürecinde kaçınmanız gereken yapışkan gıdalar yerken braketlerden çıkabilir. Yerinden çıkan bu lastik ligatürü temiz bir cımbız veya buna benzer bir alet yardımıyla çıktığı brakete yeniden oturtabilirsiniz.
Örneğin üst çenenin alt çeneden daha önde konumlandığı durumlarda, ağzın kapalı olduğu anlarda alt ve üst ön dişlerin birbirine temas etmediği çapraz kapanışta, dişler arasında fazla boşluk olduğunda, içeri dönen bir diş durumunda diş lastikleri kullanılmaktadır.
Diş teli braket renklerinin de diş teli lastik renklerinden bir farkı yoktur. Diş teli braketi konusunda hastalara herhangi bir renk kısıtlaması sunulmamaktadır. Diş tellerinde olduğu gibi sarı renk gösterme durumu da yoktur.
Diş hekiminiz hangi diş teli lastiğinin sizin için uygun olduğunu söyleyecektir ve sizlerde buna göre eczaneden ya da sağlık malzemesi satan alışveriş sitelerinden bu lastikleri alabilirsiniz.
Diş hareketleri istenilen gibi olmaz. Bu da tedavi süresinin uzamasına neden olabilir. Lastikler yapıları gereği gevşemeye müsaittir. Bu nedenle 24 saatte bir değiştirilmesi gerekir.
Ortodontik tedavilerde diş hareketleri dişlere takılan braket ve teller sayesinde düzelme gösterirken, tedavinin farklı zamanlarında farklı amaçlarla elastikler kullanılır. Tellerin sayesinde dişler düzeltilir, ancak iki çene arasındaki ilişkilerin ve kapanışın sağlıklı hale getirilmesi için elastik kullanımı şarttır.
Hastalar tarafından takılıp çıkarılabilen lastikler bu sayede yemek yerken çıkarılabilir. Ağız içi lastikler ile açık kapanış, derin kapanış, çapraz kapanış gibi tüm kapanış problemleri düzeltilebilir.
Dondurma; yaz dönemlerinin bunaltıcı sıcağı altında biraz da olsa rahatlamak isteyenlerin vazgeçilmezlerinden biri. Peki, diş teli varken de rahatça dondurma yenilebilir mi? Evet!
Braketlerle Beslenme
-Yüksek oranda şeker ve asit içeren kola, fanta, gazoz vb. içecekler içilmemelidir. -Sakız, lokum, jelibon, karamel gibi yapışkan yiyecekler tüketilmemelidir. -Fındık, fıstık, leblebi, badem gibi kuruyemişler; şeker, çikolata, kurabiye, pizza veya ekmek kenarı gibi sert yiyecekler yenilmemelidir.
Ortodontik Tedavilerde Yeme ve İçme Kuralları;
Kola, Fanta, Gazoz gibi sunu asitli içecekler: İçilmemelidir. Ice tea, soda, meyve suları içilebilir.
Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır. Bir diğer sebebi mekanik olarak alt tellerin takılabilmesi için bir miktar üst dişlerde düzelme gerekmesidir. Ortodontik tedavinin ilk başları dişlerin hızlıca düzeldiği seviyelenme aşamasıdır.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Dişe takılan braketlerin içinden geçen telin dişe uyguladığı baskıyla dişlerin gerekli yeri yavaş yavaş alması sağlanır. Braket kullanımı hastanın diş yapısına ve kullanıma göre 6 ay-3 sene gibi bir zaman alabilir. Braketler özel bir yapıştırıcı ile dişlere takılır.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
En çok merak edilen ise retainer teli ne zaman çıkartılır sorusudur. Diş telleri çıkarıldıktan sonra yerine oturabilmesi için bir süre geçmesi gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz üzere tedavinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Retainer tellerinin 6 ay boyunca ağızda 24 saat durması gerekiyor.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hasta, pekiştirme tedavisi randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar olsa dahi tekrar tel takmadan düzeltme sağlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri