Dişli pompalar sıvıların pozitif yer değiştirmesini sağlayan pompalar olup, her devir için sabit miktarda sıvıyı pompalamaktadırlar.
Dişli pompalar: 200 bar basınçlara(1) kadar çıkabilen, piyasada kolaylıkla temin edilebilen ve değişik uygulama alanlarında kullanılan bir pompa tipidir.
Dişli pompa, döner pompalara verilen isimdir; dönen dişliler kullanarak sıvıyı taşıyan pompalardır. Dişli pompa sıvı ortamını iter, vakum basıncı yaratır, iki ya da daha fazla dişlinin kullanımı ile işlevini tamamlarlar. Dişli pompalar çok yüksek basınç oluşturabilme kabiliyetine sahiptir.
Dişli pompa; Testlerde kullanılan ve üzerinde çalışma yapılan pompa 12cc düz dişli hidrolik pompadır (Şekil 2).Dişli pompanın çalışma devri 700-3000 rpm, çalışma basıncı 0-210 bar arasında çalışmaktadır.
İçten dişli pompaların bir çeşidi olan gerotor pompalar, rotor (dış dişli) ve stator (iç dişli) adı verilen 2 alt elemandan oluşan basit yapılı, küçük ve sessiz çalışan pompalardır.
İlgili 18 soru bulundu
Dişliler, makine bileşenleri arasında hareket ve gücü aktarmak için kullanılmakla beraber mekanik aktarım elemanlarıdır. Eşleştirilmiş çiftler halinde çalışan dişliler, dişlerini, şanzıman işlemi sırasında kaymayı önleyen, karşılık gelen başka bir dişlinin veya dişli bileşenin dişleriyle birbirine geçirir.
Çalışma Prensibi
İç dişli pompalar yüksek viskoziteli akışkanların iletilmesinde kullanılır. Bu tip pompalar dışta tahrik dişlisi (rotor), içte eksantrik konumlu avare dişliden oluşmaktadır. Basit yapısı sebebiyle uzun ömürlü, bakımı kolay pompalardır.
Hidrolik pompa, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir devre elemanına verilen isimdir. Elektrik motoru ya da içten yanmalı motordan aldığı dönme hareketi ile artan ve/veya azalan hacim prensibine göre depodan akışkanı emmeye ve ardından sisteme basmaya yarayan bir ekipmandır.
Güç aktarma sistemlerinin en önemli elemanları olarak kabul edilen dişli çarklar, hareketi iletmek ve hareketin yönünü değiştirmek için kullanılabildikleri gibi otomotiv sanayisinde hız azaltma ve hız arttırma amacıyla da kullanılır.
İçten eksantrikli pompa, bir pompalama eylemi oluşturmak için dönen bir dahili rotor ve sabit bir harici stator kullanan bir tür pozitif deplasmanlı pompadır.
Rotor ve dişli birlikte çalışır. Bu konstrüksiyon sayesinde aralarında hazneler oluşur. Böylece pompa ağzının doldurulabilmesini sağlayan emiş kabiliyetini elde ederiz. Akışkan, rotasyon (devir) sayesinde emme tarafından basma tarafına taşınır.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Pompanın içerisinde çark bulunur. Çarkın dönüşüyle vakum ortaya çıkar ve oluşan vakum sıvıları içerisine çeker. İçeri çekilmiş olan sıvı çarkın hızla dönmesini sağlar ve çark döndükçe içerideki su dışarıya atılır. Bu işlemin yaşanmasını sağlayan ise merkezkaç kuvvetidir.
Kişilerin kendi elleriyle kazıp açtıkları kuyulardan su çıkarmak için santrifüj pompası kullanılır. Maksimum 6 metre kadar derin olan kuyulardan su çıkarılır.
7,5 Hp Dalgıç Pompa Kaç Ton Su Basar? 110 metre den daha derin olmayan kuyularda genel su temini için kullanılabilir.
100 metre derinliğe kadar koyulabilir ve su çekme işlemleri gerçekleştirebilir. 2 hp dalgıç pompaların kaç amper harcadığı konusunda da bireyler detaylı bazı araştırmalar yapıyor. 2 hp olan dalgıç pompalar yaklaşık olarak 10 ile 12 metre seviyelerinde bir amper harcaması yapabiliyor.
Rijidite (Sertlik): Bazı hastalar kol ve bacaklarında sertlik tarif ederler. Nadiren de kol veya bacaklarını oynatırken çarkın hareketine benzer takılma tanımlarlar ki bu muayenede ''dişli çark'' belirtisi olarak tespit edilebilir.
DİŞLİ KALİTELERİ
Dişli kalite sınıfını dişlinin hangi amaçla kullanılacağı ve dişli imalatında hangi işleme yönteminin uygulanacağı belirler. Dişli hassasiyeti (kalite sınıfı) arttıkça dişli imalat maliyeti de o ölçüde artar.
Bir uygulamada gerekli hız ve yük miktarını sağlamak için çok sayıda düz dişli kullanılır. Bu tip dişliler saatler, pompalar, sulama sistemleri, enerji santrali makineleri, malzeme taşıma ekipmanları, çamaşır yıkama ve kurutma makineleri gibi çeşitli mekanik uygulamalarda yer alır.
Pompa sıvıları taşımak için kullanılan mekanik bir mekanizmadır. Bir pompa, sıvıyı düşük basınçtan yüksek basınca hareket ettirir ve bundan dolayı basınç içinde bir fark oluşturur.Pompalar mekanik kuvvetlerin fiziksel kaldırma veya sıkıştırma kuvveti ile maddeyi itmesi prensibini kullanarak çalışır.
Dikey ya da dik kademeli pompa olarak adlandırılan santrifüj pompa, fanları dikey şekilde bir mil üzerinde dizili olan yüksek debi ve basınç sağlayan su pompası türleridir. Bu santrifüj pompalar oldukça sessiz çalışan noryl (noril) fanlı pompalardır.
Islak rotorlu pompalarda, basınçlandırılan akışkanın rotor gömleği içerisinden rotor etrafında dolaşmasına ve rotor milinin oturduğu karbon yatakları ıslatıp bir nevi yağlamasına izin verilir. Bu şekilde motorun sargı ve yatak grubundaki ısınma problemleri bertaraf edilir.
Tüm hidrolik pompalarda olduğu gibi paletli pompalarda pozitif deplasmanlı aktarım pompalarıdır. Pompa milinin 180 derecelik dönüşünde artan hacim oluşturur, diğer 180 derecelik dönüşünde de azalan hacim oluşturarak sıkıştırma yaparlar .
Vidalı pompa, popüler olarak adlandırabileceğimiz pompa ekipmanlarından biridir. Endüstride ve günlük hayatta yaygın bir kullanımı vardır. Vidalı pompa, bir eksen boyunca yüksek ya da düşük viskoziteye sahip sıvıları aktarmak için kullanılır.
Devirdaim pompası, aşırı ısınmayı önlemek için soğutma sıvısını motorda dolaştıran bir cihazdır. Motor bloğunun yan tarafına monte edilirler ve genellikle bir termostat tarafından kontrol edilirler. devirdaim pompaları genellikle motorun doğal soğutma sıvısı akışıyla çalıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri