Ayrık diş tedavisi için eğer problem sadece ön dişlerde ise estetik diş tedavi yöntemleri ile kısa sürede sorun giderilebilir. Ancak dişler arasındaki boşluklar daha geniş bir alana yayılmış ise en etkili tedavi yöntemi olarak diş teli ve ortodontik tedavi yöntemleri tercih edilir.
Dişlerin arasındaki boşluklar nasıl kapatılır? Ortodontik tedavi ile dişler arasındaki boşlukların kapatılması mümkündür. Kompozit dolgular ile dişlerin arasındaki boşluklar kapatılabilir. Porselen laminalar sayesinde dişler arasındaki aralıklar giderilebilir.
Dişlerdeki aralık yalnızca ön dişilerde ise bu durumda estetik tedavi yöntemleri sorunu gidermeye yeterli olacaktır. Ancak kimi hastada dişler arasındaki boşluklar geniş bir alana yayılmış haldedir. Bu durum için en etkili tedavi yöntemi diş teli uygulaması ya da ortodontik tedavi yöntemleridir.
Dişeti ameliyatları sonrasında dişlerde aralanmalar görülebilir. Ön kesici dişlerin yanında bulunan yan kesici dişler normalden küçük ise diş arası boşluk (diastema) oluşma sebebidir. Ön dişler üstünde ve arasında bulunan diş eti bağ dokusu olması gerekenden geniş ve uzun ise yine diş arası boşluk oluşma nedenidir.
Diş Aralarında Boşluk Olanlar: Diş aralarında boşluk olan kişiler, diş fırçaları ile diş aralarını yeterince temizleyemeyebilirler. Bunun için mutlaka ara yüz fırçası kullanılmalıdır. Diş Eti Çekilmesi Olanlar: Diş eti çekilmesinin en büyük sebebi, diş aralarında kalan bakterilerdir.
İlgili 42 soru bulundu
Diastema, büyüme çağında oluşabilir.
İki ön diş arasındaki boşluk, genellikle çocuklarda dişlerin normal gelişiminin bir parçasıdır. 6-8 yaş arasındaki çocukların yaklaşık yarısının ön dişleri arasında boşluk olduğu bir gerçektir. Daha sonra üst köpek dişleri oluştuğunda bu boşluk kapanır.
Diş teli tedavisi olmadan dişlerin kendiliğinden düzelmesi maalesef mümkün değildir. Bu durumun birçok nedeni mevcuttur. Ancak başlıca nedeni kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğu için düzelebilmesi açısından dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekliliğidir.
Peki bu boşlukları kapatma yöntemleri nelerdir? Dişler arasındaki boşlukları, çeşitli tedavi seçenekleri ile kapatmak mümkündür. Ortodontik tedavi yani diş teli takılması, porselen lamine uygulanması ya da son zamanlarda çok popüler olan ve tek seansta tedavinin bitirildiği bonding sistemi ile tedavi yapılabilir.
Diş Boşlukları Nasıl Kapatılır? Dişler arasındaki boşluklar ortodontik tedavi ile doldurulabilir. Bunun yanı sıra dişler arasındaki meydana gelen boşlukların doldurulması için kompozit dolgular da tercih edilebilir. Porselen lamina kullanılarak da dişler arasındaki boşluklar giderilebilir.
Süre olarak yapılacak diş sayısına göre 1-3 saat sürebilir. Porselen laminalarda tedavi süresi yaklaşık 5-7 gün olacaktır. Tel tedavisinde ise bu süre 12-18 ay olarak öngörülür.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Ön dişler arasında ve üstünde bulunan dişeti bağ dokusu (frenilum dediğimiz ) olması gerekenden geniş ve uzun ise yine diestemaya neden olabilir. Bazen de arka azılar bölgesinde ,daimi dişleri hiç oluşmamış olan bireylerde, ön dişler geriye doğru hareket ederler ve aralarında boşluk oluşabilir.
Ayrık diş sorunu yaşayan insanların başvurabileceği en kolay ve hızlı tedavi yöntemi Bonding olmaktadır. Bu yöntem dişlerin arasına dişin renginde dolgu yapılarak uygulanmaktadır. Bonding tedavisi yaptıracak bir kişinin dişleri ya da ağzı uyuşturulmayacaktır.
Diş teli takmadan dişler kendiliğinden düzelmez. Çünkü herhangi bir müdahale olmadan çarpık, yamuk dişlerin kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğundan düzelebilmesi için dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekmektedir.
Kontrol edilmezse, bu diş etlerinizi ve dişlerinizi zayıflatarak, diş çürümesi ve diş eti iltihabı gibi komplikasyonlara neden olabilir. Dişler arasındaki boşluklar da yanlış hizalanmış bir ısırmaya neden olabilir. Bu, çiğnemeyi zor ve ağrılı hale getirebilir, ayrıca çene ve kulakta ağrıya neden olabilir.
Pek çok hasta, devlet hastanesinde bonding yapılıp yapılamayacağını da merak etmektedir. Devlet hastanelerinde bonding yaptırmak mümkündür. Fakat ücrete tabidir. Masrafların SGK tarafından karşılanabilmesi için ağız ve diş sağlığını tehdit eden bir hastalığın olması gerekmektedir.
Eksik dişin olduğu bölgede çiğneme yapılamayacağı için, zamanla bu bölgede bulunan çene kemiğinde erime ve incelme meydana gelir. Sağlıklı çiğneme işlemi eksik dişler nedeni ile gerçekleşemeyeceğinden ve tek taraflı çiğneme olduğundan, çene eklemlerinde ağrı, ses, kilitlenmeler oluşur. Yani eklem problemleri olacaktır.
Dişlerin aralıklarının kapanması için uygulanacak olan yönteme bağlı olarak genel anlamda bir süre vermek mümkündür. Çünkü her hasta özelinde bir değerlendirme ve süreden bahsetmek mümkündür. Genel anlamda 8 ay ile 30 ay arasında değişen bir süre zarfından bahsetmek gerekebilir.
Diş kristali, diş yüzeyinde herhangi bir aşındırma yapılmadan istenilen dişin görünen yüzeyine kompozit bonding adı verilen özel yapıştırıcıyla diş hekimi tarafından yapıştırılarak uygulanır. Dişlere herhangi bir zararı bulunmayan diş kristalleri için standart ağız bakımından başka bir bakım yapılmasına gerek yoktur.
– Bazı insanlarda ayrık dişler, çene ebatları ve diş boyutları ile alakalıdır. Eğer dişleriniz, çene kemiğiniz için fazla küçük ise ister istemez aralarında boşluklar oluşabilir. Bunun sonucunda dişler birbirinden uzak lokasyonlarda konumlanır ve ayrık diş problemi meydana gelir.
Diş şeffaf plak fiyatları 2023 yılında aşağıdaki gibidir: Plak Ücreti Hariç Şeffaf Plaklar ile Ortodontik Tedavi (Hafif Derece): 12.780 TL. Plak Ücreti Hariç Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavi (Orta Derece): 18.250 TL.
Türk Diş Hekimleri Birliği'nin 2022 yılı için belirlemiş olduğu rehber tarifeye göre; Şeffaf Plaklar ile Ortodontik Tedavi (Hafif) (Plak Ücreti Hariç): 7.000 TL – 7.560 TL KDV Dahil. Şeffaf Plaklar ile Ortodontik Tedavi (Orta) (Plak Ücreti Hariç): 10.000 TL – 10.800 TL KDV Dahil.
Bu durumda ağız hijyeninin iyileştirilmesi sebebiyle ağız sağlığını olumlu yönde etkiler. Yalnız diş teli tedavisi gören hastaların % 90 ından fazlası estetik amaçla diş teli taktırmaktadır. Bu sebeple sağlık bakanlığı 18 yaş üstü diş teli hastalarının tedavi ücretini karşılamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri