Disk frenler frenleme kalitesi açısından v-frenlerden çok daha iyidir. Bilhassa yağışlı havalarda ve kumlu, topraklı zeminlerde disk frenin frenleme kalitesi çok daha iyi hissedilir.
Disk frenler, özellikle dağ bisikletleri veya yarış bisikletleri için tercih edilirken, V-frenler genellikle günlük bisiklet sürüşleri için yeterlidir.
V Fren eskiden de bildiğimiz gibi pabuçlu sistem frendir. Fren kollana bağlı olan fren dış ve iç halatlar fren bacaklarına gider ve fren kolununsıkılmasıyla fren halatları fren bacaklarını asılır ve fren bacaklarına bağlı olan fren pabuçlarının janta baskı yapmasıyla fren yapılır, bisikletin durması sağlanır.
Disk fren, frenlemeyi kaliper ile balatalar arasındaki diski sıkarak sağlayan bir fren türüdür. İlk diskli frenli otomobil 1949 yılında Crosley Hot Shot olup seri üretim ilk disk frenli otomobil ise 1955 yılında piyasaya sürülen Citroën DS olmuştur.
Hidrolik disk fren en etkili fren sistemidir. Özellikle dağ bisikletlerinde rakipsizdir. Hibrit bisikletlerde, tur bisikletlerinde ve bazı yarış bisikletlerinde de kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Hidrolik disk frenin bölümleri: Fren gödesi, hortum, rotor, fren kolları, mineral yağ, fren pabucudur (balatalar).
İlgili 17 soru bulundu
Common Brake System: Ortak fren sistemi. Honda'nın bazı motosiklet modellerinde yer alan bir frenleme sistemidir. Sisteme göre arka fren sıkıldığında ön fren de ön tekerleğe yaklaşık olarak %30 oranında güç uygular ve bu sayede aracın daha kısa bir fren mesafesinde durması sağlanır.
Hidrolik Fren Asistanı “HBA”, sürücüye acil veya panik frenleme durumlarında destek verir. Hidrolik Fren Asistanı, fren pedalına basma hızı üzerinden sürücünün tam frenleme isteyip istemediğini algılar ve sürücü fren pedalına tam bastığı sürece fren basıncını otomatik şekilde ABS ayarına kadar arttırır.
Fren diskinin ne zaman değiştirilmesi gerekmektedir? Fren diskleri balatalara göre daha uzun ömürlü olsa da sürüş tarzına bağlı olarak belirli bir süre sonra aşınarak değiştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
ABS fren basıncını modüle ederek tekerleklerin kilitlenmesini önlerken, CBS frenleme kuvvetini ön ve arka tekerlekler arasında dağıtır. Bu sistemlerin her ikisi de dengeyi artırır, durma mesafelerini azaltır ve sürücüler için daha kontrollü ve öngörülebilir bir frenleme deneyimi sağlar.
Otobüs ve tır gibi ağır vasıtalarda ise birincil ve ikincil olmak üzere iki farklı fren sistemi kullanılıyor.
Açılımı Active Body Control olan sistem kısaca ABC olarak adlandırılır. Türkçesi ise aktif gövde kontrolü anlamına gelen bu sistem, araçları yan yatma veya takla atma gibi tehlikelerden korur. Mercedes grubunun keşfettiği bu özellik, neredeyse yeni çıkan tüm modellerde kullanılır.
Hidrolik frenler, mekanik frenler, elektronik ve havalı frenler olarak çeşitleri vardır.
Fren neden sertleşir sorusunun yanıtı, fren sisteminizde çamur birikmesinden kaynaklanabilir. Fren hidroliği higroskopiktir, yani suyu emen bir sıvıdır. Zamanla bu sistem, fren sisteminde çamur birikmesine neden olur. Biriken çamur, frenin sertleşmesine ve kilitlenmesine sebep olur.
Fren diskleri normal şartlar göz önüne alındığında 60.000 – 80.000 km aralığında bir ömre sahiptir. Diskinizin ömrünü kişisel kullanım alışkanlıklarınızla uzatıp kısaltabilirsiniz.
Çoğu otomobil dört tekerleğin hepsinde bulunan bir diskli fren sistemine sahiptir. Disk fren sistemleri; fren “diski” veya rotoru, fren kaliperi grubu olarak bilinen hidrolik piston takımı ve bir çift fren balatası olmak üzere üç ana bileşenden oluşur.
Araçlarda çeşitli faktörlere dayalı olarak fren diski aşınması görülür. Fren diski zamanla paslanıp yoğun bir aşınmaya yaşayabilir. Ayrıca zaman zaman fren diskinden kaynaklı olarak jant ve tekerlek yüzeylerinde de fren tozu görülebilir.
Kilitlenen tekerleğin frenini bırakıp tekrar dönmesini sağlamak üzere çalışan ABS sayesinde söz konusu kayma olmaz ve frenleme mesafesi kısalır. Böylece seyir halindeyken kayma ve kontrolden çıkma olmayacağı için güvenli sürüş sağlanır.
Denizcilik alanında faaliyet gösteren Amerikan klas kuruluşudur. Merkez ofisi Houston, ABD'de bulunmaktadır.
Bunun dışında aracınızda ABS sisteminin olup olmadığını şu şekilde anlayabilirsiniz: Aracınız ile ani bir fren yaptığınızda tekerler kilitlenip bırakıyorsa, ve arkanızda kesik kesik tekerlek izleri oluşuyorsa, bu aracınızda ABS sisteminin olduğunu göstertir.
Seagate markası tarafından lansmanı yapılan Mach.2 Exos 2X14 HDD adındaki yeni sürücü 524MB/s sürdürülebilir aktarım hızlarına ulaşarak yeni bir rekora imza atıyor ve en hızlı HDD modeli haline geliyor.
Fren diskinin aşınma sebepleri olarak fren balatasının türü, sıkışık trafikle birlikte fren diskinin sürekli aşıra ısıya maruz kalması, sürücünün frenleme tarzı, aracın uzun süre kullanım dışı kalması gibi etmenleri sıralayabiliriz. Bu etmenler fren disk kullanım ömrünü değiştirir.
Fren kısmında balatalar, fren diskine oranla daha uzun süre dayanıklı kalabilmektedir. Standart bir araba kullanıcısının 40 bin km'de fren diskini kontrol etmesi oldukça fayda sağlayacaktır. Buna ek olarak uzmanlar, 60 bin ile 70 bin km arasında yeni fren diskinin takılması gerektiğini de savunmaktadır.
ACC sistemi araç giderken önünde bir araç olması durumunda otomatik olarak fren düzeneğini harekete geçirip aracın hızını düşürmektedir. Böylece öndeki araç ile takip mesafesini sağlamak için çalışmaktadır.
Emergency brake assist, Türkçe'ye acil durum fren desteği olarak çevrilir. Kısaca EBA olarak adlandırılan bu sistem, frenleme kalitenizi üst seviyelere çıkarır. Trafiğin gidişatına göre yapılan fren her zaman tutarlı olmayabilir. EBA sayesinde yapılan tüm ani frenler desteklenir.
Güvenli ve Defansif sürüş eğitimleri Trafiğe kapalı eğitim alanında yapılmakta ve Eğitimde katılımcı aracı kullanılmaktadır . Kendi aracınız ile katılamadığınız durumlarda ücreti mukabilinde eğitimde kullanacağınız araç da temin edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri