Taşıma katmanı verinin nasıl iletileceğinin belirlendiği katmandır. Taşıma katmanında verinin uçtan uca hangi protokoller kullanılarak iletileceği belirlenir. TCP ve UDP gibi protokoller bu katmanda çalışır.
3. Transport Layer (Taşıma Katmanı): Bu katman verinin ne şekilde gönderildiğini gösterir. TCP (Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) protokolleri bu katmanda çalışır.
Üst Katman TCP (Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP (Internet Protocol) ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.
Ayrıca flow control (akış kontrolü) kullanarak karşı tarafa gönderilen segmentlerin yerine ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP (User Datagram Protocol - Kullanıcı veri bloğu iletişim kuralları): TCP/IP modelinin taşıma katmanında bulunan bir diğer protokolüdür.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
İlgili 44 soru bulundu
TCP/IP'de bir cihazdan yollanan veriler katmanlara göre paketlenerek yollanır. Alıcı cihaza ulaştığında ise bu veri paketleri tek tek açılıp veri ulaştırılır. Katmanlar derken bu protokol takımı dört farklı katmandan oluşur; Application (Uygulama), Transport (Taşıma), Internet, Network Interface (Ağ arayüzü).
OSI modelindeki oturum, sunum ve uygulama katmanına karşılık TCP/IP sadece uygulama katmanını kullanır. TCP/IP modeli UDP bağlantıları kullandığı zaman, iletim katmanında güvenililik kontrolü yapmaz.
TCP, bütünsel ve kayıpsız veri akışlarında tercih edilirken UDP ise ses ve video iletişiminde tercih edilir.
ICMP, TCP/IP protokol yığınının bir parçasıdır ve internet katmanında bulunur. Bu aslında yığının ikinci katmanıdır. ICMP bir katman 3 protokolü olarak adlandırılır. Bu numara, Open Systems Interconnection (OSI) protokol yığınındaki ağ katmanından gelir.
UDP, Ulaşım katmanı'nda faaliyet gösteren bir protokoldür. Verilerin doğru ya da yanlış şekilde iletilip iletilmediğini garanti etmez (connectionless). UDP başlığı, her biri 16 bit uzunluğunda olmak üzere 4 alandan oluşur. Seçimlik bir alandır.
TCP, verilerin güvenilir bir şekilde taşınmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Bu nedenle, TCP, verilerin kaybolmadan, sırayla ve hatalı bir şekilde aktarılmasını sağlar. Verilerin güvenli bir şekilde taşınması, internet üzerinden iletilen özellikle önemli bilgilerin güvenliğini sağlar.
Bağlantı TCP, veri iletimi öncesinde bir bağlantı kurar ve bir bağlantı noktası üzerinden iletişim kurar. Bu, verilerin doğru şekilde teslim edilmesini sağlar, ancak aynı zamanda bir miktar gecikme de yaratır. UDP ise, herhangi bir bağlantı kurmadan doğrudan veri paketlerini gönderir.
TCP, bilgisayarlar arasındaki iletişimin, küçük paketler halinde ve kayıpsız olarak gerçekleşmesini sağlayan bir protokol olarak tanımlanabilir. TCP protokolünün en önemli özelliği kimlik doğrulaması yapması ve veriyi karşı tarafa gönderip alırken veri bütünlüğünü korumasıdır.
UDP iletileri 512 Bayt'tan büyük değildir ve bu boyuttan büyük olduğunda kesilir. DNS, Bölge aktarımı için TCP ve ad için UDP kullanır ve normal (birincil) veya ters sorgular gerçekleştirir.
TCP Nedir? İngilizce açılımı “Transmission Control Protocol” olan TCP, cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlar.
UDP'nin açılımı “User Datagram Protocol”, Türkçe anlamı ile ise “Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Kuralları” olmaktadır. TCP/IP adı verilen protokol takımları bulunmaktadır ve UDP bu protokollerden bir tanesidir. UDP iki katmanlı bir aktarım protokolüdür.
Uygulama Katmanı
Uygulama katmanı ağ servisini kullanacak olan programdır. Bu katman kullanıcıların gereksinimini karşılar. SSH, telnet, FTP, TFTP, SMTP, SNMP, HTTP, DNS protokolleri ve tarayıcılar bu katmanda çalışır.
ICMP uygulamaları
Ping en basit TCP/IP uygulamasıdır.
Uygulama Katmanı (Application Layer)
Bu protokoller arasında HTTP, FTP, SMTP, DNS, Telnet, SSH, POP3, IMAP, SNMP ve SIP yer alır. Bu katman, verilerin uygulama arasında iletilmesini sağlar ve uygulamaların kullanıcıya veri sunmasına olanak tanır.
TCP: UDP 'den daha yavaştır çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP: Ses ve video gönderiminde kullanılır. TCP'ye göre daha hızlıdır fakat güvenli değildir.
UDP protokolünü kullanan protokoller arasında DNS, SNMP, TFTP protokolleri yer alır. Programcılar UDP'nin ağ üzerinde fazla bant genişliği kaplamaması nedeniyle çoğu zaman TCP yerine UDP'yi tercih etmektedir.
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
ICMP nasıl çalışır? İnternet Denetim İleti Protokolü (ICMP) genellikle TCP/IP veya Kullanıcı Veri Birimi Protokolü (UDP) gibi diğer ağ protokolleriyle birlikte çalışır. Belirli ağ olayları meydana geldiğinde ana sunucular ve yönlendiriciler, ICMP iletilerini veya ICMP paketlerini takas eder.
TCP/IP modeli, verilerin internet üzerinden nasıl iletilmesi gerektiğine ilişkin standartları tanımlayan bir protokol paketidir. OSI Modeli, Açık Sistemler Ara Bağlantısı (OSI) modeli olarak da bilinir. 1980'lerde ağ protokollerinin standartlaştırılmasına yardımcı olmak için ISO ve IEC tarafından oluşturulmuştur.
TCP/IP modeli beş farklı katmandan oluşur: Fiziksel katman. Veri bağı katmanı Ağ katmanı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri