Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Kemik ve diş sağlığı için önemli olan vitaminler şunlardır: A vitamini, D vitamini, K vitamini, Kalsiyum, Potasyum, Çinko ve Magnezyum. Süt, süt ürünleri, kuru meyveler, balık, lahana ve brokoli gibi besinler kalsiyum bakımından önemli besinlerdir.
İlgili 42 soru bulundu
D vitamini:Eksikliğinde kemik ve diş yapısında bozukluklar oluşur. KALSİYUM:Kemik ve diş oluşumunda etkilidir.Sağlıklı kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerine ihtiyaç duyar.
Gargara: Diş eti çekilmelerine karışı evde hazırlanabilecek gargaralar da tercih edilebilir. Tuzlu su, karbonat ve ada çayı ile yapılacak gargaralar diş eti çekilmesi sonucu hissedilen kanamaları veağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir.
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur. Dişetinin cerrahi tedavisi ve implant uygulamalarından sonra yara iyileşmesi gecikir.
Meyvelerden özellikle çilek ve ananas, diş ve dişetlerine iyi gelmektedir. İçinde bulunan çeşitli asitler, mekanik temizleme sağlayarak plak oluşumunu azaltır. C vitamini eksikliği diş etlerini dirençsizleştirir ve periodontal rahatsızlık oluşmasına yol açar.
Eksik dişler; takma dişler, sabit diş protezleri (“köprüler”) veya diş implantları ile tedavi edilebilir. En uygun yöntem hekiminiz tarafından uygulanacaktır ancak genellikle implant; öncelikli tedavidir.
Dişlerinizin veya çenenizin etrafında erken kemik erimesi belirtilerinden birini fark etmeniz halinde derhal bir diş hekimine başvurun.Uygun periodontal tedavi (diş taşı temizliği ve kök planlaması) ve kusursuz ağız hijyeni alışkanlıkları ile diş eti hastalığını durdurabilir ve hatta kemiğin bir kısmını yeniden ...
Kuru yemiş ve baklagiller kemikleri güçlendiriyor
Kalsiyum ihtiyacı süt ve süt ürünlerinden, koyu yeşil yapraklı sebzelerden, baklagiller ve kuru yemişlerden, özellikle bademden sağlanabilir. Kemik yapısında proteinler de önemlidir. Çünkü kemiğin esnekliğini ve kalsiyum kristallerinin bir arada durmasını sağlar.
Kemik erimesi olan hastalarda başarılı bir şekilde implant tedavisi gerçekleştirilebilir. Hastanın çenesinde yer alan kemik kaybı ölçüldükten sonra implant uygulanma kararı alınabilir.
Kemik sağlığı için en önemli vitaminlerin başında D vitamini gelir. Özellikle besin ile alınan kalsiyumun emilmesindeki katkısı büyük olan D vitamininin kemiğin büyümesinde ve yapım-yıkım dengesinde de önemli rolü var. D vitamini eksikliği olanlarda kemikte kolaylıkla kırılma, eğilme ve bükülmeler olabilir.
Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığından diş minesinin de kendini onarması mümkün olmaz. Bu tabakada aşınma meydana gelmesi halinde mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.
Yeryüzü katmanlarını derinlerinde birikmiş olan ve magma basıncıyla yüzeye çıkan maden suyu, insan vücudu için önemli kaynaklar barındırmaktadır. Bu kaynaklar ise canlılar açısından birçok önemli faydayı yanında getiriyor. - İçinde yer alan flor ve kalsiyum sayesinde diş etleri ile kemik güçlendirmekte ve korumaktadır.
Elma sirkesi ile gargara yapıldığında dişlerin arasındaki bakteriler yok olur. Bu sayede diş eti iltihabı sorunu ortadan kalkmış olur. Elma sirkesi ile günde 2-3 kez gargara yaparak, diş eti iltihabı sorununu ortadan kaldırabiliriz. Diş eti iltihabına elma sirkesi iyi gelmektedir.
Bu durumda kullanılabilecek bitkisel maddeler; yeşil çay, aloe vera, hindistancevizi ve susam yağıdır. Hindistan cevizi yağı başka herhangi bir ek malzeme olmaksızın gargara yapılarak kullanılabilir. Bu durumda az miktarda hindistancevizi yağı ile gargara yapmak yeterlidir.
Diş çürüğünün nedenleri; düzenli ağız bakımının yapılmaması, tükürük içeriği ve kalitesi, diş yapısı ya da çeşitli hastalıklarla bağlantılı olabilir. Diş çürüğü, aslında dişte meydana gelen erime ve buna bağlı oluşan küçük bir boşluktur.
Diş çürükleri ne gibi sorunlara yol açıyor? Diş çürükleri; sinüzit, şeker hastalığı, bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi gibi önemli rahatsızlıklara neden oluyor. Bunların haricinde; kalp ve böbrek yetmezliği, şeker ve ülser gibi sistemik hastalıkların ağız sağlığıyla direkt olarak bağlantısı vardır.
C vitamini eksikliği ve vücudun ihtiyacı olan suyu alamaması. Yapılan araştırmalar doğrultusunda C vitamininin vücuttaki eksikliği durumunda diş eti çekilmesi sıklığının arttığı gözlemlenmiştir.
Kekik suyu, antiseptik etkisi sayesinde ağız içerisindeki mikropları temizleyerek, diş eti çekilmesine iyi gelir.
En eski yöntemlerden biri olan tuzlu su ile gargara yapmak diş eti çekilmesine iyi gelir, kanamayı azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri