Diş Teli Takanlar Sigara İçebilir mi? Sigara içmek diş teli olsa da olmasa da ağız ve diş sağlığına zararlıdır. Ancak diş teli takanlar için sigaranın yasak olması söz konusu değildir.
Sigara kullanımı sağlıklı diş yapısının oluşturulmasından ötürü diş teli tedavisi boyunca ve sonrasında önerilmemektedir. Diş teli tedavisine kimler başvurur?
Sararma lekeleri Sigara dişlerinizi gerçekten sarartır.
Dişlerinizi sigaradaki kimyasallara maruz bırakmak diş minesinde değiştirilemeyen koruyucu tabakayı zayıflatır, dişlerin hassas hale gelmesine ve lekelerin dişlerin derin tabakasına kadar ulaşmasına neden olur.
Sigara tüketiminin dişler ve dişetleri üzerindeki bu olumsuz etkisi iki şekilde meydana gelmektedir. İlk olarak sigara kullanan bireylerde bakteri plağı oluşumu çok hızlı ve çok daha fazla miktarda meydana gelmektedir. Benzer şekilde sigara tüketiminin daha fazla diş çürüğüne sebep olduğu bilinmektedir.
Diş teli takanların dikkat etmesi gerekenler
Asitli içeceklerden uzak durmalıdır. Yapışkan yiyeceklerden tüketmemelidir. Sert ve ısırarak yenilen yiyecekleri tüketmemelidir. Spor yaparken diş teli ve braketleri korumak için ağız içi koruyucu aparey takılmalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir. Bir kez takmaya alıştığınızda, bir süre sonra onları fark etmeyeceksiniz bile.
Diş teli tedavisi sürecinde yenilebilir yiyecekler içerisinde; yoğurt, patates püresi, yumuşak meyveler, çorba çeşitleri, omlet, deniz ürünleri ve yulaf ezmesi gibi yiyecekler ilk sırada gelir. Bu tür yumuşak sebze ve meyveleri diş teli takılı olduğu sürece yiyebilirsiniz.
Asitli içecekler diş tellerine zarar verir, tüketilecekse dahi pipet kullanmak yararlıdır. Kahve ve çay gibi leke bırakan yiyecekler tüketildikten sonra diş fırçalamak için imkanınız yoksa ağzınızı en azından su ile çalkalamak faydalı olacaktır.
Yapışkanlı yiyecekler, sakız çiğnemek ve lokum yemek braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveleri ve biftek, pizza gibi yiyecekleri keserek, dilimleyerek küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braketleri ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir. Karamel gibi yapışkan, çiğnenen tatlılar da tellere zarar verebilir ve diş tellerini gevşetebilir.
Uzun süre sigara kullanan yaşlı hastalarda, şiddetli periodontitis görülme olasılığı 3 kat daha fazla izlenirken, sigara kullanım yılı ile diş kayıplarının artış gösterdiği izlenmektedir. Genç bireylerde ise periodontitis görülme sıklığı sigara içenlerde, içmeyenlere göre yaklaşık 4 kat daha fazla görülmektedir.
Çekimden sonraki ilk 24 saatte alkol ve sigara tüketilmemelidir. Tüketilmesi halinde yara, iltihap kapabilir.
Ancak, klasik ortodontik araçlarla olduğu gibi, ağızda yeni bir şey olması ile ilgili başlangıçta alışma süreci olacaktır. Plakları takarken sigara içebilir miyim? Plakların lekelenmesine veya renk değiştirmesine neden olabileceği için plak takarken sigara içmek önerilmez. Plakları takarken sakız çiğneyebilir miyim?
Başarılı bir uygulamadan sonraki 2-3 aylık zaman dilimi, dişlerin hareket etmeye ve düzelmeye başladığı dönem olarak bilinmektedir. Çarpık diş, kapanış bozukluğu gibi problemlerde diş teli uygulamasından yararlanılmaktadır.
Elma, armut, ayva gibi ısırmayı gerektiren meyveler. (Küçük parçalar halinde tüketilebilir.) Çiğnenmesi gereken çikolata ve şekerler. (Dişlere temas ettirilmeden, dil üzerinde eritilerek yenebilir.)
Braket Kırılması
Dişlerin üzerine yapışan braketler, bazen sert gıdaların tüketilmesi, darbe alması, sert yiyecek çiğnenmesi, ağızda yabancı bir cisimle temas etmek veya düzenli diş fırçalama işleminde aşırı güç uygulamak sonucunda yerlerinden çıkabilir.
Küçük dairesel hareketler yaparak fırçalamaya devam edin. Hem diş hem diş etleri, dil ve ağız içi fırçalamaya dahil edilmelidir. En az 3 dakika kadar yumuşak hareketlerle dişlerin hem üstünü hem altını güzelce fırçalayın. Etkili ve doğru fırçalamadan sonra en az günde bir kez de diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin.
Ağız duşu (Water pick) cihazı, ortodontik tedavide olduğu kadar, implant ve protez taşıyan hastalarımıza da tavsiye ettiğimiz bir temizlik yöntemidir. Günde 1 defa kullanmanızı tavsiye ederiz.
Evde sofrada yenen etli ve zeytinyağlı sebze yemekleri, köfteler, pilav, makarna, patates salata ve püresi vb. yiyecekler tellerin varlığında tüketilmek için uygundur.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Diş teli tedavisi sırasında oluşan ağrılar genellikle hafif düzeyde olur ve birkaç gün içinde geçer. Ağrıyı hafifletmek için, ortodontistinizin önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Ayrıca, sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınmak ve yumuşak yiyecekler tercih etmek de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Diş dolgusu yaptırmak, kaplatmak veya dişe tel taktırmak abdest ve gusle engel olur mu? Bu işlemler cünüp veya âdetli iken yapılabilir mi? Tedavi amacıyla diş dolgusu yaptırmak veya kaplatmak caizdir. Dolgu, kaplama, tel taktırma, implant yaptırma veya sabit protez, abdest ve guslün sıhhatine engel olmaz.
Çünkü diş telleri ve braketler, yenen yemek sonrasında biriken yiyecekler sayesinde bakterilerin oluşumuna zemin hazırlar. Tellerin arasına kaçan yiyecek artıkları çok iyi temizlenmelidir. Dişler her yemekten sonra, sabah, öğlen ve akşam fırçalanmazsa yiyeceklerin biriktiği yerlerde çürükler meydana gelir.
Ara seanslarda kontroller yapıldıktan sonra da kısa süreli hastanın rahatsızlık hissetmesi normaldir. ında yassı hale getirin ve irritasyonu yapan braketin üzerine yerleştirin. Böylece yemeği daha kolay yiyebilirsiniz. Yanlışlıkla yutulduğunda problem oluşturmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri