Tedavilerde genellikle 1. küçük azı dişlerinin çekimi gerçekleştirilir. Çünkü bu dişler, ağırlıklı olarak çapraşıklık bölgesine daha yakın konumlanırlar.
Bu gibi durumlarda öncelikli olarak bir diş röntgeni çekilir ve diş hekiminin incelemesinden sonra uygun dişin çekilmesine karar verilebilir. Çekilecek diş, 20'lik dişe alan tanımayan dişlerden biri olabileceği gibi 20'lik dişin kendisi de olabilir.
Ortodonti uzmanları, diş teli tedavisinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için hastalarının dişini tedavi öncesinde çekmektedir. Dişler sağlam bile olsa tel tedavisine ortam sağlanması için bazen çekilmesi gerekir. Bu durum tedavinin bir parçasıdır ve daha sonra çekilen diş boşlukları tel sayesinde kapanır.
Yetişkinler için yapılan diş teli tedavilerinden önce 20 yaş dişleri ya da gömük kalmış dişler ile çenede aşırı darlığa neden olan dişlerin çekilmesi gerekebilir. Dişlerin kalıcı yerlerine doğru hareket ettirilmeleri için çekilmeleri gerekecektir.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
İlgili 35 soru bulundu
Diş teli takıldıktan sonra dişler, 2-3 aylık zaman dilimi beraberinde hareket etmeye başlar.
Diş Teli Neden ilk Üste Takılır? Diş telinin önce üst dişlere takılmasının sebebi kişinin diş tellerine daha rahat alışmasıdır. Ayrıca alt dişlere tel takılması için önce üst dişlerin belirli bir hizaya girmesi gerekmektedir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Diş çekiminin ardından uygulanacak olan diş telinin ne zaman takılacağı ile ilgili olarak da tedavi planı doğrultusunda ortodonti uzmanından bilgi almak daha sağlıklı olacaktır. Elbette tedavi için öncelikli amaç diş çekimi yapmadan tedaviyi gerçekleştirmektir. Ancak ihtiyaç duyulması halinde çekim yapılabilir.
Tel tedavisi görmeye karar veren hastalarımızın da daha koltuğa oturmadan merak ettikleri konulardan birisi budur. En baştan söyleyelim. Diş teli takılırken herhangi bir ağrı ya da acı duymazsınız. İşin çok ilginç yanı işlem sırasında yaptığımız işin stresini atan hastalarımızdan bir çoğunun uykusu bile gelmektedir.
İlk seansta dişlerin yüzeyleri temizlenir, braketler yerleştirilir, ardından teller braketlere bağlanır. İlk seansta bazı durumlarda tek çeneye bazen de her iki çeneye birden braketler takılır. Buna karar verirken dişlerin kapanışı çok önemlidir.
3 – Braket ve Diş Telinin Takılması
İlk etapta sadece üst çenede yer alan dişler üzerinde çalışılmaktadır. Hastanın dişleri üzerinde rahat çalışabilmek için dudak yanak ekartörleri kullanılır. Daha sonra her bir diş üzerine braketlerin sabitlenmesi için diş sağlığına zarar vermeyen yapıştırıcılar sürülür.
Diş Teli Takmadan Önce Dişlerinizi Temizleyin
Ardından, randevunuzdan önce dişlerinizi fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanmanız ve gargara yapmanız daha güvenli hissetmenize yardımcı olabilir ve ortodontistinizin işlerini hızlandırabilir.
İskelet ve çene yapısının esnek olduğu çocukluk dönemlerinde gerçekleştirilen diş teli tedavilerinde kısa süreler içinde sonuç almak mümkündür. Çocukların diş yapısındaki bozuklukların büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 6-9 ay tedavi süresi ön görülebilir. Bazı durumlarda bu sürenin 2 yıla kadar çıkması beklenebilir.
Tedavi sırasında her iki haftada bir plakların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diğer diş teli uygulamalarından daha maliyetlidir. Şeffaf plak tedavi ücreti çift çene için 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.
Diş Teli Nasıl Takılır? Braketlerin tek tek dişlerin üzerine konumlandırılması ile teller takılmış olunmaktadır. Bu durumda önem arz eden durum uygun muayene sürecini gerçekleştirmektir. Bireyin ihtiyacını gözlemlemek ve süreci etkili yönetmek adına müdahale adımlarının planlanması gerekmektedir.
Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir. Tedavi süreci hastalar açısından estetik kaygılarla başlasa da, diş hekimi ve ortodontist açısından dişlerin daha sağlıklı ve doğru pozisyonda olması amaçlanmaktadır.
Yapışkanlı yiyecekler, sakız çiğnemek ve lokum yemek braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveleri ve biftek, pizza gibi yiyecekleri keserek, dilimleyerek küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braketleri ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Dişlerin aralıklarının kapanması için uygulanacak olan yönteme bağlı olarak genel anlamda bir süre vermek mümkündür. Çünkü her hasta özelinde bir değerlendirme ve süreden bahsetmek mümkündür. Genel anlamda 8 ay ile 30 ay arasında değişen bir süre zarfından bahsetmek gerekebilir.
Bu tutarda yaklaşık 1500 tl civarındadır. Yani sağlık bakanlığı tedavi ücretini karşılıyorum dediği diş teli fiyatının aslında sadece işçiliğini karşılamaktadır. Yani toplam tedavi tutarı üzerinden yaklaşık % 50 indirim uygulamaktadır. Buda sadece 18 yaşından küçük hastalar için geçerlidir.
Günümüzde artık sadece şeffaf plaklar kullanılarak düzeltilebilmektedir. Bu yöntem diş teline alternatif estetik görünümlü bir seçenek olmanın yanında tedavi süresini hiçbir şekilde etkilememektedir.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hasta, pekiştirme tedavisi randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar olsa dahi tekrar tel takmadan düzeltme sağlanabilir.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
6 ay ila 3 sene arasında değişen diş teli lastiği tedavisi kişinin lastikleri gün içinde kullanma süresine ve şekline bağlı olarak kısalabilir veya uzayabilir. Ancak genellikle diş teli lastiği tedavisinin en az 6 ay sürdüğü ekstrem iyileşme durumları haricinde daha kısa sürelerde kullanılmadığı bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri