Türkiye geneli açık alanda domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin fide dikimi yapılabilir.
Fide dikiminden önce tarla 20-30 cm derinliğinde sürülür, diskaro geçirilir. FİDE DİKİMİ: Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC'yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır.
Sıcak yaz günlerinde yetişen domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin ekimi devam eder. Ayrıca bu ayda ekildiğinde sonbaharda hasat edilebilecek kışlık sebzeler de vardır. Pırasa: Temmuz ayında ekimi yapılan pırasa, soğuk hava şartlarında yetişmeye devam eder ve kış aylarında tüketilmek üzere hasat edilir.
Ağustos ayı tarım ve hayvancılıkta yapılması gerekenler. -Açık tarlaya karnabahar, lahana, brokoli ve marul fidesi dikilebilir. -Seraya güzlük domates, biber, patlıcan gibi sebze fideleri dikilebilir.
Temmuz: Semizotu, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir. Ağustos: Semizotu, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir.
İlgili 35 soru bulundu
Ağustos ayı, karnabahar, lahana, fasulye, börülce ve roka ekiminin yapıldığı aydır. Bu sebzelerin tohumları, Ağustos ayı boyunca toprağa ekilebilir. Ağustos ayında önceden ekilen kabak, marul ve salatalıklar fidelenir. Bu fideler yeni toprağa aktarılmalıdır.
Eylül ayında marul, ıspanak, lahana, roka ve turp ekerek 30 gün sonra hasat edebilirsiniz. Ek olarak dereotu, kabak, bakla, kekik ve lavanta gibi bitkilerin ekimini de yapabilirsiniz. Eylül ayı boyunca yıldızpatı ve kasımpatı gibi çiçeklerin ekimini gerçekleştirebilirsiniz.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir.
Domatesi Ekmeden Önce: Büyüme zamanı boyunca domatesin toprağı besin açısından zengin olmalıdır. Bu nedenle kompost, sıcaklık hala düşükken ekimden önce toprakla karıştırılmalıdır. Transplantasyon Sonrası: En güvenli çözüm, ekimden üç veya dört hafta sonra bitki toprağa alıştığında dengeli gübre kullanmaktır.
Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir. Serin olan saatlerde sulamak daha uygun olur.
Örtü altı taze fasulye yetiştiriciliğinde ilkbahar döneminde 1 Mart, Sonbahar döneminde 15 Temmuz-1 Ağustos tarihlerinde tohum ekimi yapılır.
Ocak ayında roka, dereotu tohumları ekilir. Şubat ayında soğan, sarımsak, roka gibi tohumlar ekilir. Mart ayında salatalık, zeytin, tere, pırasa, rezene, nohut, patates, patlıcan tohumları ekilir. Nisan ayında bamya, börülce, kavun, karpuz, salatalık, maydanoz tohumları ekilebilir.
Temmuz ayında ekebileceğiniz çiçek türü ise peygamber çiçeğidir. Ağustos Ayında Hangi Çiçekler Ekilir? Ağustos ayında yazlık çiçeklere son olarak gübreleme işlemi yapılmaktadır. Bu ayda yapılacak olan ağaç nakilleri ise ikinci haftadan sonra yapılmalıdır.
Hasat Ve Verim:Serada domates yetiştiriciliğinde hasat tohum ekiminden itibaren yaklaşık 4.5-5 ay sonra başlar.Tek ürün yetiştiriciliğinde şubat ayında başlayan hasat temmuz ayına kadar sürer.Sonbahar yetiştiriciliğinde Kasım ayı ortalarında başlar,şubat ayı ortalarında biter.İlkbahar yetiştiriciliğinde ise Nisan ...
Domates sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Yetiştirme devrelerinde ısı sıfırın altına (-2,-3 ºC'ye) düştüğünde bitki tamamen ölür. Fidelerin tarlaya dikilmesinde ilkbahar geç donlarının bitmesi gerekir.
Genel olarak ise domates ağacının ömrü 5 ay ile 2 yıl arasında değişkenlik göstermektedir. Bu durum domatesin türüne ve cinsine bağlı olarak farklılık yaratır.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Domates fide aşamasındayken ürettiği ilk çiçek demetini, bitki bahçeye nakledilmeden önce kopartılır.
Haziran ayında Türkiye geneli tüm sebzelerin fide dikimi yapılabilir. Domates, biber, kavun, karpuz ve hıyar gibi sebzeler fide dikimi yapılır. Nisan Mayıs ayında dikimi yapılan fideler bitki koruma, gübreleme ve budama işleri yapılabilir.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Domateste ilk sulama dikimden hemen sonra can suyu ile başlanmaktadır. Daha sonrasında bitkinin gelişim dönemine ve uygulama yapacağımız gübreler ile de sulama yapılmaya devam edilir. Toprak ihtiyacına, bitki gelişimine göre sulamalar ayarlanmaktadır.
Yaz sebzeleri, sıcak havalarda yetişen ve yazın tüketilen sebzelerdir. Bu sebzeler arasında en popüler olanları domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, fasulye ve mısır gibi sebzelerdir. Bu sebzeler genellikle mayıs, haziran ve temmuz aylarında ekilir.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Ağustos ayı sebzeleri: Kabak, domates, patlıcan, bamya, taze fasulye, barbunya, börülce, dolmalık biber, yeşil biber, kırmız biber, mısır, fesleğen, nane, biberiye, tere, maydanoz, dereotu, reyhan. Ağustos ayı meyveleri: Mürdüm eriği, üzüm, kırmızı erik, vişne, kayısı, incir, şeftali, kavun, karpuz, dut, böğürtlen.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri