Tel Takmak Çene Yapısını Düzeltir Mi? Bilindiği üzere ortodonti tedavisi; diş telleri kullanılarak dişlerdeki yerleşim bozukluklarının hekim kontrolünde düzeltilmesini içerir. Öte yandan ortodonti tedavisi ile çene kemiklerinin birbirlerine ve kafa kaidesine olan konumundaki bozukluklar da giderilebilir.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Diş teli tedavisinde bilinen en büyük yanlışlardan biri de diş telinin dudak şeklini değiştirdiği düşüncesidir. Takılan tel dudak şeklini bozmaz tam aksine dudak şeklini onarır. Bu tedavi yöntemiyle beraber çapraşık ve biçimsiz dişler onarılacağı için dudak şekli de estetik bir şekle bürünecektir.
Yüz Asimetrisi – Alt ve Üst Çenenin Uyumsuzluğu
Simetri bozukluğu yalnızca dişlerde ise, simetrinin tekrar sağlanması çoğunlukla yalnızca ortodontik tedavi uygulayarak mümkün olabilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Massater botoxu, çeneye dolgu enjeksiyonları, çene implantları, çeneye yağ enjeksiyonu ve Ultherapy çene yamukluğu sorununda uygulayabileceğimiz işlemlerdir. Çene implantı ameliyatı çene bölgesi zayıf ve çenesi geride olan hastalara önerilir. Çene protezinin amacı zayıf olan çene yapısını güçlendirmek için yapılır.
Botoks ameliyatsız bir yöntemdir. Cerrahi operasyon gerekmediği için zahmetsizdir ve tedavi konforu üst seviyededir. Botoks uygulamasında hem yumuşak doku hareketleri hem de mimik efektleri planlanır. Böylelikle kas spazmları çözülür ve yüz hareketleri sırasında daha dengeli ve daha uyumlu bir görünüm elde edilir.
Her insanın doğuştan kendisine has bir çene yapısı bulunmaktadır. Bazı insanlarda çene yapısı zamanla değişip farklı bir yapı ortaya çıkarmaktadır. Alt çene normal olup üst çenenin fazla gelişmesi veya alt çenenin belirlenenden az olması alt çene geriliğine neden olmaktadır.
Diş teli tedavisi sonrasında düzelen dişler, pekiştirme tedavisi yapılmadığı takdirde eski haline dönebilir. Dişlerin eski haline dönmemesi için pekiştirme tedavisi uygulanması gereklidir. Braket çıktıktan sonra veya diş teli çıktıktan sonraki ilk aşamalarda dişler harekete meyillidir.
Şeffaf plakların uygulandığı ortodontik bozukluklar çok çeşitli olmaktadır. Dişlerdeki çapraşıklık, aralıklı dişler, yanlış kapanışın tedavisinde çene genişletilmesi gibi birçok ortodontik bozukluklarda kullanılır.
Diş teli tedavisine başlandıktan sonra bozukluk olan dudaklarda da bir düzelme gerçekleşir. Yani kişilerin dudakları direkt olarak büyümemekte, tedavi gereğince olması gerektiği hali almaktadır. Yani diş yapısı bozuk olan bireylerin şu anda sahip olduğu dudaklar, aslında sahip olması gereken dudaklar değildir.
Diş teli tedavisi sonrasındaki etkilerin ne olacağı kişilerin ağız ve diş yapısına göre farklılık gösteriyor. Genel olarak 2-3 ay içinde şekil almaya başlayan dişlerin yavaş yavaş istenilen şekli almaya başlaması bekleniyor.
Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebepten dolayı burun ameliyatı ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır. Ortodontik tedaviyle özellikle üst dişler geriye alınacaksa ve alt dişler ileriye alınacaksa profil değişmektedir.
Dişlerin öne alınabilmesi tel tedavisi ile mümkündür. Eğer sorun çene kaynaklı ise öncelikle çenede bir düzeltme hedeflenir. Kişinin büyüme ve gelişimi devam ediyorsa ortopedik çene tedavisi ile çeneler öne alınır.
Son zamanların popüler estetik türü olan 'dijital gülümseme tasarımı' ya da 'gülüş tasarımı' yüze bambaşka bir ifade katmaya yardımcı oluyor. Ağız içindeki dişlerin yapısının büyük rol oynadığı gülümseme, diş eksikliğinde ise yüzde kırışıklığa da neden oluyor.
Kaçınmamız gereken yiyecekler
Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveler ve biftek, pizza gibi yiyecekleri kesip küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Unutulmamalıdır ki; diş lastikleri takılmazsa ortodonti tedavisi tamamlanmamış olur. Hasta, diş lastikleri için doğru performansı sağlarsa tedavi sürecine artı değer katmış olur.
Dişlerin konumunu kalıcı olarak sağlamak ortodontik tedavinin bir parçasıdır. Tedavi bittikten sonra kemiklerin sertleşme sürecinde dişlerin konumunun korunması için 'pekiştirme tedavisi' yapılır. Pekiştirme aygıtları ortodontik tedavi sonrası elde edilen diş konumlarını korumak ve sabitlemek için kullanılırlar.
20'lik dişler çenenin yapısını bozmanın yanı sıra şiddetli ağrılara ve sağlığın olumsuz bir şekilde etkilenmesine yol açar. Bu dişlerin çıkmasıyla birlikte diş hekimlerimizle görüşerek kontrolden geçmenizi tavsiye ederiz. Çünkü çene yapısına uygun olan dişlerin çekilmesine gerek yoktur.
İdeal çene pozisyonu burun tabanından, aşağı doğru çizilen dik hayali bir çizginin 2-3 mm gerisinde olmalıdır 2-3 mm den daha fazla geriye sapmalar zayıf çene, tersi de kuvvetli çene olarak kabul edilir.
Ergenlik ve Gelişen Çene Yapısının Oturması
Ortodondik tedavi gerekli olup olmadığına karar verecek olan uzman sayesinde gelişimle alakalı bir sorun olup olmadığına da bakılması sağlanır. 7 yaşla başlayan süreç devamında ergenlik dönemi sonuna kadar sürer.
Üst Çene Geriliği Tedavisi
Üst çene geriliğinde küçük çocuklarda hareketli ortodontik aparey ve plaklar kullanılarak tedavi sağlanır. Daha büyük çocuklarda ise sabit genişleticiler tercih edilir. 18 yaşından büyük yetişkinlerde ise sıklıkla ameliyatla (ortognatik cerrahi) tedavi sağlanır.
Yüz asimetrisi; hem üst çene hem alt çene hem de çene ucunun dahil olduğu ortognatik cerrahi operasyonları ile düzeltilebilir. Çene Ucu Estetiği yüzümüzün en altında bulunan, yüz ile boyun arasında bağlantıyı sağlayan bölgesinde yapılır.
Türkiye'de çene ucu törpüleme fiyatları 2023 yılında tek çene 10.000 TL ile 15.000 TL civarında, çift çene ameliyatı fiyatları ise 15.000 TL ile 30.000 TL fiyat aralığında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri