Kış ya da yaz lastiği fark etmeksizin muayene esnasında diş derinliğin minimum 1.6 mm olması beklenir. Bundan daha düşük lastik diş derinliği ağır kusur sınıfındadır. Motosikletler için ise asgari derinlik 1 mm'dir. Dolayısıyla muayene öncesinde lastiklerinizin diş derinliğini kontrol etmelisiniz.
Lastiği dış yüzeyinde lastiğin iskeletine kadar derin aşınmalar var ise aracınız muayeneden geçemez ve ağır kusurlu kabul edilir. Ağır vasıtaların ek hareketli dingillerinde lastik yok ise ağır kusurlu sayılır ve muayeneden geçemezler.
Yönetmelik, yazın kış lastiğinin kullanımı konusunda herhangi bir kısıtlama getirmiyor. Dikkat etmeniz gereken tek husus lastiklerinizin kanal derinliğinin 1,6 mm'nin üzerinde olması. Yalnız dikkat; Yurtdışına çıkmayı planlıyorsanız gideceğiniz ülkede yürürlükte olan mevzuat hakkında bilgi edinmenizi tavsiye ediyoruz.
TÜVTÜRK Araç Muayenesi'nde lastiklerin diş derinliği kontrol edilir, lastik diş derinliği1.6 mm (motosikletlerde 1 mm) altında ise araç muayeden kalır. Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir.
İstasyonlarda kış lastiği veya yaz lastiği zorunluluğu var mıdır? İstasyonlarımızda yapılan muayenelerde, lastiklerde yaz lastiği veya kış lastiği uygulamaları ile ilgili kontrol yapılmamaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Kış ya da yaz lastiği fark etmeksizin muayene esnasında diş derinliğin minimum 1.6 mm olması beklenir. Bundan daha düşük lastik diş derinliği ağır kusur sınıfındadır. Motosikletler için ise asgari derinlik 1 mm'dir. Dolayısıyla muayene öncesinde lastiklerinizin diş derinliğini kontrol etmelisiniz.
Araç muayenesi esnasında lastik üretim tarihine bakılmaz, muayene de lastik üzerinde yapılacak kontroller aşağıdaki linkte açıklanmıştır. Araba lastiklerinde raf ömrü 10 yıl araca takıldıktan sonraki ömrü 5 yıldır.
Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Lastik jant ve aks ile uyumlu olmayan lastikler ağır kusurlu olarak değerlendirilir. Muayenede lastik kontrolü yapılırken kış lastiği veya yaz lastiği bir değerlendirmeye tabi değildir. Yaz lastiği veya kış lastiği kontrollü muayene esnasında dikkate alınmamaktadır..
Yazın Kış Lastiği Kullanıldığında Yakıt Tüketimi Artar
Bunun sonucu olarak lastikler dönerek aracın hareket etmesini sağlar. Yaz aylarında kullanıldığında yuvarlanma direnci artan kış lastikleri yüzünden, araçta bir enerji kaybı oluşur ve bu da yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
Farklı boyutlardaki lastikler muayenede sorun teşkil eder mi sorusunu aratan bir çok araç sahibi bulunuyor. Bu konu hakkında sizlere makalemizde detaylı bilgiler vermek istiyoruz. Öncelikle hemen belirtelim ki farklı ebatlardaki lastikler araç muayenesinde geçmez.
Yaz mevsiminde kış lastiği kullanmanın önerilmemesinin en önemli sebebi, kaza ihtimalini arttırmasıdır. Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir.
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir. Ancak, yukarıda da açıkladığımız gibi artık otomobil üreticileri araçları stepne ile teslim etmek yerine, lastik tamir kiti ile teslim etmeyi tercih etmektedir.
Cebinizden bir bozuk para çıkarın, 1 lira veya 50 kuruş. Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Lastiğin bir kenarına cetveli yerleştirin ve lastiğin başlangıç noktasından itibaren diğer ucuna kadar ölçüm yapın. Yasal minimum derinlik sınırı genellikle 1.6 mm'dir. Eğer lastiğinizin derinliği bu değerin altındaysa, lastiği değiştirmeniz gerekebilir.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir.
LastikPark da, önlem olarak her ne kadar lastiklerin görünümü iyi olsa ve aşınma seviyeleri yasal sınırı aşmasa da lastiklerin üretim tarihine göre 10 yıldan sonra değiştirilmesini tavsiye eder.
Araçlarda, lastiklerin güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için üretim tarihinden itibaren 10 yıl bekleme ve kullanım ömrü belirleniyor. Lastik üzerinde yer alan üretim tarihi baz alınarak, 10 yıl sonra lastik yeni bile olsa değiştirilmelidir.
Lastikler satın alınırken JATMA'nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.
Bu sorunun en net cevabı evet olarak ön plana çıkıyor. Dolayısıyla kişiler araçlarını yangın tüpü olmadan da muayeneden geçirebiliyor. Araçlarda yangın tüpünün bulunmaması araçların hafif şekilde kusurlu olarak rapor edilmesini sağlar.
Yangın Tüpü Ağır Kusur mu 2020
Yazımızın girişinde de belirttiğimiz üzere yangın tüpü bulundurmayan araçlar muayeneden hafif kusurlu olarak geçiş yapabilir. Yangın tüpü her ne kadar zorunlu tutulmasa da kişilerin oldukça önem vermesi gereken konulardan biridir.
Lastik basınç göstergesi muayeneden geçer mi? Araç muayenesinin standartlarını belirleyen TÜVTÜRK, güncel olarak lastik basınç göstergelerini ana arıza unsuru olarak değerlendirmediği için muayene sürecinde gözlenen basınç göstergesi arızaları kusur olarak sayılmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri