Kapağı açılan zeytinyağı en kısa sürede tüketilmelidir. Kapağını açmadığınızda ve doğru zeytinyağı saklama koşullarını sağladığınızda zeytinyağı en fazla 2 sene saklanabilir. Zeytinyağlarının üzerinde son kullanma tarihi yazılıyorsa tarihi geçen zeytinyağı kullanılmamalıdır.
Tadım Yöntemi
Zeytinyağının bozuk olup olmadığını anlamanın en iyi yolu tadım testi yapmak. Bu testi çay kaşığı kadar zeytinyağını tadarak uygulayabilirsiniz. Eğer burukluktan çok acı ya da ekşi bir tat alıyorsanız zeytinyağı büyük ihtimalle bozulmuş demektir.
Peki zeytinyağının kullanım ömrünü nasıl anlayabiliriz? Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Çoğu zeytinyağı, şişelendiği andan itibaren 18-24 ay dayanır. Sızma zeytinyağı daha az işlenir ve genellikle şişelendikten sonra yaklaşık 12-18 ay daha az dayanır. Bu zaman aralıklarının ötesinde, zeytinyağları, yemeklerinizde hoşlanmayacağınız şekillerde ortaya çıkabilecek buruk veya acı notalar geliştirebilir.
Uygun şartlarda muhafaza edildiği sürece açılmamış bir zeytinyağı şişesi, yaklaşık iki yıl boyunca bozulmadan saklanabilir. Güneş ışığı almayan, oda sıcaklığından daha serin alanlarda bekletilen zeytinyağı uzun süre tazeliğini korur. Ancak ışık ve değişen sıcaklık koşulları zeytinyağının bozulma sürecini hızlandırır.
İlgili 38 soru bulundu
Kapağı açılan zeytinyağı en kısa sürede tüketilmelidir. Kapağını açmadığınızda ve doğru zeytinyağı saklama koşullarını sağladığınızda zeytinyağı en fazla 2 sene saklanabilir. Zeytinyağlarının üzerinde son kullanma tarihi yazılıyorsa tarihi geçen zeytinyağı kullanılmamalıdır.
Koklama sırasında klasik zeytinyağı kokusu dışında boya kokusuna benzer bir koku alınıyorsa, zeytinyağı bozulmaya yüz tutmuş demektir. Zeytinyağı açıldığından itibaren bu boya kokusu alındıysa, içerisine farklı yağların karıştırıldığı veya soğuk sıkım olmadığı düşünülür.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Zeytinyağı Plastik Şişede Saklanır mı? Zeytinyağı plastik şişede saklanır mı sorusunun cevabı kısa vadede evet, uzun vadede ise kesinlikle hayırdır.Zeytinyağı saklama koşulları 14-18 derece, rutubetsiz güneş görmeyen kapalı mekan içerisinde krom tanklar , laklı teneke ambalaj veya cam şişelerde saklama yapılabilir.
Erken hasat edilen meyveler, kimi zaman zeytinyağına dönüştürüldüklerinde hafif bulanık bir renk alırlar. Yani bu özellik yağa genç meyvelerden geçer. Berraklığın az olması ayrıca yağdaki tortuların korunduğunu da gösterir. Bu tortular zeytinyağının aromasını ve tadını artıran ögelerdir.
Zeytinyağının bekleme süresi, yani tazeliğini koruyabilmesi için geçecek maksimum süre ise iki hasat zamanı arasındaki kadar zamandır. Yani maksimum bir yıl diyebiliriz.
Filtresiz zeytinyağı ise daha bulanık bir renktedir. Yağ şişesinin altında tortu ve zeytin parçacıkları bulunabilir. Zeytin ışık ile temas ettikçe bozulmaya başlayabilir. Bu sebeple zeytinyağı üretiminde koyu renkli şişeler tercih edilir.
Dolayısıyla dizem kavramının, en iyi zeytinyağlarının asitlik derecesini belirttiğini söylemek yanlış olmaz. 0.4 dizemlik bir zeytinyağı, kusursuz olarak da nitelendiriliyor. 0.4 dizem zeytinyağında zeytinin tadını ve kokusunu alabilirsiniz. Bu zeytinyağları erken hasat edilen ve elle toplanan zeytinlerden üretiliyor.
Koklama sırasında klasik zeytinyağı kokusu dışında boya kokusuna benzer bir koku alınıyorsa, zeytinyağı bozulmaya yüz tutmuş demektir. Zeytinyağı açıldığından itibaren bu boya kokusu alındıysa, içerisine farklı yağların karıştırıldığı veya soğuk sıkım olmadığı düşünülür.
Zeytinyağı, Tortusu ile Tüketilir mi? Zeytinyağı elde edilirken ortaya çıkan zeytinyağı tortusu, tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Zeytinyağı, sarıdan altın ve yeşile kadar farklı tonlarda olabilir. Zeytinyağının rengi bir kalite göstergesi değildir, seçimlerinizi rengine bakmadan yapabilirsiniz.
Zeytinyağı buzdolabında saklanabilir, buzdolabında kısmen veya tamamen donduğu gözlemlenebilir, bu durumda oda sıcaklığında bir süre bekletildiğinde sıvı haline dönecektir, donup tekrar sıvı hale dönmesi ile kalitesinden kayıp olmamaktadır.
Eğer kireçlenme ya da benzer kronik iltihaplanma rahatsızlıklarından şikayetiniz varsa, o zaman beslenme programınıza zeytinyağını mutlaka ilave etmeniz gerekir. Zeytinyağında bulunan mono doymamış yağlar, eklem iltihabı gibi rahatsızlıklara neden olan C-reaktif protein seviyesinin düşürmektedir.
Çünkü kapak kısmında oluşan buğu, su damlacığı haline dönüşüp zeytinyağına damladığında yağın acılaşmasına zemin hazırlıyor. Bu sebeplerle zeytinyağının buzdolabında saklanması tavsiye edilmiyor.
Zeytinyağı dinlendikçe yağ içinde askıda bulunan zeytin posası dibe çöker ve anaerobik fermantasyon başlatarak, fermantasyonda oluşan kötü kokunun yağa geçmesine sebep olur. Bu da tipik posa kusurlu yağ oluşumuna neden olur.
11) Zeytin
Zeytin, yıkanmaz ve yağlanmazsa uzunca bir süre dayanır. Satın aldığınız zeytini soslamadan cam bir kavanoza koyarsanız, son tüketim tarihi geçse dahi tüketebilirsiniz.
Özellikle lezzetli tat ve aromatik koku, zeytinyağı seçiminde aranan koşulların başında geliyor. Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor.
İyi zeytinyağının kokusundan ve tadından anlaşıldığını belirten Yıldırım, "Koku ve tat çok önemlidir. Tadarken, ağzında belli bir acılık oluşur ve boğazı yakar. Eğer boğazı yakmaz ise kaliteli bir zeytinyağı değildir. Buzdolabına konulduğunda normal zeytinyağı donar.
Zeytinyağı satın alırken merak edilen konulardan biri olan zeytinyağı neden acı olur sorusunun cevabı içeriğindeki “oleuropein” bileşeninde gizli… Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır.
Ağzı açıldıktan sonra en fazla 2 ay içinde tüketilmesi gerekmektedir. Zeytinyağını en iyi saklayan üç malzeme renkli cam, teneke ve toprak kaplardır. Tavsiye edilen bu kapların içerisinde bulunan yağları ise serin ve rutubetsiz bir ortamda saklamanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri