Psiko-motor yetenekler; dikkat, kuvvet, denge, tepki hızı, eş güdüm ve esneklik olarak ayrılır. Bu yetenekler ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Dikkat, kelime anlamı ile 'duygularla düşünceyi, bir olay ve bir nesne üzerinde toplama' olarak tanımlanır.
Psiko-motor beceriler, bir işin yapılması sırasında kullanılan bilinçli zihinsel etkinliğin yönlendirdiği koordineli kas etkinlikleridir. Örneğin yazı yazma, daktilo yazma, piyano çalma birer psiko-motor beceridir. Psiko-motor yetenek, vücudun bir ya da birden fazla organının katıldığı kas hareketi ya da işlemidir.
Psikomotor davranışlarda kas ve sinir sisteminin gelişmesi önemli bir yer tutar. Karşıt güce karşı koyabilmek ya da direnci yenebilmek için vücudunu etkin biçimde kullanan çocuk yürüme, koşma, sıçrama, topa vurma, fırlatma gibi hareketleri gücüyle orantılı olarak gerçekleştirir.
İlgili 21 soru bulundu
Bu basamaklar; algılama, duruma uydurma, yaratma, kurulma, kılavuzluk yapma, beceri haline getirme ve mekanikleşme olarak sayılabilir. Psikomotor alan basamaklarını bulan kişi ise Grobman olarak bilinmektedir. Algılama basamağında duyu organlarının harekete geçirilmesi hedeflenmektedir.
Psikomotor gelişimle ilgili yetenekler dikkat, kuvvet, denge, tepki hızı, eşgüdüm ve esneklik şekilde sıralanabilir.
Performans testleri, psikomotor davranışları ölçmek için kullanılan testlerdir. Örneğin; beden eğitimi, görsel sanatlar dersinde, meslek lisesindeki meslek derslerinde sıklıkla performans testleri kullanılır.
İnce motor becerileri, küçük kas grupları kullanılarak yapılan hareketlerdir. Spesifik olarak el ve parmaklardaki kaslar yönetilerek gerçekleştirilen hareketlere verilen isimdir. Yazı yazmak, resim yapmak ve alet kullanarak yapılan her türlü etkinlik ince motor becerilerine dahildir.
Büyük kas motor becerilerinin gelişimi için daha çok koşma, zıplama, denge sağlama etkinliklerine ve çocuğun yaşına uygun bir şekilde spor faaliyetlerine vakit ayırmalı. Küçük kas motor becerileri gelişimi için tutma, kavrama, yazma, yırtma, kesme, yapıştırma, ipe boncuk dizme gibi etkinlikler yapılmalı.
Psiko-motor gelişim sürecinde duyu organları, zihin ve kaslar birlikte çalışır ve davranışları kontrol altında gerçekleşmesini sağlar. Psiko-motor gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanmasıdır (MEB, 2007).
Psiko-motor beceriler, bir işin yapılması sırasında kullanılan bilinçli zihinsel etkinliğin yönlendirdiği koordineli kas etkinlikleridir. Örneğin; yazı yazma, daktilo yazma, piyano çalma birer psiko-motor beceridir. Psikomotor yetenek, vücudun bir ya da birden fazla organının katıldığı kas hareketi ya da işlemidir.
Psikomotor gelişim etkinlikleri – Top atma
Büyük Kas becerileri “kaba psikomotor becerileri” olarak da ifade edilir. Emekleme, ayakta durma, yürüme, koşma, salınım, yuvarlanma, denge gibi beceriler ve hareketler üzerindeki kontrolü anlatmak için kullanılmaktadır.
Bir bütün olarak vücudun genel hareketlerini ve denge dinamiğini kapsar. Emekleme, ayakta durma, yürüme, koşma, salınım, dönme, yuvarlanma, zıplama, denge gibi hareketler üzerideki kontrolü anlatmak için kullanılmaktadır. Küçük kas motor gelişim: Bu gelişim”ince devinimsel beceriler” olarak ifade edilir.
Psikomotor Gelişim, bireyin vücudunu kontrol altına almada gösterdiği becerinin artmasıdır. Zihin-kas koordinasyonuna dayalı davranışların gelişimi olarak tanımlanır. Sağlıklı bireylerde Psikomotor (devimsel) gelişim için duyu organları, kas, iskelet ve sinir sistemleri koordineli olarak çalışır.
Psikomotor Gelişim, Öğrenme, Davranış ve Becerileri
Büyüme, boy ve kilodaki artışı ve çocukların büyüdükçe geliştirdikleri becerilerin gelişimini ifade eder.
Motor öğrenme üç evreye ayrılır: kavramsal evre, çağrışımsal evre ve bağımsız evredir.
Motor öğrenme nedir? Motor öğrenme, bir bireyin motor beceriler edinme ve performansında nispeten kalıcı bir değişiklikle uygulama veya deneyimin bir işlevi olarak kazanma süreci olarak tanımlanır. Motor öğrenmeyi yaş, ırk, kültür veya genetik yatkınlık gibi birçok faktörden etkilenmektedir.
Kaba motor beceriler emekleme, yürüme, koşma ve bisiklet sürme gibi hareket becerilerini kapsarken ince motor beceriler nesneleri kavrama, kaldırma, bir boya kalemini ya da kurşun kalemi tutma, dikiş iğnesine iplik geçirme gibi becerileri kapsamaktadır (Bee ve Boyd, 2009).
Bloom'un taksonomisinde Bilişsel alan; düşünce, zihinsel etkinlikler, yorum yapma gibi davranışları içerir. Duyuşsal alan; duyarlılık, inanç, tutum, ilgi, dünya görüşüne sahip olma gibi içsel davranışları içerir. Psikomotor alan; hareket, spor, kaslarla ilgili beceri gerektiren davranışları içerir.
Çevresinde duyduğu seslerden aynı olan seslere sözel/motor tepki verir. 1.1. Çeşitli insan sesleri arasından, dinletilen insan sesi ile aynı insan sesini duyduğunda tepki verir.
Süreç Değerlendirme Testleri, öğretim programlarına göre öğrencilerin yıl boyunca gelişim sürecinin konu bazlı takip edilebileceği testlerdir. Bu testler, öğrencinin belirli bir süre içerisinde öğrendiği konuları ölçer.
Oturma, emekleme, yürüme, koşma, zıplama, tırmanma, sekme, hoplama gibi büyük kasları kullanarak elde ettiğimiz hareketleri kapsamaktadır. Kaba motor becerileri denge kurabilmeyi ve vücudun koordinasyonunu sağlayabilmeyi gerektirmektedir.
İnce motor beceri küçük kasların koordineli hareket edebilmesi ve hassas hareketleri yapabilmeyi sağlayan bir beceridir. El göz koordinasyonu (elleri ve küçük kas grubunu kullanmak için gözden gelen bilgiyi kullanma becerisi) da ince motor gelişimin önemli bir bileşenidir.
zihinsel ve motor faaliyetlerde yavaşlama. Psikiyatrik ve nörolojik hastalıklarda görülür. Alan Adı: Bozukluk ve Hastalıklar: Nörogelişimsel.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri