Normal gelişimini tamamlamış düveler 15-16 aylık yaşta tohumlanıp gebe bırakılmalıdır. Bundan daha erken yaşta sağlanan gebelik düvelerin hem gelişmelerini geriletir hem de işletmeye sağlayacağı toplam yararı azaltır.
Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını gösterir. Bu süre ineğin yaşı, ırkı, mevsim, beslenme düzeyi ve doğumun normal veya problemli olmasına bağlı olarak değişebilir. İneğin, yeni bir gebeliğe hazırlanma sürecinin tamamlanması açısından 2. veya 3. kızgınlığında tohumlanması gerekir.
Bununla birlikte, düvenin ilk buzağılaması için, 24 ile 26 ay arasında değişen cinsel olgunluk yaşları olduğu bilinmektedir. Daha geç yaşlarda tohumlanan düvelerde süt verimi daha düşükken, 24 ile 26 aylık düvelerin tohumlanarak buzağılama yaptırılması sonucunda elde dilen süt miktarı ve verimi daha yüksek olmaktadır.
İneklerde En Uygun Suni Tohumlama Zamanı
Östrusun ortasından östrusun sonuna kadar yapılan suni tohumlama faaliyetleri, en iyi gebelik oranının elde edilmesini sağlar. Östrusun başlangıcına yakın bir zaman dilimi içerisinde yapılan tohumlamalardan elde edilen gebelik oranı düşüktür.
Etçi ırk düveler 20-22 aylık yaşlarda tohumlanmalıdırlar. İneklerde ovulasyon östrus başlangıcından 24-30 saat sonra gerçekleşir. Suni tohumlama veya doğal aşım yapılacaksa tohumlama östrus başlangıcından 10-20 saat sonra yapılmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
1.5 yaşını tamamlamış düveler ve doğumu takip eden 2. aydan sonra kızgınlık belirtisi gösteren inekler kızgınlık gösterdikleri andan itibaren 24 saat içerisinde tohumlanmalı veya boğaya verilmelidir. Kızgınlık görüldükten 12 saat sonra yapılan tohumlama en uygun tohumlama zamanıdır.
Çevre ve genetik faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte ilk buzağılama yaşı ortalama 28-30 aydır. îlk buzağılama yaşı daha çok ilk laktasyon süt verimine etkili bir faktör olmakla birlikte hayvanın yaşı bir düvenin sürüye inek olarak katılmasının objektif Ölçüsüdür.
Düve ve ineklerde döl tutma durumu, farklı etkenlerin bir araya gelmesi ile oluşan kompleks bir olaydır. Bu etkenler arasında hayvanın genetiği, hastalıkları, beslenmesi, hormonları, genital sağlığı ve stresi vardır. Döl tutmanın hayvan kaynaklı bir sorun sebebi ile gerçekleşmemesi sıkıntılı bir durumdur.
İnekler ortalama üç haftada bir kızgınlık gösterir. Ortalama 21 gün aralıklarla gebe kalmadıkları sürece çiftleşme isteği gösterir. Bu dönem ineklerde kızgınlık dönemidir. Kızgınlık süresi ineğin yaşı, ırkı, mevsim, beslenme durumu, beslenmenin normal veya problemli olmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Ovulen Powder plus kızgınlığa gelmeyen inek, koyun ve keçilerin kızgınlağa gelmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Sadaece östrus göstermeyen inek, koyun ve keçiler de kullanılır.
Yani yaklaşık 9-10 ay aralığında buzağı elde ediliyor. Ancak inek cinslerine göre bu süre 11 aya kadar ulaşabiliyor.
En iyi tohumlama zamanı, kızgınlık başladıktan 12 saat sonradır. Pratik olarak inek; sabah kızgınlık gösterdi ise öğleden sonra, akşam kızgınlık gösterdi ise ertesi sabah tohumlanmalıdır.
Rahim ortamı bir zigotun yerleşmesine uygun değildir. Erken embriyonik ölüm şekillenir. Her türlü sürü yönetimi hataları, kızgınlığın takip edilememesi, kızgınlık döneminin kaçırılması, vitamin, mineral, izmineral noksanlıkları döl tutmamaya yol açar. Isı stresi ile başedilemeyen durumlar döl tutmama sebebidir.
İneğin tohumlanmasının ardından gebe olan ineklerin karınları birkaç ay içerisinde büyüme belirtisi gösterir. Bu durum epey klasik belirtiler arasında bulunur. Kilo alımı gibi birbirinin ardı sıra gerçekleşen olayların ardından veteriner muayenesi ile gebelik kesin bir şekilde sonuçlanabilir.
Suni tohumlamada kızgın haldeki ineğin rahmine boğa tohumunun özel bir alet yardımıyla bırakılır. Erkek hayvanın doğal aşımla yapmış olduğu eylemi dişinin döllenme yollarına özel bir aletle bırakılması söz konusudur.
Tekeler : 8 aylık olunca aşıma başlatılır. Aygırlar : 12 - 24 aylıkken erginliğe ulaşıp 36 aylıktan itibaren çiftleştirmede kul- lanılır. Kısraklar : 12 -18 aylıkken erginliğe ulaşırlar. 36. aydan itibaren yetiştirmede kul- lanılır (9).
Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar. Ay olarak karşılığı olan rakam ise 9 ay olarak öne çıkar. Bu durum bazı koşullara göre 10 veya 11 ay olabilir.
İnek ömrü ortalama 20 ile 25 yıl arasında değişiklik gösterebilir. İneklerin ne kadar yaşadığı, ineğin türüne göre de değişebilir. Örnek olarak; Simental ineklerin ömür süresi, Holstein inekler ile karşılaştırıldığında daha fazladır. Ancak inekler iyi bakıldığında 30 yaşına kadar yaşayabilir.
İneğin ortalama 28-30 derece aralığında bir ortamda vakit geçirmesi gerekmektedir. Yüksek sıcaklıklarda hayvanlar rahatsız olurlar. Hayvanlar yüksek sıcaklığa sahip alanlarda yaşıyorsa kızgınlığa girme süreci uzayabilir.
Çiftleşme sonrasında ineğin rahimden gelen beyaz akıntı, enfeksiyon çok çabuk gelişmeyeceğinden bir sorun olmadığı anlamına gelir. Ancak akıntı sürekli olarak devam ederse ineğin veterinere muayene ettirilmesi yararlı olur. Gebe ineklerde beyaz akıntı, genellikle fizyolojik çıkışlardan dolayı olabilir.
9.1.
Bu olay ineğin sütünü çekmesi olarak isimlendirilir. Uyarım yapıldıktan hemen sonra sağım başlatılmalı ve 6-7 dakika içinde de tamamlanmalıdır.
Evet. Çünkü bazı hayvanların aile güdüleri yoktur. Sadece üremek icin çiftleşirler.
İlk laktasyonda düşük olan süt verimi her geçen yıl çoğalır. Bu durum erginlik yaşına kadar yani 6-8 yaşına kadar sürer. İnek 8-9 yaşına geldiğinde süt verimi azalmaya başlar. Aynı ırktaki ineklerden iri yapılı olanları daha fazla süt verirler.
İnekler çoğunlukla 15 ile 20 yıl yaşar ve çoğu durumda çiftlikte, köyde yetiştirilen inekler belli bir ağırlığa geldiklerinde kesilir ve eğer inek hastalanır ya da yenmezse tüm ineklerin ortalama ömrü ve yaşam süresi 15 ile 20 yıl civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri