O günlerden bu günlere ulaşmayı başarmış tek Devrim Otomobili, Eskişehir'de, TÜLOMSAŞ'ta sergilenmektedir. Meraklıları için Devrim Arabalarını konu alan bir de sinema filmi çekilmiştir ve 2008 yılında başarılı bir uyarlamayla vizyona girmiştir.
TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi, Türkiye'nin Eskişehir kentinde bulunan bir ulaşım müzesidir. Müze, 3 Mart 2018 tarihinde Tülomsaş Müzesi adıyla kurulmuş olup Tepebaşı ilçesinde yer almaktadır. Müzede sergilenen bazı araçlar: Devrim: 1961 yılında üretilen ilk Türk otomobili.
Arabaların buharlı lokomotif ile çekilmesi sırasında bacadan çıkan kıvılcımlar ile araçların alev almaması için benzin depoları boşaltıldı. Devrim arabalarını taşıyan tren sabaha karşı Ankara'ya ulaştı. İki Devrim arabası, Sıhhiye semtinde bulunan Ankara Demiryolu Fabrikası'na indirildi.
Anıtkabir'e gidecek siyah otomobil yaklaşık 100 metre ilerledikten sonra durdu. Benzini bittiği anlaşılan otomobil bir süre Ankara Garı'nda sergilendi. Kamuoyunda oluşan 'yolda kaldı' etkisi nedeniyle Devrim otomobilleri seri üretime geçemedi.
Ertesi gün gazete manşetleri "Devrim 100 metre gitti ve durdu." şeklinde yazılmıştı ve araba uzun yıllar alay konusu oldu. Devrim, muhtemelen otomobillerin prototipleri olduğu ve üretim sürecinin iyi belgelenmediği için seri üretime geçmedi, üretim aşamasından sadece birkaç teknik çizim kaldı.
İlgili 43 soru bulundu
O dönem "Siyah", "Beyaz", "Mavi Boncuk" ve "Gecekondu" isimleri verilerek 4 adet üretilen Devrim'den sadece biri çalışır durumda günümüze ulaştı.
Anadol markası ile üretim, Otosan'ın Ford Motor Company ile yaptığı yeni üretim anlaşmaları sonucu 1984'te durduruldu.
Türkiye ilk yerli otomobil macerasını 1961'de "Devrim" ile başlattı. Peki neden istenen sonuca ulaşılamadı? İşte Türkiye'nin dünden bugüne uzanan yerli otomobil hikayesi....
YERLİLİK ORANLARI
Hyundai'nin yerlilik oranı yüzde 66, Fiat yüzde 58'e ulaşmış. Toyota'nın yerlilik oranı yüzde 55, TOGG ise yerlilikte yüzde 45-50 civarında.
İşte zam haberi ardından güncel Togg fiyat listesi… Ülkemizin yerli ve milli otomobili Togg 2023 yılı Mart ayında satışa çıktı. Ön sipariş usulü ile satın alımları yapılan otomobilin baz versiyonu 953 bin TL fiyat etiketine sahipti. Gelen zam haberi sonrası baz fiyat 1 milyon 207 bin TL oldu.
O günlerden bu günlere ulaşmayı başarmış tek Devrim Otomobili, Eskişehir'de, TÜLOMSAŞ'ta sergilenmektedir. Meraklıları için Devrim Arabalarını konu alan bir de sinema filmi çekilmiştir ve 2008 yılında başarılı bir uyarlamayla vizyona girmiştir.
İlk testi 29 Ekim 1961'de yapılan, Türkiye'nin ilk yerli otomobili "Devrim"in Eskişehir'de sergilendiği müze, 4,5 yılda 470 bin ziyaretçi ağırladı.
GÜNDÜZ - Taner Birsel: Hafif sıradışı, tarihe, bilime, sosyolojiye meraklı bir asker mühendis. Geçmişte de zor ve imkânsız projelerde çalışmış; bunların çoğunu başarmasına rağmen ülkenin, perde arkasındaki güçleri bu projelerin çoğunun iptaline neden olmuş.
Devrim Otomobili bugün gerçekleşmiş ama sürdürülememiş bir hayalin en somut kanıtı. 19 ve 23 numaralı minibüsler fabrikanın önünden geçiyor. Ulaşım için bunları kullanabilirsiniz. Girişler ücretsiz.
İstanbul trafiğine ilk benzinle çalışan otomobili sokan, Galata rıhtımının açıldığı 1895 yılında Basra eşrafından Züheyrzâde Ahmed Paşa oldu.
Bu kapsamda TOGG, Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) kendi üretimlerinin patent, tasarım ve marka başvurularını tescilletmek için başvurular yapıyor. Patent alanında TOGG'un TÜRKPATENT'e yapmış olduğu 30'u 2023 yılına ait olmak üzere toplam 72 adet patent başvurusu bulunmaktadır.
Yeni model üretimlerinde teknik kapasiteye ulaşmanın 6 ay kadar zaman aldığını belirten Togg CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, “Üretim adetlerimiz günde 80-100 aralığındaydı. Şu anda 100 adedi artık yakaladık. Günde 170 adede çıktığımızda ise bu, 3 dakikada 1 üretime karşılık geliyor.
Tarihin ilk otomobilinin hangisi olduğunu söyleyebilmek oldukça zor olsa da genel olarak Karl Benz tarafından üretilen Benz Patent Motorwagen ilk otomobil olarak kabul edilir.
Togg açılımı nedir? Togg'ın açılımı Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu şeklinde... Türkiye merkezli bir otomobil üretici şirketi olan Togg, fikrî mülkiyet haklarına sahip olduğu ilk otomobilini 29 Ekim 2022 seri üretime hazır hâle geldi.
Benzinle çalışan motora sahip ilk otomobil ise 1885 yılında Alman mühendis Karl Benz tarafından icat edildi.
Tofaş markası, Türkiye'ye ait, Türkiye'de üretiliyor. Temsa markası, türkiye'ye ait, Türkiye'de üretiliyor. Tezeller markası, Türkiye'ye ait, Türkiye'de üretiliyor. Toyota markası, Japonya'ya ait, Asya, Amerika, Avrupa ve Afrika kıtalarında üretiliyor.
Fiberglas malzemesi nedeniyle 'samandan' diye 'kara çalınan' Anadol'un bir de spor modeli yapılmıştı. Spor Anadol olarak tanınan STC-16 (Sport Turkish Car), ilk Türk tasarımlı otomobil olarak tarihe geçti.
Türkiye'nin seri üretilen ilk yerli otomobil markası Anadol, müşterileriyle buluşmasının 55. yılında, sokak ve caddelerde boy gösteren farklı modelleriyle, mazide bıraktığı anıları canlı tutuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri