Diş Teli Takanlar için Yeme-İçme
Elma, tost, hamburger gibi ısırarak yenilen şeylerden uzak durmalısınız. Bu tarz yiyecekleri tercih ediyorsanız küçük parçalara bölerek yemeye özen göstermelisiniz. Kola, soda, gazoz gibi asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
Diş Teli Tedavisi Boyunca Dikkat Edilmesi Gerekenler. Tedavi sırasında bazı yiyecekler braketlerin kopmasına ve de kırılmasına neden olmaktadır. Asitli içecekler ise midede zarara neden olarak braket yapıştırıcısının işlevini azaltmaktadır.
Diş teli tedavinizi yaparken bu tellere ve dişinize zarar verebilecek olan sert gıdalardan uzak kalmanız gerekir. Buz, sert şekerler, patlamış mısır, havuç ve elma bunlara birer örnektir.
Diş teli tedavisi boyunca; Asitli içecekler içmemelisiniz.(kola, fanta, gazoz, sprite...) Yapışkan yiyecekler yememelisiniz.(sakız, tofita, jelibon, lokum...) Sert yiyecekler yememelisiniz.(fındık, fıstık, badem...)
İlgili 17 soru bulundu
Garip Öpüşme Efsanesi Yanlış
Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir. Bir kez takmaya alıştığınızda, bir süre sonra onları fark etmeyeceksiniz bile.
Kaçınmamız gereken yiyecekler
Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durmalı, içilecek ise de çok nadir ve mutlaka pipet ile içilmelidir. Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır.
Asitli içeceklerin tamamı diş tellerine büyük oranda zarar vermektedir. Sürekli asitli içecek tüketmek braketlerin çürümesine, zamanla kopmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kola, gazoz gibi içecekler kesinlikle tüketilmemelidir.
DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir.
Asitli içeceklerin (kola, fanta vs) ortodontik tedavi sırasında içilmesi doğru değildir. Çok isterseniz çok seyrek olarak ve pipet kullanarak içebilirsiniz, ancak en kısa sürede dişlerinizi fırçalamalısınız.
Günde en az 2-3 kez diş fırçalanması önerilmektedir. Videoda gösterildiği gibi diş ve teller üzerine baskı uygulamadan fırçalanmalıdır. Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır.
Yerken dikkat edilmesi gereken yiyecekler:
Çiğnenmesi gereken çikolata ve şekerler. (Dişlere temas ettirilmeden, dil üzerinde eritilerek yenebilir.)
Diş teli takılıyken uzak durulması gerekli yiyecekler içinde ise şunlar yer alır; dondurma, kalın et kesimleri, kabuklu yiyecekler, turunçgil yemekleri gibi yiyecekleri diş telinin yeni takıldığı zamanlarda yememek daha doğru olabilir.
Yememeniz gereken yiyecekler:
*Sakız, lokum, karamel gibi yapışkanlı şeyler. *Patlamış mısır, cips, buz. *Kızarmış ekmek, simit, pizza.
Kaçınmamız ve dikkat edeceğimiz yiyecekler
Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durmak gerekir, içilecekse de çok nadir ve mutlaka pipet ile içilmelidir. Yapışkanlı yiyecekler, sakız çiğnemek ve lokum yemek braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır.
Diş telleriniz varken kahve içebilirsiniz, ancak şunu bilmenizde fayda var: Kahve içerisinde güçlü bir pigmentasyon yapısının oluşu, diş tellerinizin ve dişinizin renginin değişmesine sebep olabilir.Leke olmasından çekiniyorsanız, kahvenizi pipetle içebilirsiniz.
Sabit ortodontik tedavi süresince braketlerin kırılmasına, tellerin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak sert ve yapışkan gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. (Örneğin; Sakız, karamel, lokum, fındık, fıstık, leblebi, ayva, erik; tost, börek, ekmek, pide, lahmacun gibi hamur işlerinin sert kenarları).
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Kola, Fanta, Gazoz gibi sunu asitli içecekler: İçilmemelidir. Ice tea, soda, meyve suları içilebilir.
"Örnek verecek olursak kabuklu kuruyemiş tarzı yiyecekler ve sakız gibi. Ayrıca tüketilen kola ve portakal suyu gibi asitli içecekler dişlerin etrafında çürümeye neden oldukları için sınırlı sayıda tüketilmelidir.Tüketilecekse mutlaka pipet kullanılmalıdır."
Sigara kullanımı sağlıklı diş yapısının oluşturulmasından ötürü diş teli tedavisi boyunca ve sonrasında önerilmemektedir.
18 yaş altı kişiler için diş teli tedavisi ücretsizdir. Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar. Kullanılan malzemeye göre ücret talep edilebilir.
Diş teline zarar veren ve tedavi boyunca yenmemesi gereken yiyecekler ile içecekler; Sert kuruyemişler (fıstık, fındık, leblebi ve badem gibi) Sert gıdalar (tost, sandviç, kızarmış ekmek ve simit vb.) Patlamış mısır.
Diş teli takıldıktan kısa bir süre sonra yemek yenilebilir. Ancak diş teline zarar verebileceği için sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bununla birlikte diş teli takıldıktan hemen sonra dondurma, baharatlı yiyecekler ve biftek gibi besinler tüketilmemelidir.
Bunlar, tellere veya bantlara zarar verebilecek veya bir braketin dişten ayrılmasına neden olabilecek yapışkan ve sert yiyecekleri içerir. Ayrıca diş teli takarken şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri