Hastaların sıklıkla sordukları bir soru olan implant ve metal dedektörleri aslında hiç endişe duymanıza gerek olmayan bir konudur. İmplantlar metal dedektörlerinde ötmezler ve MR cihazları da implantlardan etkilenmezler.
Diş teli braket renklerinin de diş teli lastik renklerinden bir farkı yoktur. Diş teli braketi konusunda hastalara herhangi bir renk kısıtlaması sunulmamaktadır. Diş tellerinde olduğu gibi sarı renk gösterme durumu da yoktur.
Diş teli tedavisinde mühim olan tek konu bireylerin ağız bakımlarına son derece dikkat etmesidir. Diş teli herhangi bir çürümeye neden olmadığı gibi leke ve iz de bırakmamaktadır.
Diş teli takıldıktan sonra dikkat edilecek hususlar
Ağız bakımı ve hijyenine diş teli olmayan birine göre 2 kat fazla önem verilmelidir. 2. Sert, yapışkan ve asitli yiyeceklerden kaçınmalı, ısırarak yemek yenmemelidir. 3. Spor yaparken diş teli ve braketleri korumak için ağız içi koruyucu aparey takılmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Sert ve yapışkanlı gıdaları yemeyiniz. Yememeniz gereken yiyecekler: *Sakız, lokum, karamel gibi yapışkanlı şeyler. *Patlamış mısır, cips, buz.
Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır. Bir diğer sebebi mekanik olarak alt tellerin takılabilmesi için bir miktar üst dişlerde düzelme gerekmesidir. Ortodontik tedavinin ilk başları dişlerin hızlıca düzeldiği seviyelenme aşamasıdır.
Bu soruya net bir cevap vermek gerekirse eğer, diş teline sahipken çay içebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak bu tüketiminizden hemen sonra beklemeden dişlerinizi fırçalamalı ve çay kaynaklı sararmaların önüne geçmelisiniz.
Diş Teli Takanlar için Yeme-İçme
Elma, tost, hamburger gibi ısırarak yenilen şeylerden uzak durmalısınız. Bu tarz yiyecekleri tercih ediyorsanız küçük parçalara bölerek yemeye özen göstermelisiniz. Kola, soda, gazoz gibi asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
Diş teli tedavisinin yüzü değiştirme ihtimali bulunsa da şeffaf plakların belirgin değişikliklere neden olmadığı bilinir.
Kişinin sağlıklı bir ağıza ve diş yapısına sahip olabilmesi için yapılan tel tedavisi ile çiğneme ve konuşmadaki bozukların düzeltilerek, çeşitli diş eti rahatsızlıklarının önüne geçilmesi sağlanır. Kısacası; ortodontik tedavi, konuşmayı bozmaz; aksine konuşmanın çok daha akıcı olmasını sağlar.
Telin çevresi iyi fırçalanmazsa plak ve diş taşı birikecektir. Bu durumda diş eti enfeksiyonu gelişme riski fazladır. Telin çevresi normal diş fırçası ile diş etinden dişe olacak şekilde fırçalanmalıdır, arada sıkışan gıda artıkları da ara yüz fırçalarıyla uzaklaştırılmalıdır.
Diş teli lastiğinin ne zaman ya da hangi aralıklarla takılacağı diş hekimi tarafından belirlenir. Genel itibari ile diş hekimleri özellikle yemek yenirken diş teli lastiğinin çıkarılmasını önermektedir. Geceleri de diş teli lastiği takılabilmektedir.
Çünkü diş teli lastiği kullanılmazsa dişlerde hesaplanan hareketler elde edilememekte dolayısıyla istenilen sonuç elde edilememektedir. Ayrıca diş teli lastiklerinin yapısı oldukça esnek olduğundan dolayı 24 saatte bir değiştirilmesi gerekmektedir.
Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir. Tedavi süreci hastalar açısından estetik kaygılarla başlasa da, diş hekimi ve ortodontist açısından dişlerin daha sağlıklı ve doğru pozisyonda olması amaçlanmaktadır.
Asitli içeceklerin (kola, fanta vs) ortodontik tedavi sırasında içilmesi doğru değildir. Çok isterseniz çok seyrek olarak ve pipet kullanarak içebilirsiniz, ancak en kısa sürede dişlerinizi fırçalamalısınız.
Braketlerle Beslenme
-Yüksek oranda şeker ve asit içeren kola, fanta, gazoz vb. içecekler içilmemelidir. -Sakız, lokum, jelibon, karamel gibi yapışkan yiyecekler tüketilmemelidir. -Fındık, fıstık, leblebi, badem gibi kuruyemişler; şeker, çikolata, kurabiye, pizza veya ekmek kenarı gibi sert yiyecekler yenilmemelidir.
DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir.
Diş Teli Nasıl Çıkarılır? Diş teli tedavisi bittiğinde diş tellerinin çıkarılması gerekir. Diş tellerini çıkarmak için kullanılan özel malzemeler vardır. Bu malzemelerin kullanımıyla altlı üstlü bütün diş telleriniz 1 dakika gibi kısa sürede çıkarılır.
Kuru dişlere braketler yapıştırılır. Yapıştırma ve tellerin yerleştirme işlemi yaklaşık 20 dakika sürebilmektedir. Diş telleri ilk yerleştirildiğinde ağızda bir miktar gerilim ya da sızı hissetmek normaldir. Bunun için diş hekiminiz özel bir bakım yöntemi önerebilmektedir.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Bu tercihler sonucunda da pek çok braket türü üretilmekte, bireylerin ihtiyaçları analiz edilerek süreç istenen düzeyde ilerlemeye çalışmaktadır. Sigara kullanımı sağlıklı diş yapısının oluşturulmasından ötürü diş teli tedavisi boyunca ve sonrasında önerilmemektedir.
Ortodonti tedavisi aşamasında dişlerin kaymasında ve daha düz bir görünüm elde edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Diş üzerinde yer alan braketlere ya da genel tel üzerine takılarak yerleştirilmektedir. Aynı çene üzerinde yer alan dişler için kullanılabildiği gibi alt ve üst çenedeki dişler için de kullanılabilir.
Sabit ortodontik tedavi süresince braketlerin kırılmasına, tellerin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak sert ve yapışkan gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. (Örneğin; Sakız, karamel, lokum, fındık, fıstık, leblebi, ayva, erik; tost, börek, ekmek, pide, lahmacun gibi hamur işlerinin sert kenarları).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri