Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Soğuk su ya da buz kalıplarıyla yoğurulan hamurlar aşırı maya'ya tutulmadan dolapta 3-4 gün saklanabilir. Hamur ne kadar çok mayalanırsa o kadar çabuk çürüme yapar.
Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir.
Mayasız hamur ne kadar dayanır? Yapmamız gerekenler çok basit mayasız hamur buzdolabında ya da buzlukta ağzı iyice kapak olarak 1 hafta, yaş mayalı hamur sadece buzdolabında 2 gün, toz mayalı hamurumuz ise 3 gün yine buzdolabında ağzı kapalı olarak muhafaza edilebilmektedir.
Hepimizin bildiği klasik mantı hamurunu hazırlayıp açarak işe başlayalım. Buzlukta uzunca bir süre dayanmasını istediğimiz için bu hamurun içerisinde yumurta, yoğurt, süt gibi gıdalar kullanmamaya özen gösteriyoruz. Aksi takdirde buzlukta dayanma sürelerini azaltmış ve lezzetlerini bozmuş oluruz.
İlgili 42 soru bulundu
Hamurunuz iyice özleşene kadar yaklaşık 15 dakika yoğurun. Hamurunuzu iki parçaya ayırıp yuvarlayarak beze yapın. Üzerini nemli bir bezle örttüğünüz hamurları mayalanması için bir kenara alın ve 20 dakika dinlendirin.
Bir tepsiye un serpip hazırladığım mantıları iç,ine atalım ve buzdolabına soğumaya bırakalım.. En az yarım saat soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyalım ve kullanmak isteyeceğiniz zaman poşetten çıkarıp suyun içine atıp haşlayalım. Afiyet olsun.
Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir. Bu hamurları bekletirken üzerlerinin sıkıca kapanmış olduklarından emin olun.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Yaş mayayla ve yumurtasız hazırladığınız bir hamur ise mayalandıktan sonra, oda sıcaklığında (çok sıcak olmayan bir yerde) yaklaşık 3 saat kadar bekletilebilir. Kuru mayayla yaptığınız hamur oda sıcaklığında 4-5 saat kadar bekletilebilir.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Ardından kurabiye hamurunuzu silindir bir rulo şekline getirin ya da bezelere bölün. Streç filmle hava almayacak şekilde sarın ve buzluğunuza yerleştirin. Bu şekilde hazırladığınız kurabiyenizi 3-4 aya kadar buzlukta saklama şansına sahipsiniz.
Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamurunuzu buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebiliirsiniz. Maya kullanmadan mayasız olarak hazırladığınız hamurun ise buzdolabı ömrü 1 haftadır.
Mantı Nasıl Saklanır? Mantı buzdolabında nasıl saklanır? Mantılarınızı Koroplast Kilitli Poşete koyun ve ağzını sıkıca kapatın ve buzdolabına yerleştirin. 3-5 gün içerisinde tüketilmelidir.
😊Ardından hamurun üzerini streç filmle ürtüp 15- 20 dk dinlendiriyoruz.
Fırından çıkarılmış ve soğumaya bırakılmış mantılar daha sonra belirli kaplara veya poşetlere konularak dondurucuda saklanmalıdır. Mantıların etli ve içli olmasından dolayı fırınlama işleminden sonra uzun süre sağlıklı koşullarda muhafa edilebilmesi için dondurucuya yerleştirilerek saklamak gerekmektedir.
Yoğurduğunuz hamuru eşit parçalara ayırın ve bekletmeden buzdolabı poşetlerine doldurun. Hazırladığınız paketleri zaman geçirmeden dondurucuya yerleştirin. İhtiyacınız oldukça geceden çıkarın, mayalanınca istediğiniz şekli vererek pişirin.
Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez. Hamuru anında kabartır. Bunun için karbonat veya kabartma tozlu hamurunuzu hazırladıktan sonra karbonatın/kabartma tozunun oluşturduğu karbondioksit kaçmadan en kısa sürede pişirilmesi gerekmektedir.
Kabartma tozunun ne olduğunu anlatmak için; öncelikle bir benzeri olan karbonatın içeriğinden söz etmek doğru olacaktır. Karbonat, doğada bulunan tuzlu bir yapısı olan sodyum bikarbonat adı ile anılan kimyasaldır. Kabartma tozu da karbonat ile asidin aynı anda yer aldığı karışımdır.
Eğer aksamdan yoğurmak istemiyorsanız oda sıcaklığında 45 dakika mayalandırabilirsiniz ama aksamdan yoğurunca muhteşem puf puf oluyorlar.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Oda sıcaklığında dinlenme süresi boyunca ekşi mayada doğal olarak laktik asit bakterileri ve maya gelişerek hamurun pişirilmesini mümkün kılar. Sonuç, nemli bir kırıntıya ve gevrek kabuğa sahip lezzetli pişmiş ürünlerdir.
Büyük bir kaba suyu, yumurtayı ve tuzu alıp karıştırın. Sonra unu da azar azar ilave edip, sert bir hamur olacak şekilde yoğurun. Hazırladığınız hamuru 20 dakika dinlendirin. Hamuru açacağınız yere çok az un serpin, üzerine hamuru koyarak üzerine de un serpin.
Şoklanarak dondurulur, ardından saklama poşetlerine koyularak dondurucuda bekletilir. Dondurucudan çıkan mantı kaynar tuzlu su da 10-14 dakika haşlanır. Ardından servis edilir.
Mantı( Hamuru Sütlü Kolay Açılan) Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için: 4-4, 5 su bardağı un. 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı ılık süt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri