Keyifli bir süreç olan gebeliğin süresi hesaplanırken baz alınan zaman, son adet kanamasının ilk günüdür. Aslında henüz anne adayının gebe olmadığı adet tarihinin ilk gününden hesaplanmasının sebebi, gebeliğin tam olarak kaçıncı gün başladığının net olarak bilinmemesinden kaynaklanır.
Çünkü hamilelik haftası döllenme gününe göre değil, son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanır. Hamileliğin, yani döllenmenin meydana geldiği zaman, son regl tarihinden ortalama 15 gün sonrasıdır. Yine de hamilelik haftası hesaplanırken bu tarih değil, bundan önce görülen adet tarihi esas alınır.
Gebeliğin ilk günü, son adet döneminizin ilk günü olarak kabul edilir. Bu tarih, yumurtlamanın gerçekleştiği tarihle aynı değildir. Düzenli, 28-30 günde bir adet gören bir kadında, yumurtlama ve döllenme genellikle son adet tarihi itibarıyla 14.gün civarında olur.
Kaç haftalık hamileyim nasıl hesaplanır? Hamilelik haftasına, bulunduğunuz günden son adet dönemi tarihini çıkartıp sonucu 7'ye böldüğünüzde ulaşabilirsiniz.
Gebeliğin ilk yarısında ultrason gebelik haftasını tayin etmede kesin veriler verir. Son adet tarihindeki hafta ile ultrasondaki hafta (CRLye göre) arasında 7 günden fazla fark var ise son adet tarihi ultrasondaki hafta baz alınarak düzeltilir.
İlgili 17 soru bulundu
Örneğin en son âdet kanamasının ilk günü 20 Nisan olan bir anne adayı, bu tarihten 3 ay geriye gidilip üzerine 7 gün eklendiğinde 27 Ocak haftasında doğum yapacağı sonucuna varılabilir. Gebelik hesaplaması yapmak anne adayları için oldukça önemlidir.
Yani hamilelik tarihi, son adet gününün ilk günü baz alınarak hesaplanır. Ancak gebeliğin başlama tarihi adetin ilk günü değildir. Bu ilk günü takip eden 14. gün gebelik tarihinin başladığı gün olarak kabul edilir. Bu elbette ortalama bir hesaptır ve cinsel ilişkiye girdiğiniz günleri de hesaba katmanız gerekir.
Peki hamilelik kaç hafta sürer? Zamanında bir gebelik, 40 hafta, 280 gün sürer ve bu ortalama 9 ay 10 güne tekabül eder. Bebeğin doğum tarihi son âdet tarihinin ilk gününden ortalama 40 hafta sonrası olur. Bu süre hamileliğin gidişatına göre 2 hafta önce ya da sonra olabilir.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir. Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşumdur.
Son Adet Tarihi (SAT) İle Gebelik Hesaplama:
Örneğin, son adet dönemi 11 Nisan'da başladıysa, 3 ay geri sayarak bulduğunuz 11 Ocak tarihine 7 gün ekleyerek doğum tarihinizi 18 Ocak olarak hesaplayabilirsiniz.
Hamilelik haftası hesaplama, hamile kalınmasından 2 hafta önce gerçekleşen bir önceki adet döneminin ilk haftası baz alınarak yapılır. Doktorlar hamileliği değerlendirmek için genellikle bu haftayı baz almaktadır. Gebelikte son adet döneminin ilk günü, hamilelik döneminin başlangıcı kabul edilir.
Hamilelik döneminde kadınların adet görme durumlarına kesin bir yargıda bulunmak yanlış olur. Çünkü her kadında bu süreç kişisel olarak farklı işler. Genellikle kadınların önemli bir bölümünde son adet tarihinden sonra yumurtlama olur ve gebelik dönemi boyunca adet kanaması görülmez.
Hamilelik ayını kolaylıkla hesaplamak için, gebelik haftasını 4'e bölmek gerekir. Bir anne adayı eğer 16 haftalık hamile ise 16÷4=4 aylık hamiledir. 20 haftalık bir gebelik 20÷4=5 aylık bir gebelik demektir. 28 haftalık gebelik anne adayının 28÷4=7 aylık hamile olduğunu ifade eder.
Ama biz hesaplamada, ilişki tarihinizi yani gebe kaldığınız günü değil, son gördüğünüz adetin ilk gününü kullanırız.
9 ay 10 gün süren gebelik, hekimler tarafından aylık olarak değil, haftalık olarak hesaplanır. Bunun temel sebebi, son görülen adet kanamasının ilk gününün gebeliğin başlangıcı olarak kabul edilmesidir.
Ailenize ve dostlarınıza ise bu haberi hemen verebileceğiniz gibi hamileliğin 12. haftasına kadar da bekleyebilirsiniz. Anne adayları düşük riskinin olabildiği ilk 12 haftayı bekledikten sonra bu sevinci yakınlarıyla paylaşmayı da tercih edebiliyor.
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
5 haftalık bebek anne karnında nasıl olur? 5. haftalık bebek anne karnında amniyon kesesi adı verilen sıvı dolu bir baloncuğun içinde gelişimini sürdürür ve hamilelik boyunca bu kesenin içinde büyür. Henüz bir nokta boyutunda olsa da ince bir tüp görüntüsüne sahiptir.
Hamilelikte 15. hafta kendinizi tam bir hamile gibi hissedebilirsiniz. Kıyafetleriniz artık üstünüze olmaz, bu da sizde hayal kırıklığına neden olabilir. Peki, 15 hafta kaç ay eder? Hamileliğiniz 4 ay 1 haftalık diyebiliriz.
Hamileliğin 3. haftasında, annenin vücudundaki herhangi bir fiziksel veya duygusal değişikliği tespit etmek için henüz çok erkendir. Bununla birlikte kadınların yorgunluk, göğüs hassasiyeti, idrara çıkma sıklığında artış ve ruh hali değişiklikler gibi bazı küçük belirtiler yaşaması yaygındır.
Heyecanlı anne adayları, artık hamilelikte 4. haftaya ulaşmaları ile birlikte gebelik testi yapabilir. 4 haftalık hamilelik genellikle hem idrarda gebelik testinde hem de kan testinde tespit edilebilir. 4 haftalık gebelikte Beta-HCG hormonu belirgin şekilde artar ve 5-426 mIU/ml aralığına ulaşır.
❓Yeni evlendim; kaç ayda hamile kalabilirim? 👫🏻Sağlıklı bir çiftin yumurtlama zamanına denk getirilen cinsel ilişki ile ilk ayda gebe kalma ihtimali %20'dir. Bu olasılık giderek artar, üç ayda %50 olur; altıncı ayın sonunda %70'i geçer. Birinci yılın sonunda ise çiftlerin %85'inin gebe kaldığını biliyoruz.
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur? Başarıyla döllenen bir yumurtanın embriyoya dönüşmesi ve akabinde rahime tutunabilmesi için 4-5 günlük bir süre gerekir. Ancak bu süre de değişebilir. Tüm gebelik belirtilerinin çıkması için ilişkinin ardından iki hafta geçmesi beklenir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri