(Burada da yazarın ufak bir yanılması vardır : Mandanın erkeğine "buğa-camış" veya "kal-camış", dişisine yalnız "su-sığırı" veya "camış" denir. "Medek" ise, doğurma yaşma girmiş ve ilk <bknz>malak</bknz>/<bknz>gedek </bknz>anası olmuş dişi mandaya denir).
Mandalar, Türkçede camız, camış, kömüş ve dombay adları ile de bilinirler. Manda yavrusuna malak denir.
Bu sözcük için ayrıca bkz.: ayı yavrusu, manda yavrusu.
Manda, sığıra göre geç gelişen bir hayvandır. Gelişme 6.yaşa kadar devam etmektedir. Ömürleri 30 yıl kadardır. Cinsi olgunluğa ulaşma yaşı sığırdan geçtir; bundan dolayı 1 yaşına kadar erkek ve dişi mandalar bir arada tutulabilmektedirler.
Bu manda ırkı Surti ve Murrah ırkı mandaların melezlenmesi ile elde edilmiştir. Cidago yüksekliği erkek ve dişilerde 132 cm civarındadır. Canlı ağırlıkları erkeklerde 450-475 kg, dişilerde ise 410-450 kg civa¬rındadır. Süt verimleri Murrah ve Surti ırklarının verimlerine benze¬mektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Irk ve tiplere göre değişmekle bir- likte, puberta yaşı 15-48 ay; östrus süresi 19-30 saat; östrus siklusu 17-24 gün; gebelik süresi 305-340 gün, ilkine malaklama yaşı 30-56 ay; malaklama aralığı 340-700 gün; uterus involusyon süresi 15-60 gün; postpartum ilk östrus 35-275 gün ve pospartum gebelik (servis periyodu) 40- ...
Genel olarak Kuzey Anadolu sahilinde Samsun ve Sinop; Orta Anadolu'da Çorum, Amasya; İç Batı Anadolu'da Afyon, Balıkesir; Doğu Anadolu'da Sivas, Muş; Güney Doğu Anadolu'da ise Diyarbakır'da daha yoğun şekilde bulunmaktadır.
Proje öncesi günlük manda sütü ortalamamız 6-7 litre arasındayken, ilk yılımızda 8-9 litreye ulaştık.
Büyüklük ve Süt Verim Özellikleri
Manda ırkları arasında süt verimi en yüksek olan ırk 900-4000 kg/laktasyon verimine kadar yükselen Akdeniz mandasıdır. Akdeniz mandasını Mehsana (Surti×Murrah melezi olarak elde edilen) ırkı (1800-2700 kg) ve Jafarabadi ırkı (1800-2700 kg) takip etmektedir.
Anadolu Mandası, sütünden elde edilen manda kaymağı, manda yoğurdu, mozarella peyniri gibi nitelikli ürünlerle dikkat çekmektedir. Manda etinin ise daha çok sucuk yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Örneğin, ünlü Afyon sucuğunun lezzetinde, yapımında kullanılan manda etinin önemli bir katkısı vardır.
Manda yavruları malak adı verilmektedir. Malaklar yetişkinliğe ulaşana kadar annesi ile beraber hareket eder. Manda Yavrusuna Ne Denir? Manda yavrusuna en genel tabir ile malak denmektedir.
Havaların ısınması ile birlikte meralara salınan mandalar, çamura yatmaya başladı. Manda üreticisi ve yetiştiricisi Murat Yılmaz, “Mandalar sıcağa çok hassas. Bu yüzden çamura yatarlar. Manda sütü ile astım hastalarına ilaç yapılıyor ve şifa verdiği söyleniyor” dedi.
İngilizce bizon adıyla da bilinen bufalo, Kuzey Amerika'ya özgü bir manda türü.
Manda besiciliği konusunda yapılan çalışmalar, beside elde edilen canlı ağırlık yemden yararlanma ve randımanın sığırlara oranla daha ekonomik olduğunu göstermektedir. Besiye alınan mandalara verilmesi öngörülen yemler şunlardır; yağlı tohum küspeleri, çeşitli kepekler, baklagil otları, buğday veya arpa samanıdır.
Domuzun yavrusuna pijamalı, potak ya da moza isimleri verilmektedir. Yöreden yöreye değişmesinden dolayı domuz yavrusunun üç ismi vardır ve tüm isimlerin kullanılması doğrudur.
Besleme ve ırk özelliklerine bağlı olarak bazı değişiklikler gösterebilir. Sığır ve mandada iki yaşını tamamlayıp tamamlamadığını ve üç yaşına girdiğini anlamak için iki ön kesici süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin alması gerekir ki halk arasında buna “kapak atma” denir.
Manda Yoğurdu 200 gr - 85,00 TL - Süt ve Süt Ürünleri.
1 LİTRE MANDA SÜTÜ (Sadece İstanbul içi) - 108.91 TL + KDV.
Sıcaklığını koruması ve soğumaması için üzerini örtün ve 7 saat kadar mayalamaya bırakın. Mayalanan sütünüzü 1 gün kadar da buzdolabında dinlendirin. 1 gün sonunda yemeye hazırdır.
Manda sütünü geniş ağızlı (en az 30 cm) çapında mümkünse çelik bir tencereye alıp kaynatın. Kaynamaya başladığında büyük bir kepçe yardımıyla sütü sürekli tencere içinde yukarıdan aşağıya döküp havalandırarak sütün yüzeyini iyice köpürtün. Bu işlemi en az 15-20 dakika devam ettirin.
Mandacılık kültürünü yaşatmak için 2014 yılında İstanbul Silivri'de 210 dönümlük arazide kurulan mandıra, Türkiye'nin en büyük manda çiftliğidir.
Muş, manda yetiştiriciliğinde potansiyeli olan bir ildir. İlde 1980 yılında 52.162 baş manda yetiştirilirken bu sayı 2022 yılında 8.252 başa kadar gerilemiştir. Muş ili sahip olduğu su kaynaklarıyla su ve sulak alanları seven mandanın yetiştirilmesi için önemli doğal ortam özelliklerine sahiptir.
Yine 2021 yılı TÜİK verilerine göre Samsun 23 bin 633 baş manda mevcudu ile Türkiye'de 1. sırada yer alıyor. Bu miktarın 11 bin 300'ü Bafra ilçesinde bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri