Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir. Günde en az 2-3 kez diş fırçalanması önerilmektedir.
Bu nedenle genellikle ortodonti tedavisinde diş teli kullananlar özellikle bunun için üretilen diş fırçalarını kullanmaları doğru olacaktır. Normal koşullarda hastalar günde 3 kez dişlerini fırçalamalıdırlar. Diş teli kullanan hastalar ise bundan fazlası, günde beş altı kere dişlerini fırçalamaları gerekmektedir.
Diş telleri varken ağız hijyeni daha önem kazanmaktadır. Düzgün fırçalama ile birlikte ara yüz fırçası ve diş ipi de kullanılabilir.
Küçük dairesel hareketler yaparak fırçalamaya devam edin. Hem diş hem diş etleri, dil ve ağız içi fırçalamaya dahil edilmelidir. En az 3 dakika kadar yumuşak hareketlerle dişlerin hem üstünü hem altını güzelce fırçalayın. Etkili ve doğru fırçalamadan sonra en az günde bir kez de diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin.
Ortodontik tedavi ile ilgili 3 ana kural vardır: Her yemekten sonra ve akşam yatmadan önce DİŞLERİN FIRÇALANMASI gerekmektedir. Fırçalama işlemi ortalama 3 dakika sürmeli ve teller tamamen pırıl pırıl olana kadar devam etmelidir.
İlgili 19 soru bulundu
Çünkü diş telleri ve braketler, yenen yemek sonrasında biriken yiyecekler sayesinde bakterilerin oluşumuna zemin hazırlar. Tellerin arasına kaçan yiyecek artıkları çok iyi temizlenmelidir. Dişler her yemekten sonra, sabah, öğlen ve akşam fırçalanmazsa yiyeceklerin biriktiği yerlerde çürükler meydana gelir.
Spor yaparken veya sert bir yemek yerken braketiniz yerinden çıkabilir. Genellikle bu durum diş fırçalarken ya da braket dişin ortasında olmadığı zaman fark edilir. Braketinizi dişin ortasında olmadığını fark ettiğiniz an, bu problemi halledebilmek için ortodontistinizi görmeniz şarttır.
Diş teli tedavisi sürecinde yenilebilir yiyecekler içerisinde; yoğurt, patates püresi, yumuşak meyveler, çorba çeşitleri, omlet, deniz ürünleri ve yulaf ezmesi gibi yiyecekler ilk sırada gelir. Bu tür yumuşak sebze ve meyveleri diş teli takılı olduğu sürece yiyebilirsiniz.
Ortodontik tedavisi gören hastalar fluorid içeren diş macunları tercih edilmelidir. ** Ağız gargaraları gibi yardımcı ajanlar gerektiği zamanlarda diş hekiminizin tavsiyesi üzerine kullanılabilir. Antibakteriyel ağız gargarası kullanılmalıdır.
Ağzınızda diş telleri ya da braketler olsa da olmasa da düzenli ve etkili bir diş fırçalama işlemi ile ağız kokusuna veda edebilirsiniz.
Yapışkanlı yiyecekler, sakız çiğnemek ve lokum yemek braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveleri ve biftek, pizza gibi yiyecekleri keserek, dilimleyerek küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braketleri ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir.
Diş telinde yasak yiyecekler
Kola, soda gibi asitli içecekler yasaktır. Çok içmek isteyen hastalar için az ve pipetle içmeyi öneririz. Asit braketlerin yapışkanını erittiğinden yasaktır. Tedavinizin geleceği için hiç tüketmemenizi öneririz.
Diş Teli Kaç Ayda Bir Sıkılır? Diş tellerinin ortalama olarak ayda bir kez kontrolü yapılır. Bu kontroller esnasında dişin hareket etme seviyesine göre tel sıkılır. Ortalama tedavi süresi ise 1-1.5 yıl kadardır.
Diş teli ağız kokusu yapar mı? Diş teli takmak ağız kokusu yapmaz, ancak doğru şekilde temizlenmezse dişlerde plak ve bakteri birikmesine neden olabilir. Bu da zamanla kötü ağız kokusuna yol açabilir. Bu nedenle, diş telleri takarken daha sıkı bir ağız hijyeni uygulamak önemlidir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Diş teli takılmasının ardından yapılan tüm işlemlerin sonucunda dilenirse diş beyazlatma da sağlanabilmektedir. Amaç tel kullanımının ardından genel temizliğin sağlanması, braketlerin yapılarının kenar kısımlarındaki artıkların da ortadan kaldırılmasıdır.
Diş teli tedavileri dişlerin rengini değiştirmez. Ortodontik tedavilerde kontrole gitme sıklığı nedir? Kontroller yaklaşık 5 hafta bir yapılır.
Asitli içecekler diş tellerine zarar verir, tüketilecekse dahi pipet kullanmak yararlıdır. Kahve ve çay gibi leke bırakan yiyecekler tüketildikten sonra diş fırçalamak için imkanınız yoksa ağzınızı en azından su ile çalkalamak faydalı olacaktır.
Evde sofrada yenen etli ve zeytinyağlı sebze yemekleri, köfteler, pilav, makarna, patates salata ve püresi vb. yiyecekler tellerin varlığında tüketilmek için uygundur.
Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durmalı, içilecek ise de çok nadir ve mutlaka pipet ile içilmelidir. Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır.
Dişe takılan braketlerin içinden geçen telin dişe uyguladığı baskıyla dişlerin gerekli yeri yavaş yavaş alması sağlanır. Braket kullanımı hastanın diş yapısına ve kullanıma göre 6 ay-3 sene gibi bir zaman alabilir. Braketler özel bir yapıştırıcı ile dişlere takılır.
Diş teli tedavisinin uzun sürdüğü bir gerçektir. Teller takıldıktan sonra hastanın doktor tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmesine de bağlı olarak 18 ila 24 ay arasında tel takma süreci oluşabilir. Ancak genel tedavi süresi 8 ila 30 ay arasındadır.
Diş teliniz varsa belirli periyotlarda mutlaka doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Bu süreçte uzman hekim hem tellerinizin pozisyonunu hem de sıkılığını ayarlayacak. Ayrıca dişlerinizin sağlığını kontrol edecek. Aylık randevularda tel değişimleri ve diş hareketlerine de bakılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri