Ortodonti uzmanı ya da ortodontist; diş, çene ve ağız düzensizlikleri konusunda muayene, teşhis ve tedavi sağlayan sağlık personelidir. Ortodonti uzmanları, bu alanda ayrıca eğitim alarak uzmanlık statüsüne ulaşan diş hekimleridir.
Tedavi konusunda ise ortodontistler; dişlerin hizalanması, çiğnemeyi iyileştirme, düzeltici diş teli, braket ve şeffaf plak takma ve buna uygun cihazları kullanma konusunda uzmanlaşmış kişilerdir.
Diş teli taktırmak için bir ortodontiste başvurmanız gerekmektedir.
Diş teli tedavisi, diğer adıyla ortodonti, diş hekimliğinin bir uzmanlık alanıdır. Bu tedaviyi uygulayan diş hekimlerine ortodontist adı verilmektedir.
Ortodonti: Dişlerde çarpıklık, alt ve üst çene uyumsuzlukları, ağız kapanışında dişlerde görülen bozukluklar ortodonti biriminin alanına girmektedir. Dişlerde görülen bu tip bozukluklar kişilerin hem dış görünüşünün estetiğini bozabilmekte hem de çiğneme sorunu gibi problemlere davetiye çıkarabilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Dişhekimliğinin bir uzmanlık dalı olan ortodonti, diş, çene ve yüz kompleksini normal yapı ve gelişim, anomaliler ve anomalilerin tedavisi yönünden ele alan bilim dalıdır.
Çarpık, yamuk diş tedavisinde ortodontinin yaşı yok!
Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
Tedavi sırasında her iki haftada bir plakların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diğer diş teli uygulamalarından daha maliyetlidir. Şeffaf plak tedavi ücreti çift çene için 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür.
Güncel diş teli fiyatları 2023 yılında; tek çene diş teli fiyatları 8.000-12.000 TL aralığında, Çift çene diş teli fiyatları ise 12.000-22.000 TL aralığında uygulanmaktadır. Şeffaf diş telleri ise çift çene uygulandığında metal diş tellerinden 1.000 TL daha pahalıdır.
Günümüzde artık sadece şeffaf plaklar kullanılarak düzeltilebilmektedir. Bu yöntem diş teline alternatif estetik görünümlü bir seçenek olmanın yanında tedavi süresini hiçbir şekilde etkilememektedir.
18 yaşının altında olan çocuklarımız için devlet hastanelerinde diş teli tedavisi ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Ortodonti Diş Tedavisi Planlaması, ortodonti Diş teli tedavisindeki ilk randevu da ortodontist hastanın kapsamlı ortodontik muayenesini gerçekleştirmektedir. Ortodontik tedavi aşamaları ve planlaması tedavinin başarı oranını artırma konusunda çok önemlidir.
Bununla birlikte 18 yaşından küçük hastaların diş teli fiyatını devlet tedavinin sağlık bakanlığına bağlı kurumlarda yapılması koşuluyla karşılamaktadır. Yalnız tedavide kullanılan malzemeleri yine hasta yakını almaktadır. Bu tutarda yaklaşık 1500 tl civarındadır.
Devlet Hastanelerinde Diş Teli Ücretli Mi ? Devlet hastanelerinde diş teli tedavisi olmak ücretli değildir. Herhangi bir sağlık güvenceniz var ise, devlet hastanelerinde bu işlemi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.
Diş teli takıldıktan sonra dişler, 2-3 aylık zaman dilimi beraberinde hareket etmeye başlar.
Diş Teli Kaç Ayda Bir Sıkılır? Diş tellerinin ortalama olarak ayda bir kez kontrolü yapılır. Bu kontroller esnasında dişin hareket etme seviyesine göre tel sıkılır. Ortalama tedavi süresi ise 1-1.5 yıl kadardır.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
SSK artık diş teli tedavilerini karşılamamaktadır. Diş teli tedavisi görmek isteyen hastaların özel diş kliniklerinden randevu almaları gerekmektedir. Diş teli randevusu alarak, ortodonti hekimlerimizle diş teli planlaması yapabilirsiniz.
Diş teli öncelikle bozuk olan diş yapısını düzeltmek, çapraşıklıkları gidermek amacıyla uygulanan tıbbi bir müdahaledir. Ayrıca ayrık dişlere sahip olan kişilerde, dişi çıkmayan ve kırık dişi olan hastalarda diş teli tedavisi uygulanmaktadır.
Tedavilerde genellikle 1. küçük azı dişlerinin çekimi gerçekleştirilir. Çünkü bu dişler, ağırlıklı olarak çapraşıklık bölgesine daha yakın konumlanırlar.
Diş Teli Takmadan Önce Dişlerinizi Temizleyin
Ardından, randevunuzdan önce dişlerinizi fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanmanız ve gargara yapmanız daha güvenli hissetmenize yardımcı olabilir ve ortodontistinizin işlerini hızlandırabilir.
Basitçe söylemek gerekirse, çenelerimiz yeterince büyümediğinden, ağzımızda yirmi yaş dişleri için yeterli alan kalmamaktadır. Ağzımızda yeterli alan bulunmaması, en son çıkan dişler olan yirmilik dişlerin yamuk şekilde çıkmasına ya da tam olarak çıkamamasına yol açmaktadır.
Devlet hastanelerinin ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde gece plağı tedavisi ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Diş plağı tedavisi doğru şekilde yapılmazsa kalıcı çene problemlerine sebep olabilmektedir. Bu yüzden, deneyimli ve uzman bir diş hekimine danışılarak kullanılmasında fayda vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri