İkinci tabaka ise dentin adı verilen ve gri, sarı ya da kirli beyaz görünebilen katmandır. Bahsedilen bu iki katman birlikte dişlerin rengini oluşturur. Dentin, dişlerin kenarlarına kadar uzanmaz; yani uçlar sadece mine tabakasından oluşur. Bu nedenle de dişlerin uçları mavimsi beyaz, gri ya da şeffaf görünebilir.
Diş Şeffaflaşması Nedenleri
Dişlerimizin en dış katmanında bulunan diş minesi dişlerimizi korumakla görevlidir. Bazı sağlık koşulları ve tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerden kaynaklı olarak diş minesi yavaş yavaş aşınabilir. Bu aşınmalar yüzünden de dişleriniz zamanla şeffaf bir görünüme ulaşır.
Diş Şeffaflaşması Tedavi Yöntemleri
Diş minesi kaybı dişte kalıcıdır. Şeffaf, yarı saydam gözüken dişlerinizin görüntüsünden rahatsızsanız kozmetik diş tedavi yönlemleri dişinizi ve gülüşünüzü daha güzel kılar ve aynı zamanda dişinizi güçlendirir. Diş hekiminiz dişiniz için en uygun tedaviyi seçecektir.
Kaplamalar ve yapıştırma yöntemleri dahil olmak üzere kozmetik diş hekimliği tedavileri dişlerinizin görünümünü tamamen değiştirebilir. Mine remineralizasyonu, diş hekiminizin dişlerinizin gözeneklerini, dişlerinizin beyazlığını ve gücünü geri kazandıran bir mineral kombinasyonu ile doldurduğu başka bir seçenektir.
Yediğiniz, içtiğiniz her gıda diş çukurlarından sinir uçlarına gider ve bu da ağrı olarak size geri döner. Diş asit erozyonu olarak da bildiğimiz bu duruma neden olan faktörler; fazla şeker, kuru ağız, çok ekşi gıdalar, reflü ve asitli yiyeceklerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Genel olarak sağlıklı dişler beyazımsı renkte olur tamamen bembeyaz olmazlar. Dişlerin rengi beyazdan sarıya kadar olan tonlarda değişiklik gösterir. Dişin renginin değişmesinin sebebi birçok şekilde olabilir. Dişlerin rengi dişlerin yaşına, beslenmeye, sigara kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak değişir.
Hastanın genel ağız sağlık durumu, uygulamanın diş eti ve diş yapısına olan etkisi, diş hareket miktarı gibi değişkenler, tedavi süresi ve kullanılacak plak sayısını etkilemektedir. Şeffaf plak tedavi süresi, genellikle 12-18 ay arasında bir kullanım süresini kapsar.
Her hasta için özel olarak yapılan şeffaf plaklar, diş diziliminde çapraşıklık olan, kişiyi rahatsız eden şekil bozukluklarında dişleri düzeltmek için uygulanan ortodontik tedavi yöntemlerindendir. Şeffaf plaklar (telsiz ortodonti) kullanım kolaylıkları nedeniyle günümüzde yaygın olarak tercih edilmektedir.
Ortodontik tedavi bittiğinde güzel bir diş yapısına sahip olarak tedavinizi bitirebilirsiniz fakat, dişlerden tel ve braketler çıkarıldıktan sonra dişleriniz bir süre sonra eski yerlerine dönmeye çalışacaktır.
Günümüzde artık sadece şeffaf plaklar kullanılarak düzeltilebilmektedir. Bu yöntem diş teline alternatif estetik görünümlü bir seçenek olmanın yanında tedavi süresini hiçbir şekilde etkilememektedir.
Diş minesi aşınması problemine neden olan faktörler aşağıdaki gibidir: Kullanılan diş fırçasının kıllarının çok sert olması Asitli ve şekerli gıdaların çok fazla tüketilmesi. Sert nesneleri ısırma alışkanlığına sahip olmak.
Sigara kullanımı şeffaf plakları sarartır mı? Eğer çok içiyorsanız belli bir zamandan sonra sigara içmeyen bir kişiye göre şeffaf plaklarınız da sararma olacaktır. Fakat invisalign plaklarınızı 15 günde bir değiştireceğiniz için bu sararma aşırı olmayacaktır.
Yalancı diş, iki yanda yer alan komşu dişlerin arka yüzeyine tutturulur. Daha sonra komşu dişlerin arka yüzleri birazcık pürüzlendirilir. Son olarak ise hazırlanan yalancı diş, komşu dişlere yapıştırılır. Maryland yönteminde yapılan köprü dişlerin tutuculuk gücü diğer dişlere göre daha zayıftır.
Tedavi edici yöntemler:
İncelmiş mine bölgelerine diş hekimi tarafından uygulanan hassasiyet giderici vernikler ve LASER uygulamaları, oldukça başarılı sonuçları olan tedavilerdir. Mine dokusunun tamamen ortadann kalktığı bölgelerde estetik dolgu uygulamaları hem hassasiyeti hem de kötü estetiği ortadan kaldırır.
Dişlerinizi beyazlatma işlemi, dişlerinizi tartar ve leke oluşumundan tamamen korumaz. Bu nedenle gün içinde en az iki defa olmak üzere diş fırçalamaya devam edilmelidir. Ayrıca işlem sonrasında da yine 6 ay ila 1 yıl arasında rutin diş hekimi ziyaretlerine devam edilmelidir.
Aşınan kısım zaman geçtikçe dişe göre daha koyu rengi ile dikkat çekecektir. Aşınma sonucu ortaya çıkan koyu renkli çentikler, durumun ilerlediğinin ve müdahale edilmesi gerektiğinin habercisidir. Diş minesi aşınmasını fark ettiğiniz anda diş hekimi muayenesinden geçmeniz gerekir.
Mineyi Eski Sağlığına Kavuşturmak
Bu işlem, "remineralizasyon" adı verilen bir yöntemle gerçekleştirilebilir.Mevcut diş minesi bütünüyle aşınmadan önce onu güçlendirmek amacıyla florür ve kalsiyum içeren ürünleri kullanarak bütün gayreti zayıf noktalara toplayabilirsiniz.
Tedavi sırasında her iki haftada bir plakların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diğer diş teli uygulamalarından daha maliyetlidir. Şeffaf plak tedavi ücreti çift çene için 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.
Türk Diş Hekimleri Birliği'nin 2022 yılı için belirlemiş olduğu rehber tarifeye göre; Şeffaf Plaklar ile Ortodontik Tedavi (Hafif) (Plak Ücreti Hariç): 7.000 TL – 7.560 TL KDV Dahil. Şeffaf Plaklar ile Ortodontik Tedavi (Orta) (Plak Ücreti Hariç): 10.000 TL – 10.800 TL KDV Dahil.
Garip Öpüşme Efsanesi Yanlış
Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir. Bir kez takmaya alıştığınızda, bir süre sonra onları fark etmeyeceksiniz bile.
Devlet hastanelerinin ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde gece plağı tedavisi ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Diş plağı tedavisi doğru şekilde yapılmazsa kalıcı çene problemlerine sebep olabilmektedir. Bu yüzden, deneyimli ve uzman bir diş hekimine danışılarak kullanılmasında fayda vardır.
Invisalign Şeffaf Plak Tedavisi Paketleri,
TDB 2022 ye göre vakanın şiddetine göre 7250 TL ile 16200 TL arası değişmektedir ( plak ücreti hariç ). Hangi gruba girdiğinize ve hangi çenenin tedavi edileceğine sizi muayene ettikten sonra ortodonti uzmanınız karar verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri