Lekelere karşı kullanılabilecek ilk akla gelen yöntem karbonattır. Diş fırçasına bir miktar karbonat dökerek dişlerinizi fırçalayın. Sonrasında tekrar diş macununuz ile fırçalayın. Bu işlemi haftada iki kez tekrarlayarak lekelerden kurtulabilirsiniz.
Karbonatla dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Bunun dışında da alternatif yöntemlerin dışında doktorunuzun önerisiyle birlikte eczanelerden alabileceğiniz leke gideren ilaç ve diş macunlarını kullanabilirsiniz. Eğer lekeler fazlasıyla varsa ve yaptığınız işlemlere rağmen azalma olmuyorsa diş hekiminize görünün.
Diş lekesi temizleme evde nasıl yapılır diyorsanız, limonu ve karbonatı karıştırmanız önerilir. Yapmanız gereken 1 çay kaşığı karbonatı bir kabın içerisine atmak. Ardından üzerine limon sıkmalısınız. Karışımda köpükler oluşana kadar karıştırdıktan sonra fırçanıza karışımdan bir miktar sürmelisiniz.
Dişteki Kahverengi Lekeler Nasıl Tedavi Edilir
Mesela uygulanan bazı yöntemler şunlardır; Diş beyazlatma setleri veya doktor randevulu ve klinik ortamlarda uygulanan diş beyazlatma tedavileri. Düzenli diş fırçalama. Uygun diş macunu ve diş fırçası kullanma.
Bunlardan en yaygın olanı şüphesiz ki: Karbonat. Doğal bir aşındırıcı olan karbonat, lekeleri mekanik olarak çıkarabilir. Dişlerinizi beyazlatmak için karbonat denemek istiyorsanız, eşit miktarda su ve karbonatı karıştırarak bir macun yapın. Diş fırçanızı 1 dakika boyunca dişlerinize sürtün, ardından tükürün.
İlgili 35 soru bulundu
-Hayır, karbonat cif gibi iri partikülleri olan bir maddedir ve bununla mine üzerini fırçaladığımız zaman sert mine yüzeyi çizilir, aşınır ve leke tutmaya daha müsait bir hale gelir. Bu nedenle karbonat, tuz gibi partikülleri olan maddelerle diş fırçalamak doğru değildir.
Diş hekiminizin önereceği şekilde belli aralıklarla beyazlatma, diş beyazlatma plakları ile desteklenirse diş renkleri tekrar açılacaktır. Renklenmeyi önlemenin tek yolu hekiminize diş temizliği yaptırmaktır. Sigara kullananlara her 6 ayda bir diş hekimiyle görüşmesini ve dişlerini temizletmesini öneririm.
Lekelere karşı kullanılabilecek ilk akla gelen yöntem karbonattır. Diş fırçasına bir miktar karbonat dökerek dişlerinizi fırçalayın. Sonrasında tekrar diş macununuz ile fırçalayın. Bu işlemi haftada iki kez tekrarlayarak lekelerden kurtulabilirsiniz.
Diş lekesi dişlerde meydana gelen renk değişiklikleri ya da bölgesel olarak dişin üzerinde çıkan koyu renkli lekeler olarak tanımlanabilmektedir. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Diş lekesi temizleme tedavisi oldukça kolay bir tedavidir.
Plak, yapışkan bir yapıdadır ancak düzenli olarak dişleri fırçalayarak ve diş ipi kullanarak temizlenebilir. Plak zamanında temizlenmezse sertleşir ve diş taşına dönüşür. Diş taşı sadece diş hekimi tarafından temizlenebilir; dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanımı taşları etkilemez.
Limon ve karbonatın etkisini görmek için bir miktar karbonatın üzerine birkaç damla limon damlatın ve macun haline gelene kadar karıştırın. Daha sonra kendi oluşturduğunuz bu macunu dişlerinize fırça yardımı ile uygulayın. Yaklaşık 2 dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın ve daha sonra temiz su ile ağız içini yıkayın.
Tartar: Dişlerin üzerinde plak oluştuğunda, genellikle sarı veya kahverengi bir renk olan tartar adı verilen bir madde oluşur. Tartar genellikle diş eti çizgisi boyunca ve dişlerinizin arasında görünür ve diş macunu ile düzenli fırçalamak onu çıkarmaz.
Bir bardağın içerisine bir çay kaşığı karbonat, bir çay kaşığı elma sirkesi ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Karışım macun kıvamına geldiğinde diş fırçası batırılır ve dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez bu yöntem uygulandığından dişler eskisinden daha beyaz bir görünüme kavuşur.
Dişte leke oluşumuna karşı en etkili önlem ve tedavi, hiç kuşkusuz diş fırçalamadır. Çay, kahve ve sigara içen kişilerin günde en az 2 kez hiç atlamadan dişlerini fırçalaması gerekmektedir.
Karbonat, dişlerinizi beyazlatmaya yardımcı olabilir ancak çürükleri, diş eti hastalıklarını ve diğer diş problemlerini önlemek için tek başına yeterli değildir. Karbonatlı diş macunu kullanmak, diş sağlığı rutininizin herhangi bir bölümünün yerine geçmemeli, tamamlayıcı olarak görülmelidir.
Diş hekimi tarafından yapılan diş beyazlatma işlemleri ise, genellikle 347,22-1.620,00 TL arasında değişebilir. Lazer ile yapılan diş beyazlatma işlemleri ise, 2000-3000 TL arasında değişebilir. Bu fiyatlar, yaptırılacak işlemin büyüklüğüne, dişlerin durumuna ve seçilen beyazlatıcı ürünlerine göre de değişebilir.
Dişlerinizi düzenli fırçalayarak ve diş ipi kullanarak az da olsa dişte siyah leke temizleme işlemi yapılabilir.
Doğru, düzenli bir fırçalama ve diş ipi kullanma rutini sürdürmek bu tür lekeleri minimumda tutabilir. Ayrıca dişlerinizi korumak için bir pipet kullanabilir ve koyu renkli sıvı içimi sonrası su içebilirsiniz. Tüm bu önlemlere rağmen hala lekeler hayatınızdan çıkmıyorsa, diş hekiminize mutlaka görünün.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Dişte Oluşan Siyah Lekelerin Sebepleri
Bunun yanı sıra genetik faktörler, yaşın ilerlemesi ile zamanla dişlerin aşınmış olması, kullanılan ilaçlar, kişinin geçmiş diş öyküsü (eski diş protezleri, diş travmaları, diş dolguları) de siyah leke oluşumunda önemli etkenler arasında sayılabilir.
Kahve Nedeniyle Oluşan Diş Lekeleri
Kahve lekesini çıkarmak ancak erken dönemde mümkün olabilir. Leke çıkarma özelliği olan diş macunları ile düzenli olarak yapılacak fırçalama sayesinde kahve lekesi dişler üzerinden uzaklaştırılabilir.
Sirke İle Diş Taşı Temizliği
İki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz yarım bardak suyun içerisine katılarak karıştırılır. Hazırlanan karışım ile günde bir kez gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan tartarın giderilmesine yardımcı olur.
1. Nikotin lekelerini bir bez veya kâğıt havlu ile silin. 2. Nikotin lekelerini silmek için çamaşır suyu ve sudan oluşan bir çözelti kullanın. 3. Nikotin lekelerini silmek için karbonat ve sudan oluşan bir çözelti kullanın.
Office bleaching yöntemi dişlerde hızlı bir beyazlama istenildiği durumlarda en etkili çözümdür. Diş hekimi tarafından muayenehane ortamında uygulanan bu prosedürde diş etleri izole edildikten sonra üzerine ilaç sürülür ve ilacın etkinliğinin artırılması için üzerine mavi ışık uygulaması yapılır.
İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Diş Hekimi Dr. Öğr Üyesi Özge Gürbüz, 'Evde dişleri beyazlatmak için karbonat ve limon gibi dişleri aşındırıcı yöntemler uygulanmamalı. Çünkü aşınmış dişlerin zamanla beyaz rengi geri dönülmez bir şekilde kaybedilir. ' ifadelerini kullandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri