Diş törpüleme sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerin başında dişlerin korunması gelir. İşlem sonrasında bir süre kadar sert yiyeceklerin tüketilmemesinde yarar vardır. Ayrıca işlem sonrasında uzman hekim tarafından tavsiye edilen diş macunlarının kullanılması gerekir.
Dişlerin üst tabakası olan minede işlem yapıldığı için diş törpüleme hassas bir işlemdir ve uzman bir hekim tarafından yapılması gerekir. Uzman hekim tarafından yapılan diş törpüleme, dişlere herhangi bir zarar vermemektedir.
Diş törpüleme işlemi genellikle tek seansta tamamlanabilir. İşlem süresi, törpülenmesi gereken diş sayısına, işlem yapılacak bölgelerin durumuna ve hastanın özel ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir. Genellikle 30 dakika ile 1 saat arasında sürer.
Genelde ağrı sorunu olmayan hastaların acı eşiği çok yüksektir. Dişlerde ağrı olması durumunda doktorun tavsiye ettiği ağrı kesiciler kullanılabilinir. Ağrının aşırı derecede olduğu, uyumayı önlediği durumlarda ise diş doktorundan öneri istenebilir.
Uzmanlar tarafından gerçekleşen diş kesilmesi işlemi sonrasında o bölgeye uygulanan anestezi iğnesinin etkisi geçtiği takdirde dişlerde ağrı görünmesi normal bir süreç olarak kabul edilmektedir. İşlem sonrası 1 ile 3 gün arasında ağrı ile karşılaşmak mümkündür.
İlgili 16 soru bulundu
Diş törpüleme işlemi genel olarak lokal anestezi altında yapılır. Bu sayede törpüleme sırasında hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Ayrıca işlem sonrasında da herhangi bir şekilde ağrı ya da acı hissi meydana gelmez. Bazen çok hafif derecede hissedilse dahi kısa bir zaman içerisinde kendiliğinden yok olur.
Diş çekiminden sonraki 2 saat boyunca yemek yenmesi önerilmez.
Geçici protez süresince sert gıdaları yemeyiniz:
Yumuşak ve orta sert gruba giren bütün yiyecekler rahatlıkla yenebilir.
Tedavilerde genellikle lazer uygulamaları kullanılıyor ve kanama olmadığı için iyileşme süreci diğer tedavi yöntemlerine göre daha hızlı oluyor. Diş eti estetiğinde iyileşme süreci ortalama 10-14 günde tam olarak gerçekleşir.
Diş törpüleme işlemi dişlere estetik açıdan daha güzel bir görünüm kazandırmak ya da mevcut problemleri ortadan kaldırmak amacıyla yapılan bir işlemdir. Diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen bu işlem çocuklar için yapılamıyor. Sadece yetişkinlerin törpüleme işleminden faydalanabileceğini belirtebiliriz.
Diş minesi sayesinde dişler çok daha sağlıklı ve dayanıklı oluyor. Bunun için diş minesinde görülen sorunların tedavi edilmesi şarttır. Diş minesinin en büyük aşınma nedeni, asitli ve nişastalı yiyeceklerdir. Bu tarz yiyecekler sonrası dişler fırçalanmadığı taktirde, diş aralarında artıklar birikir.
Oluşturulan diş tedavi tarifesine göre, 2023 diş hekimi muayene ücreti 315 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca tek kanal tedavisi ücreti 1170 TL, diş çekimi fiyatı ise 655 TL'dir. 2023 diş tedavi fiyatları belirlenirken, bazı özel durumlar için eklenen maddeler vardır.
Dişin kırılma biçimine göre diş hekimi kırığı dolgu kullanarak veya yapıştırarak eski haline getirebilir. Kırık eğer köke yakın kısımda ise kanal tedavisi sonrası post uygulaması ile kök sağlamlaştırılıp ardından üzeri porselen kuron ile tamamlanabilir.
Diş törpüleme işlemi sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Hasta ilk olarak uzman hekimlerce muayene edilir. Hastanın röntgeni çekilir. İşlem süresince hastanın diş sağlığından emin olunması için bunlar gereklidir.
Diş hekimi gerekli görüyorsa kaplamanın yeniden törpülenmesi işlemi yapılabilir. Her diş tedavisinde olduğu gibi kaplama işleminin ardından da bazı hususlara dikkat etmek ağız ve diş sağlığı bakımından tedavinin sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
Bu ameliyat günümüzde bazı devlet hastanelerinde uygulanabilirken bazılarında ise uygulanamamaktadır. Buna karşın diş törpüleme ameliyatlarını devlet hastanelerinin büyük bir çoğunluğunun yapmadığı söylenebilir.
İşlem sonrasında kişinin yapısal özelliklerine bağlı olarak genellikle iyileşme süreci kısa sürmektedir. Ortalama 10 – 14 veya 21- 28 gün gibi farklılıklarla iyileşme süreci değişmektedir.
Diş ve diş eti bakımı için düzenli fırçalama alışkanlığı kazanılmalıdır. Diş fırçası doğru bir şekilde ve doğru teknikle fırçalanmalıdır. Çok sert olmayan kıllara sahip diş fırçası kullanılmalıdır. Diş hekimi tarafından düzenli aralıklarla diş taşı temizliği yapılmalıdır.
Dişinizin ön ve kesici yüzeyinden çoğu zaman 1 milimetreden az mine dokusu kaldırılıp, dişinizden ölçü alınır.
Geçici dişler standart olarak daimi dişler gelene kadar 1 hafta 10 günlük süreçte kullanılır.
Zirkonyum dişler koku yapmazlar. Ancak kötü ağız hijyeni sonucu protezler çevresinde besin birikmesi olursa bunlar kötü kokuya sebebiyet verebilir.
Dijital yöntemlerde kazıyıcı cihazlar kullanılarak aynı gün içerisinde daimi dişler üretilip yapıştırılabilir. Ancak manuel olarak bir diş teknisyeninin el işciliği eşliğinde gerçekleşen üretim süreci, materyale bağlı olarak ortalama 1 hafta 10 gün içerisinde biter.
Diş operasyonları sonrasında kişiler özellikle diş temizliğine daha fazla önem vermelidir. Sert gıdalardan uzak durulmalıdır. Bir süre sıvı ve yumuşak gıdaları tercih etmelisiniz. Meyve püreleri veya yoğurt ilk 24 saatte tüketilmesi için en iyi yiyecek önerileridir.
Diş çekimi sonrası ilk üç gün süt, yoğurt gibi süt ürünleri yememelisiniz. Alkol, kahve, çay, nikotin yok: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat kesinlikle bunlardan uzak durmalısınız. Ağrı durumunda: Diş çekimi sonrası ağrı başlangıçta tamamen normaldir. Bir ağrı kesici genellikle yardımcı olur.
Tahıllar (pirinç ve kinoa vb) ve her türlü tohum; tanecikli yapılarıyla çekim bölgesine sıkışabilir. Çiğnenmesi zor olan sert yiyecekler, özellikle kuru yemişler dikişleri yeniden açabilir ve iyileşmeyi öteleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri