Santral venöz kateter; yaşamsal fonksiyonları takip etmeyi, kan almayı, serum vermeyi sağlayan ve ana toplardamarlara yerleştirilen bir kateterdir. Port kateter, kanser hastalarında kullanılır ve cilt altına yerleştirilir. Üriner kateter; kendi içinde alt türlere ayrılan ve mesaneye yerleştirilen bir kateter türüdür.
Periferik intravenöz (IV) yollar (lines), kateterler veya kanüller; sıvıları, ilaçları ve kan ürünleri dahil tedavileri doğrudan uygulamak için periferik damarlara yerleştirilen esnek plastik tüplerdir. Günlük pratiğimizde bu kanülasyonlara genel olarak “damar yolu” diyoruz.
Port kateter, kemoterapi gören hastalarda kullanım kolaylığı sağlar. Bir ucu kalbin hemen girişinde bulunan büyük damara, diğer ucu ise göğüs duvarında cilt altına yerleştirilmiş küçük bir rezervuara cerrahi bir müdahale ile bağlanır.
Aferez işlemi sırasında kanı vücüuttan alıp işleyebilmek için belirli bir hızda ve hacimde kanı cihaz çekmek gerekmektedir. Bu nedenle damar yolunun iyi olmadığı durumlarda kateter takılır.
1 aydan kısa süreli kullanım için uygundur. Subklavian, eksternal ve internal juguler ve femoral venlerden yerleştirilir. Kateter ucu SVK 1/3 alt kısmına ve femoral yoldan ise inferior vena kavaya yerleştirilir. Diyaliz ka- teterleri için juguler ven yolu tercih edilmelidir.
İlgili 41 soru bulundu
Santral venöz kateter öncelikli olarak boyun ve üst kol bölgesi ana toplardamarlarına takılır. Bunun dışında nadiren de olsa kasık bölgesindeki ana toplardamarlar da tercih edilebilir.
Yapıldığı madde sayesinde uzun süre kullanılabilen katater, genellikle boyundan ya da köprücük kemiğinin altından büyük damarlara takılır. Kalıcı katater ponksiyon sonrası tünelden geçirilerek hedef damara yerleştirilir. Yerleştirilmesi sürecinde cerrah katateri skopi ve ultrasonografi ile kontrol eder.
Kateterizasyonun sınıflandırılması: Kısa süreli kateterizasyon: 1 - 7 gün kateterin takılı kalmasıdır. Ameliyat sonrası uygulamalar genellikle böyledir. Kateterler olguların üçtebirinden daha fazlasında bir günden daha kısa süre kalırken, ortalama uygulama süresi 2-4 gündür.
Kateter kaç gün kalabilir? Kısa süreli kateterler ortalama 1 hafta ila 1 ay arasında kullanılır. Genellikle yaşlılarda ya da ortopedi hastalarında ameliyattan sonra yararlanılır. Uzun süreli kateter uygulamaları ise 28 günden uzun sürebilmektedir.
Sonda tipleri
Foley kateterin aksine ucunda balon yoktur ve bu nedenle yerinde kalaması mümkün değildir. Çocuklarda veya sadece idrar numunesi almak için kullanılabilir. Tiemann kateteri,prostatik üretranın eğriliğinden geçmeyi kolaylaştıran kavisli bir uçla tasarlanmıştır.
Kemoterapi PORTU yaygın olarak bir çok branş doktoru tarafından takılmaktadır. Başta Girişimsel radyoloji uzmanları, Genel Cerrahlar ve Anestezistler olmak üzere bir çok uzmanlık branşı Kemoterapi PORTU nu takabilmektedir.
Kateter bakımında ilk aşama kateter kullanımından önce yıkama ya da alkol bazlı sprey ile hijyenik el temizliğinin ya- pılmasıdır. Yine intravenöz sete girmeden önce enjeksiyon portunun %70 alkol, iyot ya da klorheksidin ile silinmesi gerekmektedir.
İngilizcede “liman” anlamına gelen port kelimesi, teknolojide giriş, soket veya bağlantı noktası anlamlarına gelir. Fiziksel ve sanal olmak üzere port çeşitleri bulunmaktadır. Fiziksel port denilen bilgisayarlar üzerinde bulunan ve fiziksel bağlantı için kullanılan bir donanım yuvasıdır.
Epidural - Spinal Kateter uygulaması akut ve kronik ağrının kontrolünde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Epidural bölge kafa tabanından başlar, kuyruk sokumuna kadar uzanır. Bu bölge içinde yağ dokusu ve kan damarları bulunur. Hasta yüz üstü veya yan pozisyonda yatırılır.
En sık olarak boyundaki juguler ven veya köprücük kemiğinin altındaki subklavian ven giriş yeri olarak kullanılır. Öncelikle, ultrason eşliğinde klavuz telle toplardamara girilir. Sonrasında lokal anestezi ile port kateterinin yerleştirileceği ciltaltı cebi oluşturulur.
Nazal katater Burun girişinden orofarinkse kadar ilerletilen distal kısmında de- likleri olan plastik kataterdir (Resim 1). Nazal kanülü tolere edemeyen, burunda kuruma ve kanama olan hastalarda uygulanabilir. İtilme me- safesi burun kanadı ile kulak memesi arası mesafedir.
Port yerleştirilen hastalar dikişler alındıktan sonra banyo yapmalarında sakınca yoktur. Sağ boyun toplardamarından (IJV) girilerek yerleştirilen portun anjiografi görünümü. Yuvarlak metal kesim port olarak tanımlanır, porta bağlı kateter yukarı doğru yöneldiği en üst nokta damara giriş kesimidir.
Takılmazsa ne olur ? Bu bebekler ağır hasta oldukları için tetkik için sıklıkla kan örneği alınması gerekir. Göbek kateteri takılmazsa her girişim için bebeğin kolunun delinmesi gerekir. Bu durum bebekte enfeksiyon gelişimini kolaylaştırır.
Hemodiyaliz Kateterinin Takılması
Gerektiği taktirde sedasyonla yani uyutularak da gerçekleştirilebilen bu işlemde hasta belli belirsiz bir acıya neden olur. Uygulama sırasında hastanın boyun venası ve kolları ultrason teknolojisi ile değerlendirilir. Yüzeysel bölgenin temizliği solüsyonlar kullanılarak sağlanır.
Bu kateterler cilt bütünlüğünü bozarak bakteri ve/veya fungi enfeksiyonlarına sebebiyet verirler. Enfeksiyon kan dolaşımına yayılabilir (bakteremi) ve hemodinamik (kan dolaşımsal) değişiklikler ve organ işlev bozukluğu (şiddetli sepsis) ölümle sonuçlanabilir.
GEÇİCİ KATETERLER
Kanama riski olan hastalarda tercih sebebidir. İşlem için özel bölüme ihtiyaç yoktur. Hasta başında da takılabilirler.
Genel anlamda kateter enfeksiyonu, ateş, titreme gibi sistemik enfeksiyon bulguları ve/veya kateter bölgesinde (kateter çıkış yeri, çevresi, deri altı kısım boyunca) eritem, şişlik, hassasiyet, lokal ısı artışı gibi inflamasyon bulgularının olmasıdır.
Tedavi için geçici bir çözüm olarak kullanılan bir tür damar yolu sistemidir. Hemodiyaliz kateteri hastanın vücuduna yerleştirilen ince bir tüptür ve hemodiyaliz sıvısının hastanın vücuduna girmesini ve çıkmasını sağlar. Hastanın boynuna veya kasığına yerleştirilir.
Kateter: Geçici damar yolu için kullanılan kateter, kasıktan, boyundan ya da köprücük kemiğinin alt kısmından takılır. Takıldıktan hemen sonra kullanılabilen katetere, çoğunlukla acil durumlarda gerek duyulur. Fistül: Hemodiyaliz için en güvenilir yol olan fistül, aynı zamanda en uzun süre ile kullanılabilen yöntemdir.
Hemodiyaliz tedavisi için şahdamarı, köprücük altı ven ya da femoral ven kateteri yerleştirilerek CVC uygulaması cerrah tarafından yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri