Isparta'daki endemik bitki türlerinden Sütçüler kekiği, ilçedeki yüksek kesimlerden toplanıp kurutulduktan sonra, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Akdeniz Üniversitesi'nden emekli olan ve Akseki'de bitki türleri üzerine araştırmalarda bulunan Prof. Dr. Oktay Yeğen, yaptığı açıklamada, üzerinde yoğun olarak çalıştığı bitki türü kekiğin, Türkiye'de en fazla güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.
Kekik kendine özgü tada ve kokuya sahip bir Akdeniz bitkisidir. Genellikle baharat olarak kullanılan bu bitki eski medeniyetlerden günümüze tıbbi özellikleriyle de bilinir.
Kökeni Akdeniz bölgesine kadar izlenebilen dağ kekiği, Türkiye'de yaygın olarak bulunur. Dağ kekiği çeşitleri şunlardır: Origanum syriacum (Suriye Kekiği, Dağ Kekiği, İsrail Kekiği): Güneybatı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da doğal olarak yetişir.
Gramaj seçenekleri: 60 gr415,00 TL/kg. 300 gr166,33 TL/kg.
İlgili 20 soru bulundu
Kuru alanlarda yaklaşık 150-250 kg/da, sulu alanlarda ise 400-500 kg/da verim alınabilir. Hasat edilen kekikler hemen toplanmalı, temiz ve gölge bir zemine serilerek kurutulmalıdır.
Türkiye'de tescilli 8 çeşit kekik var. 10 dekarlık bir arazide yapacağınız yatırımın tutarı 7 bin 200 lira. Yıllık işletme gideri 11 bin 566 lirayken yıllık işletme geliri ise 27 bin 662 lira. Kekikten, 10 yıllık proje ömrü boyunca net 161 bin lira gelir sağlanıyor.
Isparta'daki endemik bitki türlerinden Sütçüler kekiği, ilçedeki yüksek kesimlerden toplanıp kurutulduktan sonra, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz.
Dağ Kekiği Kekik 1 kg Fiyatı 93,37 TL.
Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur.
Bitkinin yaygın adı Arapça kökenli Zahter olmakla birlikte, yetiştiği yörelerde; dağ zahteri, iyi zahter, karabaş kekik, kara kekik, mor kekik, zater, çıprıka vb. isimler de verilmektedir.
Türkiye'nin en çok kekik tarımı yapılan ili ise Denizli oluyor. Manisa, Uşak, Kütahya, Aydın, Antalya, Hatay ve Muğla gibi diğer illerde kekik yetiştiriciliğinde üst sıralarda yer alıyor. Ege ve Akdeniz illerimizde yoğun olarak yapılan kekik yetiştiriciliği, çiftçilerimizin önemli gelir kaynağını oluşturuyor.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Kekik bitkisinin iklim istekleri
Bu bitki güneş ışığına ihtiyaç duyar ve ılık veya orta derecede kurak iklimleri, ılıman kışları ve güneşli yazları tercih eder. Ortalama sıcaklık oranı İlkbahar-yaz başlarında 20-30 ° C olan yerlerde büyür.
Çok yıllık bir bitki olan kekiğin ekonomik ömrü 7 yıldır. Ancak iyi bakım şartlarında 10 yıla kadar ürün alınabilmektedir. Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok kullanım alanı vardır. İklim ve Toprak İsteği: Kurağa ve soğuğa karşı dayanıklıdır.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Kekik tohumunu yılın her ayında balkonunuzda, serada ya da cam önünde ekebilirsiniz. Kekik tohumları oldukça küçüktür. Bu nedenle tarlaya ekilmesi oldukça çok zordur. Fide zamanı geldiği zaman fideliğin içine birebir ölçülerde kum, toprak, yanmış ahır gübresi karıştırmak önemlidir.
Kaç kg kekikten yağ çıkar? Ortalama olarak uçucu yağ verimi, kekik kurusu verimin % 1 ila% 3'ü arasında değişir. Böylece, hektar başına 20 ila 60 kg esansiyel yağ elde etmeyi bekleyebilirsiniz. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg olduğunu unutmayın.)
Latince adı “Thymus” olan Kekik, ballıbabagiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz'dir.
Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir. Akdeniz ülkelerinde kekiğin yerine kullanıldığı gibi çay olarak demlenerek de tüketilebilir.
Safran dünyanın en pahalı baharatı. Geniş bir kullanım alanı var. Güçlü bir renklendirici ve aromatik özelliklere sahip.
İlk yıl ürün dekardan 20-50 Kg arasında değişir. Birinci yıl ürün az olsa da gelecek yıllar bitkinin iyi gelişmesi için mutlaka biçim yapılmalıdır.Birinci yıldan sonra kurak şartlarda dekardan ortalama 150 Kg.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri