Uzman görüşüne uygun diş fırçası kullanımı çok önemlidir. Genellikle düz model, baş bölümü küçük boyutlu ve yumuşak uçlu fırçalar tavsiye edilmektedir. Diş teli varken elektrikli diş fırçası kullanımı tavsiye edilmemektedir. Ancak uzman hekiminizin uygun görmesi halinde düşük hızda kullanmanız mümkün.
Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (sarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Ortodontik tedavi sonrası diş tellerine özel üretilen diş fırçaları kullanılmalıdır. Doğru ve etkili bir fırçalama tekniği uygulanarak ağız içi temizliği sağlanabilir. Kişi dişlerini fırçalarken çok fazla baskı uygulamamalı ve yumuşak hareketler ile fırçalamalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Diş fırçanızı, ortodontik telinizi ve onun pimlerini temizlemek için 45 derecelik açı ile tutun. Her teli, üst ucundan aşağıya doğru, dibine kadar temizleyin. Tüm plak ve kalıntıların temizlenmesini sağlamaya gereken vakti ayırın ve üst ve alt dişler etrafında gereken tüm temizliği yaptığınızdan emin olun.
Braketler arasında kalan besin artıkları diş sağlığını tehdit etmekle birlikte dişlerde sararmalara da yol açar. Bu gibi durumda diş teli tedavisinden sonra diş beyazlatma (bleaching) işlemi yapılması gerekli olacaktır. Diş hekimi kontrolünde yapılmayan diş beyazlatma yöntemleri, diş sağlığına zarar verebilmektedir.
Bu nedenle, diş beyazlatma gibi kozmetik amaçlı işlemler için devlet hastanelerinde ücretsiz veya düşük maliyetli hizmetler sunulmamaktadır.
Dişlerinizi Düzenli Olarak Fırçalayın
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak, plak ve diğer lekelerin oluşmasını önleyerek dişlerinizin daha beyaz görünmesini sağlar. Fırçalama işlemi, diş hekimi tarafından önerilen şekilde yapılmalıdır ve en az günde iki kez yapılmalıdır.
Diş hekimi tarafından yapılan diş beyazlatma işlemleri ise, genellikle 347,22-1.620,00 TL arasında değişebilir. Lazer ile yapılan diş beyazlatma işlemleri ise, 2000-3000 TL arasında değişebilir. Bu fiyatlar, yaptırılacak işlemin büyüklüğüne, dişlerin durumuna ve seçilen beyazlatıcı ürünlerine göre de değişebilir.
Diş teli tedavisinin yüzü değiştirme ihtimali bulunsa da şeffaf plakların belirgin değişikliklere neden olmadığı bilinir.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Yani diş yapınız dudaklarınızın da yapısının bozulmasına sebep olur. Diş teli tedavisine başlandıktan sonra bozukluk olan dudaklarda da bir düzelme gerçekleşir. Yani kişilerin dudakları direkt olarak büyümemekte, tedavi gereğince olması gerektiği hali almaktadır.
Ortodontik tedavisi gören hastalar fluorid içeren diş macunları tercih edilmelidir.
Diş telleri nasıl temizlenir veya diş teli varken diş taşı temizliği yapılır mı gibi konular ise başta gelmektedir. Burada net şekilde belirtmek gerekir ki; hekim tarafından uygun görülmesi halinde diş telleri takılıyken diş taşı temizliği yapılmasında bir mani yoktur.
Diş teli temizleme malzemeleri arasında ağız çalkalama suları da var. Ortodontide diş temizliği için uzmanlar tarafından önerilen ağız çalkalama suları ve gargaralar, bakteri oluşumlarını engellerken plakları da temizlemektedir. Aynı zamanda ağız duşları da ortodontik diş fırçalama için avantajlı olmaktadır.
Kanser tedavisi gören hastalara işlem uygulanmaz. 18 yaş altı bireylere, Diş eti problemi ciddi olan kişilere ve dişin minesinde defekt bulunan hastalara işlemi uygulamak sakıncalıdır. Kadın hastalarda, hamilelik döneminde kullanılması tavsiye edilmemektedir.
Beyazlatmadan 2-3 gün sonra dişlerin rengi son halini almış olur. Muayenehanede diş hekiminiz tarafından alınan ölçü ile oluşturulan şeffaf plaklara yerleştirilen jeller ile yapılan 'Ev tipi diş beyazlatma' işlemi ise kullanılan jele ve uygulamanın durumuna göre 1-2 haftada da sonuç verir.
Ev tipi beyazlatma, kişinin evinde uyguladığı ve diş hekimi tarafından verilen özel bir diş beyazlatma kiti kullanılarak gerçekleştirilen bir beyazlatma yöntemidir. Bu yöntem genellikle dişlerin yavaşça beyazlamasına ve sonuçların yaklaşık 1 – 2 hafta içinde görünür hale gelmesini sağlamaktadır.
2023 yılında diş taşı temizleme fiyatı, uygulanacak yönteme bağlı olarak değişmektedir. Diş taşı temizleme ücretleri ortalama olarak 875 TL'den başlamakta ve 2.000,00 TL'ye kadar çıkmaktadır.
İşlem sırasında jeller uzaklaştırılarak işlem tamamlanmaktadır. Eğer dişteki lekelenmeler ve sararmalar çok fazlaysa ev tipi diş beyazlatma yöntemi ile işlemin desteklenmesi tercih edilmektedir. Tedavinin kalıcılık süresi 6 ay ile 3 yıl arasında değişiklik göstermektedir.
Normal koşullarda hastalar günde 3 kez dişlerini fırçalamalıdırlar. Diş teli kullanan hastalar ise bundan fazlası, günde beş altı kere dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Yemeklerden sonra dişler mutlaka fırçalanmalı ve diş tellerinin ara temizliği ve bakımı yapılmalıdır.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hasta, pekiştirme tedavisi randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar olsa dahi tekrar tel takmadan düzeltme sağlanabilir.
Diş Teli Çıkarılırken Acır mı? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi diş teli çıkarılması işleminde özel pensler kullanıldığı için siz ne olduğunu anlamadan diş tellerinizin çıkmış olduğunu fark edersiniz. Yapıştırıcı artıklarının temizlenmesi işlemi de dişinizin minesi üzerinden yapıldığı için tamamen ağrısızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri