Dişler çene üzerinde bir ark üzerinde dizilmektedir. Üst çenedeki diş arkı alt çenedeki diş arkından daha geniştir. Estetik ve fonksiyonel olarak her iki arkta komşu dişler arasında boşluk olmamalıdır. Ayrıca dişlerin sıkılması sırasında üst ve alt dişlerin birleşmesi sırasında da aralarında boşluk içermemelidir.
Dil tamamen damağa temas etmeli.
Dil damaktayken alt ve üst dişler birbirlerine hafifçe temas etmeli veya boşluk kalsa bile çok az olmalı. (Normalde dinlenme pozisyonunda dişlerin birbirinden hafif ayrı olması gerektiğini kabul ederiz ama John Mew bu fikre katılmadığını belirtiyor.)
İdeal olarak, sağlıklı bir çenedeki dişler simetrik olarak düzenlenir ve her iki çene de aynı boyuttadır: dişler üst üste binmez ve dişler arasında daha büyük boşluklar olmaz. Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir.
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
Doğru Dil Duruşuna Genel Bakış
Radyoloji ve onkoloji notlarında yayınlanan bir araştırmaya göre, diliniz dinlenirken dilinizin ucu ağzınızın çatısına, ön dişlerinizin hemen arkasına değmelidir. Dilinizin ucu ağzınızın tabanına değmemelidir. Dilin doğru konumu konuşma sırasında değişir.
İlgili 37 soru bulundu
Yutkunurken dil ön dişlere dayandığında bu durum siz konuşurken de bu şekilde olmaktadır ve bu durum peltekliğe sebep olmaktadır. Bu durumu azaltmak için dilinizi ağzın alt kısmına ya da damağınıza yapıştırarak yutkunmaya çalışın ve dilinizi o şekilde tutmaya çalışın ki bu şekilde diliniz o konuma gelmeye alışacaktır.
Yetişkin bir bireyde(süt dişlerinin tamamını değiştirmiş)normal kapanış ilişkilerini tanımlarsak; Üst dişler önden ve yanlardan alt dişleri kavrar, üst ön dişler alt dişleri 2mm kadar örter ve 2 mm kadar önde yer alır.
Harita dil, tedavisi olmayan bir rahatsızlıktır. Kendi kendine ortaya çıkan bu rahatsızlık, bir süre sonra yine kendiliğinden kaybolabilir. Harita dil rahatsızlığında ortaya çıkan lezyonlar iyi huylu olduğu için herhangi bir tedavi veya ilaç kullanımına ihtiyaç duyulmaz.
Dil bağı (ankiloglossi), dili ağız tabanı ile birleştiren ve frenulum adı verilen dokunun normalden kısa olmasıdır. Bu durum dilin hareket kabiliyetini kısıtlarken; emzirmeyi, dil çıkarmayı, bir çocuğun yeme, konuşma ve yutma şeklini etkileyebilir.
Ağızda çapraz kapanış varsa.Normalde ağız kapanışında üst dişler alt dişlerden daha önde olmalıdır. Şayet tersi bir durum söz konusu ise yani alt dişler üst dişlerin daha ilerisinde duruyorsa ki buna ' çapraz kapanış' denir.
Dişhekimi hastanın sağ arka ve sağ ön tarafında oturarak çalışır. Sağ elde; aeratör veya mikromotor kalem gibi tutulur. Üçüncü veya dördüncü parmaklarla diş, dudak ve çenenin bir kısmına dayanarak mutlaka destek alınmalıdır. Aksi durumda frezler kolayca kayarak yumuşak dokuları zedeleyebilir.
İdeal çene pozisyonu burun tabanından, aşağı doğru çizilen dik hayali bir çizginin 2-3 mm gerisinde olmalıdır 2-3 mm den daha fazla geriye sapmalar zayıf çene, tersi de kuvvetli çene olarak kabul edilir.
Dinlenme Pozisyonunda Diliniz Ağız Kapalıyken Ağzınızın Çatısına Dayanıklı Kalmalıdır! Oral dinlenme duruşu, yemek yemediğiniz veya konuşmadığınız zaman ağzınızın ve dilinizin ne yaptığını ifade eder. İdeal oral dinlenme pozisyonu şu şekildedir; Dudaklar kapalı, dişler kapalı ve dil hafifçe üst damağa dayalıdır.
Mewing, dilin tamamını ağzın çatısında dinlendirmeyi, sadece burundan nefes almayı, dudakları nazikçe kapalı tutmayı, yiyecekleri yutmadan çok önce çiğnemeyi ve çiğnenmiş yiyecekleri dudak ve buccinator kaslarını çalıştırmadan ağzın arkasından yutmayı içerir.
Oral safha : Yutkunmanın istemli safhasıdır. Dilucu, alt ve üst kesici dişlerin lingual ve palatinal yüzeylerine değerek yukarı kalkar ve bu arada yutulacak cisim dil sırtına taşınır. Bu sırada yumuşak damak yukarı kalkar, larenks ve hyoid ke mik yukarı doğru hareket eder.
DİL BAĞI OLMASI NE GİBİ SORUNLARA YOL AÇAR? GEÇ KONUŞMA PROBLEMİ YAPAR MI? Dil bağı olan çocukta dilin fonksiyonları etkilenecektir. Konuşma ve telaffuz bozuklukları, ağız içini temizleme işlevinin bozulmasından dolayı kötü ağız hijyeni ve diş problemleri, emme, yeme problemleri ve dil şeklinde bozukluk görülebilir.
Ağrı ve şişlik varsa, bezi biraz buza sarın. Derin bir kesik varsa ve dilinizin kanamasını durdurmanız gerekiyorsa, ağzınızı 1 parça hidrojen peroksit ve biraz su ile durulamayı (içmeden) deneyin. Yemeklerden sonra ağrıyı hafifletmek için ağzınızı ılık tuzlu suyla durulamayı deneyebilirsiniz.
Bu arada ayna karşısına geçerek dilinizin rengini kontrol ederek, sağlık durumunuzla ilgili ipuçları yakalayabilirsiniz. Uzmanlara göre, dilinizin rengi açık pembeyse bu muhtemelen sağlıklı bir vücuda sahip olduğunuzu gösteriyor. Ama çok kırmızı bir dil çeşitli enfeksiyonların habercisi olabilir.
Vitamin eksikliği: Vücudunuz folik asit veya B-12 vitamini bakımından yetersizse, diliniz görünüşte kırmızı olabilir. Coğrafi dil: Bu iyi huylu (zararsız) rahatsızlık, dilinizin üzerinde düzensiz kırmızı lekelerin görünmesine neden olur.
Papiller iltihaplığında, bakteri, besin ve ölü hücreler bu minik kabarcıkların arasında hapsolabilir. Bu da diliniz üzerinde beyaz bir tabaka oluşturur. Beyaz dilin diğer sebepleri, ağız kokusunun sebepleriyle benzerdir: ağız kuruluğu, yetersiz ağız hijyeni ve tütün.
Dişlerin üst üste binmesi, yamuk veya dönük olması, düzensiz konumlanmaları sonucu görülen çapraşıklıklara sıkışıklık adı verilir. Sıkışıklık problemi ortodonti tedavisiyle rahatlıkla giderilir. Üst dişlerin, alt dişleri örtme derecesi yaklaşık olarak 2-3 mm civarıdır.
Çene Geriliği Belirtileri Nelerdir? Çene geriliği olan kişilerin çene yapısında dışarıdan bakıldığında fark edilen, gözle görülür değişiklikler vardır. Çenesi geride olan bir kişiye yandan bakıldığında kavisli bir yüze sahip olduğu görülür. Bu kişilerde yüzün dikey yüksekliği düşüktür.
Alt çenenin üst çeneye göre daha önde olması çene yapısı ve diş yapısı ile gözle görülür olarak anlaşılır. Hastalarda yemek yeme ve konuşma ile ilgili sıkıntılar, çene ve çene eklemlerinde ağrı görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri