Genellikle dini eserlerde ve sosyal düzeni ilgilendiren eserlerde bu sözcük geçmektedir. Taassup sözcüğü dilimizde yaygın biçimde kullanıldığından TDK tarafından da ele alınmıştır. TDK sözlüğü taassup kelimesini "bağnazlık" anlamıyla ele almıştır. Bir fikre körü körüne bağlanmak, bağnazlık olarak açıklanır.
Taassup, bağnaz demektir. Bağnazlık ise bir fikre gereğinden fazla ve körü körüne bağlanmak demektir. Bağnazlar, iyi ya da kötü yanlarını düşünmeden savundukları fikirde ayak direrler. Taassup kelimesi TDK sözlükte, bağnazlık olarak ifade edilmektedir.
Taassup kelimesinin sözlük anlamı "bağnazlık" şeklindedir. Herhangi bir düşünceye veya bir fikre gözü kapalı, körü körüne bağlanmak, "bağnazlık" olarak tanımlanmaktadır.
Taassubun önce kelime anlamına bakalım. Sözlükte 'yakalamak' kuşatmak, sarmak, bağlamak gibi anlamlarına geldiği gibi bunun yanında “kendi soyuna yardım etmek, körü körüne bağlanmak manasına gelmektedir.
Müşrikler İslam'a davet edildiğinde, onların körü körüne atalarının dinine sarılmaları, hiç araştırma ve tartışmaya gitmeden kendi dinlerini üstün görmelerini Kur'an, “cahiliye taassubu” olarak adlandırmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
İslam peygamberinin kabilesi olmakla beraber aynı zamanda Müslümanların en çok savaştığı kabiledir. Muhammed, Kureyş kabilesinin Haşimoğulları sülalesine mensuptur. Kurucusu Muhammed'in büyük dedelerinden Kusay bin Kilab'dır.
Kendini dünyanın her yerindeki kabile halklarının yaşamlarını ve haklarını savunmaya adamış bir sivil toplum kuruluşu olan Survival International, bugün 100'den fazla temas edilmemiş kabilenin var olduğunu tahmin ediyor (bu sayı çok daha yüksek olabilir).
taassup - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁṣb kökünden gelen taˁaṣṣub تعصُّب “1. bağlama, bağlanma, 2. sıkıca yardımlaşma, aşiret veya din dayanışması gösterme, fanatiklik, partizanlık” sözcüğünden alıntıdır.
Vatandaşının veya herhangi bir insanın vicdanı inanışlarına karşı, hiçbir kin duymayan, aksine saygı gösteren kimsede taassupsuzluk vardır. Hiç olmazsa, başkalarının, kendininkine uymayan inanışlarını bilmemezlikten, duymamazlıktan gelir. Taassupsuzluk budur.
Mezhep taassubunu kabilecilik dayanışmasına benzeten Gazzâlî'ye göre bu taassubun asıl sebebi halkı kendine bağlamak suretiyle liderlik elde etme tutkusudur. Hatta bir tek mezhebin bulunduğu yerlerde bile liderlik peşinde koşanlar yapay ayrılıklar üreterek halkı taassuba yöneltir.
Yobazlığın temelini oluşturan taassub duygusu, kişinin sevdiği ve nefret ettiği şeylerde aşırılığa kaçması ve kendi bildiklerini tartışmasız doğru, başkalarınınkini de tartışmasız yanlış kabul etmesinden kâynaklanır. Cehalet ve bencillikten beslenen bu duygunun dinle -İslâmla- hiçbir ilgisi yoktur. Hz.
Taassupta bir körü körüne tarafgirlik ve doğruluğu hiç araştırılmadan karşıt düşünceyi inkar vardır. İnsanda herhangi bir konudaki aşırı sevgi ve heyecan bilgiye değil de, cehalete dayanıyorsa, bundan taassup doğacaktır.
Taassubun anlamı: Bir dine, bir inanca vs. fazla ve aşırı bağlanmak.
terkib / تركيب / terkîb
Birkaç şeyin beraber olması. Birkaç şeyin karıştırılması ile meydana getirilmek. Birbirine karıştırılmış maddeler.
Bağnaz kavramı, bir düşünceye, bir inanışa körü körüne bağlanıp ondan başkasını düşünmeyen anlamına gelir. Günümüz İngilizce sözlüklerinde Bağnazlık “rigid”, “extreme”, “fanatisme”, “intolerance”, “hoşgörmezlik”, “dar görüşlülük”, “yanlış davranış”, “eğilmez”, “katı”, “sert”, “şiddetli” anlamlarında kullanılır.
Körü körüne deyimi herhangi bir işi düşünüp taşınmadan, hesaplamadan, nasıl neticeleneceğini bilmeden, dikkat etmeden, ölçüp tartmadan yapmak anlamında kullanılır. Örneğin; ''Sana kimseye körü körüne bağlanma demiştim'' cümlesindeki körü körüne deyimi bu duruma örnek teşkil etmektedir.
Arapça frḳ kökünden gelen tafrīḳ تفريق "ayırma, ayrıştırma, bölüm bölüm yapma" sözcüğünden alıntıdır.
tegallüp - Nişanyan Sözlük. Arapça ġlb kökünden gelen taġallub تغلّب “galip gelme, egemen olma” sözcüğünden alıntıdır.
Arapça smḳ kökünden gelen summāḳ سمّاق "koyu kırmızı tohumları baharat ve boya hammaddesi olarak kullanılan bir bitki, rhus" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice smāḳā סמקא "kırmızı" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice #smḳ סמק "kızarma" kökünden türetilmiştir.
Medine'nin temel toplum yapısını Arabistan'ın muhtelif yerlerinden buraya hicret eden müslümanlar ve daha önce Evs ve Hazrec kabilesinden Islâmiyet'i kabul edenler oluşturmuştur.
Tunceli- Bingöl ve Erzincan sınırlarının kesiştiği, 2 bin 500 rakımlı Hoşan Dağı'nın zirvesine yakın yamaçtaki mağara gibi evde kabile olarak yaşayan ailenin öyküsü, hayrete düşürüyor. Hüseyin Teşar, eşi Emine ve 5 çocuğuyla ilkel şartlarda yaşıyor.
Küme: 7-11 yaş grubundaki çocuklardan oluşmaktadır. Oymak: 12-15 yaş grubundaki çocuklardan oluşur. Ocak: 16-20 yaş grubundaki gençleri kapsar.
Nakkaş, Muhammed'den nakletmiştir: "Benim Kur'an'da yedi ismim vardır: Muhammed, Ahmed, Yasîn, Tâhâ, El-Müddesir, El-Müzemmil ve Abdullah." Cübeyr b. Mut'im'in rivayet ettiği hadiste ise altıdır: "Muhammed, Ahmed, Hatim, Akıb, Haşır, Mahi."
Muhammed, bazı kaynaklara göre 570, bazı kaynaklara göre ise 571 yılında Arabistan'ın Mekke şehrinde dünyaya geldi. Doğumundan önce babasını, 6 yaşında ise annesini kaybeden Muhammed, amcası Ebu Talib tarafından büyütülüp gözetildi.
Ya'nî hadis-i şerifin ma'nâsı şöyle olmaktadır: (Ey arablar, ben arabım, fakat sizler iman etmedikçe benden olamazsınız, fakat arab olmasa da iman eden her kavim, bendendir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri