Bu durum, doğurganlık problemlerinin düzelmesi veya stresin azalması gibi faktörlerle ilişkilendirilebilir. Tüp bebek sonrası hamile kalan çiftler, tıbbi destek olmaksızın doğal yolla hamilelik yaşama şansını yakalarlar.
Tedavi görüp bir bebek sahibi olduktan sonra ikinci bebeğine doğal yolla kavuşanlar ya da Tüp Bebek tedavisi sırasında kendiliğinden hamile kalanlar da mevcut.
Tüp bebek bekleyen anneler normal doğumu seçebilir, ama doğum öncesi dönemde düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeleri ve sürecin düzenli takibini yapmaları gerekir. Süreç içerisinde klinik uzmanlarımızla beraber anne adayı en doğru kararı verecektir.
Eğer tekiz gebelik olmuş ise, anne yaşı uygun ise, bebek çok iri değil ise rahatlıkla normal vaginal doğum yapılabiliyor. Çoğul gebelik ise sezeryan oranı şart olmamakla beraber artabiliyor. Tüm tüp bebek gebeliklerinde epidural anestezi ile vaginal (normal) veya sezeryan ile güvenli ve ağrısız doğum yapılabilmektedir.
Aşılama yöntemi veya yumurtlama tedavileri ile bir aylık tedavi döneminde gebelik şansı sağlıklı bir çiftin bir ayda gebe kalma şansı yaklaşık %20 veya biraz daha fazlası kadardır. Bu tedaviler gebelik elde edilene kadar 3 veya 4 kez denenebilir ancak gebeliklerin çoğu ilk yapılan tedavi aylarında elde edilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Tüp bebek tedavisi deneme sayısında tıbbi olarak herhangi bir kısıtlama olmadığı gibi yasal bir engel ya da sınırlama da yoktur. Çocuk isteyen çiftin ekonomik ve psikolojik durumu müsaade ettiği sürece tüp bebek denemesi yapılabilir.
Kolay hamile kalma yöntemleri arasında, düzenli olarak cinsel ilişkiye girmek, sağlıklı beslenmek, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanmamak, stresten uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak yer alır. Ayrıca, ovulasyon döneminde cinsel ilişkiye girmek de hamile kalmayı kolaylaştırabilir.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Tüp bebek tutma şansını artırıcı etkenler olabilmektedir. Bunların başında yaş kriteri gelmektedir. 35 yaş altındaki kadınlarda yaklaşık olarak %60'lık bir başarı şansı bulunmaktadır. Anne adayının yaşı arttıkça şans ne yazık ki düşmektedir.
Tüp bebek tedavisinin uygulanabileceği bir üst yaş sınırı yoktur. Anne adayının yumurtaları bitip menopoz dönemine geçene kadar tüp bebek tedavisi uygulanabilmektedir.
Genel olaraksa tüp bebek ve normal bebek arasında herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Dünya genelinde yapılan araştırmalarda ve merkezimizdeki deneyimlerimizde anomali açısından normal gebelikle tip bebek gebeliklerinde herhangi bir risk artışı söz konusu olmamaktadır.
Tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelecek olan bebeklerde, normal gebeliklerle doğan bebekler gibi aynı süreçlerden geçerek doğarlar. Bu nedenle her iki yöntemle doğmuş olan bebekler arasında da bir fark bulunmamaktadır.
Yumurtaların toplanması ve embriyoların transferi sırasında hastalar hastanede yatmadan işlem tamamlanır. Doğal yollardan gebe kalmış ve tüp bebek yöntemiyle gebe kalmış kişiler karşılaştırıldığında sadece gebe kalma süreci farklı olmaktadır. Bunun haricinde aralarında herhangi bir fark bulunmamaktadır.
40 Yaşından Sonra Tüp Bebek Tedavisiyle Bebek Sahibi Olmak
Yaşın ilerlemesi ile doğurganlık oranının azalması, menopozun yaklaşması, sağlık sorunlarının ortaya çıkması ile gebelik şansı oldukça azalmaktadır. Ancak bu durum yapılan bir genellemedir. Tüp bebek tedavisinin yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Kan testi pozitif olursa gebelik gerçekleşmiş demektir. Tüp bebek tedavisi gören anne adayında bel ağrıları, karın ağrısı, bulantı, hafif lekelenme durumlarının yaşanması bebeğin tutunma belirtileri olabilir.
Tüp bebek tedavisinde baba adayından alınan sperm örneğinin yetersiz olması, kalitesiz olması, sperm şeklinden kaynaklanan sorunlar, sperm hareketliliğinde bozukluk gibi sorunlar tüp bebek tedavisinde başarısızlığa yol açabilmektedir.
Tüp bebek riskleri nelerdir; Tüp bebekte anne adayının karşılaşacağı riskler, yumurtalık rezervi yüksek olanlarda yumurtalık uyarımı sonrasında aşırı cevap ve aşırı uyarım sendormu (OHSS) gelişme riski, yumurta toplama sonrasında enfeksiyon ve karın içi damarlarda ya da barsaklarda zedelenme riski olarak sayılabilir.
Ancak birden fazla embriyo transferi çoğul gebeliğe neden olabilir. Bu da sağlıklı gebelik sürecini etkileyebilir. İkiz, üçüz ya da dördüz gebeliklerde anne sağlığı etkileneceği gibi bebeklerinde sağlığını tehlikeye atabilir, düşük, erken doğum gibi birtakım komplikasyonlara sebep olabilir.
Bunun dışında tüp bebek tedavisinde düşüklerin nedenleri içinde gebelik kesesinin yeterince oluşmamış olması, kanamanın sık olması, embriyonun yeterince gelişmemesi, rahimden kaynaklı pek çok sorun, çeşitli enfeksiyonlar, çift rahim gibi nedenler de tüp bebekte düşük yaşanmasının belli başlı nedenlerindendir.
Tüp bebek tedavisinin en önemli aşamalarından biri olan embriyo transferi sonrasında sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme, stresten uzak durma, doktorunuzun verdiği tedavileri eksizsiz yerine getirme gibi konulara dikkat edilmesi tüp bebek başarısı şansını artıracaktır.
Çinko içerikli besinler hem kadın hem de erkeklerde hormon seviyelerini düzenleyerek bebeğinizi rahme tutunmasına katkı sağlar. Bu nedenle bol bol kepekli tahıllar, yağsız et, balık, fasulye, süt, kabak çekirdeği, ayçiçeği, ceviz, badem, yumurta gibi çinko bakımından zengin besinler tüketmelisiniz.
Oluşabilecek Riskler
Yakın ve dikkatli takibe rağmen yumurtalıklar aşırı uyarılabilir (OHSS). Çoğul gebelikler oluşabilir. Kaçınılmaz olarak, yumurta toplama işlemi sırasında metal iğneler kullanılır. Bu da mesane, barsak, rahim, fallop tüpleri ya da damar yaralanmaları için potansiyel bir risk oluşturur.
Tedavi başlangıcından embriyo transferine kadar geçen süre yaklaşık 16-17 gündür. Embriyo adı verilen döllenmiş yumurta daha sonra büyümesi ve gelişmesi için kadının rahmine geri gönderilmesi ile devam eden tüp bebek tedavisine adetin 2-3. günü başlanır.
Tüp bebek tedavisinde 35 yaş altı kadınlarda başarı oranı %60'ları bulurken; 40 yaşından sonra %20'lere düşmektedir. Bunların sebebi ise yumurta kalitesinin yaşa bağlı oluşu ile 35 yaşından sonra gebelik şansının azalmakta oluşudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri