Köpeklerin kısırlaştırılması sahipsiz köpeklerin azaltılması ve doğum ile karakterize sorunların yaşanmasının engellenmesi adına büyük bir öneme sahiptir. Kısırlaştırma sayesinde köpeklerin agresif davranışları azalabilir, plansız gebelikler engellenebilir ve birçok kanser türünün oluşma riski düşebilir.
Görüldüğü üzere kısırlaştırma köpeklerde hem sağlık hem de davranış üzerine oldukça olumlu etkilere sahip bir işlemdir. Ayrıca kısırlaştırılmış köpekler daha sakin ve sosyal yaşantıya daha uyumlu oldukları ispatlıdır. Kısırlaştırma işlemiyle köpek doğasına müdahale edildiği argümanı kesinlikle yanlıştır.
Küçük ve orta ırktakiler 6 aylık olduklarında, büyük ırklar ise yaklaşık 1 yaşındayken operasyon için uygun kabul edilir. Köpeklerde ameliyat yaşı ile ilgili en doğru bilgiyi veteriner hekimler köpek özelindeki değişkenleri değerlendirerek vereceklerdir.
Dişi köpeklerde kısırlaştırma da erkek köpeklerde olduğu gibi genel anestezi altında karın bölgesinden yapılan bir kesiden gerçekleştirilir. Operasyon sırasında ya yalnızca yumurtalıklar ya da hem yumurtalıklar hem de rahim vücut dışarısına çıkılarak dişilerin üreme yetilerine son verilir.
Köpeklerde Kısırlaştırma Operasyonunun Riskleri
Kısırlaştırma yaygın ve rutin bir işlem olsa da hiçbir ameliyat risksiz değildir. Ameliyat sırasında oldukça nadir olarak görülse de anesteziye bağlı ölümler ya da kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar görülebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kısırlaştırılmayan bir dişi kedi, yılda üç-dört kez kızgınlık dönemine girecektir. Bu dönemde kedi sürekli olarak miyavlayacak ya da evin dışına çıkmaya çalışacaktır. Bir dişi çiftleşme olmaksızın birkaç kez kızgınlık dönemine girdiğinde, bu kedide depresyon, iştahsızlık, ishal ve kusma gibi sorunlar gelişebilmektedir.
Dişi köpekler, ilk gece klinikte kontrol altında tutulduktan sonra ertesi gün eve gönderilir. Evde 10 gün boyunca yakın ilginize ihtiyacı olabilir. Elizabeth yakalık kullanmak yara yerini korumak için en iyisidir. Genellikle 10. Gün dikişleri alınır ve tam iyileşme gerçekleşmiş olur.
Veteriner hekim kısırlaştırma için köpeğinizin yumurtalıklarını alır. Daha sonra yine veteriner hekimin tavsiyelerine ve değerlendirmelerine göre fallop tüpleri ve uterusun çıkarılması da söz konusu olabilir.
En net ve yalın haliyle bir cevap arıyorsanız, evet köpekler regl olur ve bu durum aynı insanlarda olduğu gibi belirli periyodlarla gerçekleşir. Yetişkinliğe adım atan her dişi köpek, özellikle 6-8 aylık olduğu dönemden bir yaşına uzayan süreçte regl olmaya müsaittir. Her köpekte bu süre değişecektir.
Kısırlaştırılan dişi köpek adet olmaz; akıntısı ve adet döneminde çevreye yaydığı kötü kokusu da engellenmiş olur. Böylece çevredeki erkek köpeklerin dikkatini çekemez ve oluşabilecek trafik kazalarını ve kavgaları minumuma indirir.
Dişi Köpek Kısırlaştırma Fiyatı: 3500-5700 TL
Ameliyat, Aşı, Kısırlaştırma, Tahlil, Genel Muayene ve diğer ücretleri görmek için Veteriner Ücretleri 2023 sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Dişi köpeklerde belli dönemlerde regl görmektedir, genellikle 6 ve 18 aylıkken görülen regl köpeğin ırkına ve cinsine göre değişiklik göstermektedir. İnsanların adet döngüsüne benzerlik gösteren köpeklerin adet döngüsü, köpeğin cinsel olgunluğa ulaşmasıyla başlar.
Her ne kadar köpekler 2 ay olduktan sonra kısırlaştırılabilse de 4-6 aylık olmalarının beklenmesi önerilmektedir. Ancak bu süre köpeklerin ırkına göre değişmektedir. Büyük ırk köpekler küçük ırk köpeklere göre daha geç olgunlaştığından, kısırlaştırma için beklenmesi gerekmektedir.
Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı ciddi bir işlem gerektiriyor. Bu yüzden diğer operasyonlara göre oldukça uzun sürer. Kısırlaştırma ameliyatı yaklaşık 4 saat sürer. Kediye cerrahi işlem uygulanacak olan bölgeler traşlanır.
Dişi ve erkek kedi kısırlaştırma zararlı bir operasyon değildir. Hatta bu operasyonun bilinen önemli faydaları da bulunmaktadır.
Köpeğin kızıştığı zaman, dişilik organı şişmeye başlar. Genital bölgesinin genişlemiş ve dışarı doğru çıkmış olduğunu fark ediyor olmalısın. Dişilik organının ucu, erkek köpeğin girmesini kolaylaştırmak için yukarı doğru çıkmalı. Bunların hepsi de köpeğin kızgınlık döneminde olduğunun işaretleridir.
Dişi köpeklerin çiftleşme hazır olduklarının göstergesi olan regl dönemi genellikle yılda 2 kez görülür. Regl dönemi köpeğin kızgınlığa girdiğinin belirtisi olup en az 21 gün boyunca sürmektedir.
Dişi köpeklerin regl döneminde evin içinde oturdukları yerlere leke bırakmasının önüne geçmenize yarar. Elastik ve ayarlanabilir bel yapısı sayesinde köpeğinizin vücuduna mükemmel şekilde oturur.
Köpeğinizin kısırlaştırılmasına karar verirken, bu işlemin ergenlikten önce yaklaşık 7 ila 10 aylıkken yapılması tercih edilebilir.
Progesteron Dozu
Proöstrüsü (kızgınlık döneminden önceki dönem) ertelemek PRG (proligeston) gibi uzun etkili progesteronlar yeterli olmaktadır. Eğer ki sürekli erteleme isteniyorsa, 3 ay sonra ikinci, 4 ay sonra üçüncü ve bunları izleyen süreçte her 5 ayda bir sefer olmak kaydıyla enjeksiyonlar devam edilir.
Ergenlik sonrası da kısırlaştırma işlemi yapılabildiği gibi ergenlikten sonra da kısırlaştırma ameliyatı yapılabilir. Yine de en doğru karara veteriner hekim öncülüğünde verebilirsiniz. Bazı durumlarda dişi köpeklerin 3 aydan önce kısırlaştırıldığı görülebilmektedir.
Operasyon sonrasında hasta; ağrılar ve mide bulantıları ile anesteziden uyanacaktır. Kendini savunmasız, yorgun-bitkin, ürkek ve tedirgin hissedecektir. Bu gayet normaldir.
Merve hanım kedi ya da köpeklerde iğne (enjeksiyon) ile kısırlaştırma işleminin tıbbi bir yanı yoktur. Kedi köpekler de bizler gibi memeli canlılardır. Yani bir çift yumurtalığı ve rahmi bulunmaktadır. Köpek kısırlaştırma için sadece cerrahi yöntemler kullanılabilir.
Bu doğrultuda büyük köpeklerin kısırlaştırılması için en doğru zamanın küçük köpeklerinkinden daha geç bir zaman diliminde olduğu söylenebilir. Öncelikle bu konuyu köpeğinizin veteriner hekimine danışmakla birlikte, kısırlaştırma operasyonu için en doğru zamanın köpeğiniz 6. ve 9. aylıkken olduğunu söylemek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri