Dispne klinik görünümüne göre ani gelişen dispne (Akut Dispne) ve yavaş gelişen dispne (Kronik Dispne) olmak üzere iki grupta toplanabilir. -Diyastolik disfonksiyon (iskemi, hipertrofik hastalıklar, AD vs.) A-İnspiratuar Dispne: İnspirasyon sırasındaki nefes darlığıdır. Üst solunum yolu obstrüksiyonunu düşündürür.
Dispne, birisi nefes almakta zorluk çektiğinde ortaya çıkan bir semptomdur. Astım, KOAH, kalp hastalığı, akciğer kanseri ve diğer hastalıkları olan kişilerde ortaya çıkabilir. Nefes Darlığı (Dispne), “nefes almada güçlük” olarak tanımlanır.
Kronik dispne, uzun süre (birkaç hafta veya daha uzun) süren veya tekrar tekrar ortaya çıkan nefes darlığıdır. Astım, kalp yetmezliği ve KOAH gibi devam eden sağlık durumları kronik nefes darlığına neden olabilir.
NEFES DARLIĞI (DİSPNE)
Kişinin soluk alıp verdiğinin ve solunumunu güçlükle yürüttüğünün farkına varmasıdır. Normal bir kişi dakikada 16 solunum yapar ve her solunumla 500 cc hava alıp, verir.
Efor Dispnesi: Hastanın hareket halindeyken nefes darlığı hissetmesi ve istirahatte düzelmesidir. İstirahat Dispnesi: Hastanın dinlenme durumundayken bile nefes darlığı hissetmesidir. Psikojenik Dispne: Herhangi bir organik nedene bağlı olmaksızın genellikle anksiyete durumunda ortaya çıkan nefes darlığıdır. 1.
İlgili 31 soru bulundu
Bu skala, 1970 yılında Borg tarafından fiziksel egzersiz sırasında harcanan çabanın ölçülmesi amacıyla geliştirilmiştir (19). Sıklıkla efor dispne şiddetini ve istirahat dispne şiddetini değerlendirmek amacıyla kullanılan bir ölçektir. Derecelerine göre dispne şiddetini tanımlayan on maddeden oluşur (20) (Şekil 2).
Dispne kişinin nefes alıp verme işini rahatsız edici bir his olarak algılamasıdır. Günlük yaşam aktivitelerini ve egzersiz yapma kapasitesini önemli düzeyde olumsuz etkileyen Dispne, akut veya kronik olarak görülebilmektedir.
Solunum merkezine giden arteryel kanm yeterince oksijenlenernernis olusu dispneyi meydana getiren diger bir sebeptir (2. 5). Hastalar icin sakin bir ortarn saglarnr. Yuksek-Fowler pozisyonuna getirilir.
Efor Dispnesinde hasta efor esnasında nefesinde daralma hisseder, dinlenmekle rahatlar. Nedeni; efor sırasında bacak kasları venöz dönüşü pompalar (preload artar) sol ventrikül diyastol sonu volümü, ortalama sol atriyum basıncı, pulmoner kapiller basınç artar ve pulmoner konjesyon olur.
Kaba hışıldama ile karakterizedir. Horoz ötüşüne benzer. stridor nedeni olabilir. Dinlenim durumundaki bireyde dispneye neden olan stridor gelişmesi acil girişim gerektirir.
Psikolojik nefes darlığı, genellikle anksiyete, panik ataklar veya stresle ilişkilendirilir. Bu durum, kişinin zihinsel sağlık sorunları nedeniyle derin nefes almakta zorlanması sonucu ortaya çıkabilir. Fiziksel nedenlerle değil, ruhsal veya duygusal faktörlerle ilişkilendirilir.
Dispnenin değerlendirilmesinde başlıca dört yöntem vardır; birincisi semptomun neden olduğu kaygının tekrarlayan ölçümleri, dispnenin günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkisi, egzersiz sırasında dispnenin ölçümü ve yaşam kalitesi değerlendirmesinin bir bölümü olarak dispnenin değerlendirilmesidir (4).
Hiperkapni, hipoksemi, dispne, ortopne gibi belirti ve bulgularının görüldüğü “gaz alışverişinde bozulma” önemli bir hemşirelik tanısıdır.
Nefes darlığı (dispne) durumunda, ciğerlerinize yeterince hava giremediği için nefesinizi tutamazsınız. Nefes darlığı hemen tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorununun uyarı işareti olabilir. Sağlıklı bir yetişkinseniz, dakikada 20 defaya kadar nefes alıp verirsiniz.
Nefes açıcı ilaçlar hava yollarını genişleterek nefes darlığını azaltırlar. Üç grup nefes açıcı ilaç bulunmaktadır. Bunlar salbutamol, terbutalin, salmeterol, formoterol ve indakaterol adı verilen beta agonist ilaçlar; ipratropium, tiotropium ve glikopironyum adı verilen antikolinerjik ilaçlar ve teofilindir.
Çünkü sırt üstü yatıldığında kalbe binen yük arttığı için nefes darlığı daha fazla yaşanıyor. Hatta bu durumun çok ileri safhalarında kişiler yatarak değil, yalnızca oturarak uyuyabiliyor. Gece atakları: Astımın ön belirtisi olarak kabul ediliyor. Bu ataklar uyku apnesi olanlarda da görülebiliyor.
Evde nefes testi ile ulaşılan sonuçların kesinliği solunum fonksiyon testi ile yapılır. Solunum fonksiyon testi akciğerin çalışma şeklinin ve var ise yaşanan aksaklıkların belirlenmesini sağlayan testlerden biridir. Bu test içerisinde nefes alış düzeyi tespit edilerek akciğer sağlığı belirlenebilir.
KOAH, astım, bronş aşırı duyarlılığı, sigara kullanımı, nefes borusunu tıkayan tümörler, akciğer zarında çeşitli nedenlerle oluşan sıvı birikmeleri, diyafragmayı etkileyen karın içi durumlar ve fazla kilo nefes darlığına neden olan faktörler arasında gösteriliyor.
Paroksismal nokturnal dispne (PND), genellikle geceleri ortaya çıkan şiddetli nefes darlığı ve öksürük krizidir. Genellikle kişiyi uykudan uyandırır ve oldukça korkutucu olabilir.
Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Astım, KOAH, solunum yolu infeksiyonları, reflü, kalp yetmezliği, panik hastalığı, akciğer sertleşmesi ve uyku-apne sendromu bu hastalıkların başlıcalarıdır. Siz de eğer nefes darlığı ile uykudan uyanıyorsanız, sebebini araştırmak için bir Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurmanız en uygun yoldur.
Dispne-12 Ölçeği
Yorke ve arkadaşları tarafından geliştirilen (2010) ve dispne (nefes darlığı) şiddetini ölçen toplam 12 maddeden oluşan bir ölçektir. Dörtlü likert tipteki (0=hiç, 1=hafif, 2=orta, 3=ciddi) seçeneklerini içermektedir.
Hırıltılı solunum, nefes alıp verme esnasında akciğerlerden düdük sesi, ıslık veya hırıltı benzeri sürekli (250ms'den uzun) bir sesin duyulmasıdır. Bu ses oskültasyon ile duyulabileceği gibi, dışardan kulak ile ya da hasta tarafından da duyulabilir. Hava yollarının obstrüksiyonundan kaynaklanır.
Çoğunlukla astım, zatürre, KOAH ve psikolojik nedenlerle gelişen nefes darlığından teşhis edildikten sonra tedavi uzman doktor tarafından verilir. Nefes darlığı ciddi hastalıkların belirtisi olabildiği için önemsenmeli ve şikayet durumunda acilen doktora gidilmelidir.
Nefes darlığı (Dispne) nedir? Tıbbi ismi dispne olan nefes darlığı, akciğer, kalp, damar ve metabolik hastalıkların bir sonucu olarak ortaya çıkabilen, ciğerlerin yeterince hava alamaması sonucu göğüste daralma ve nefes almada zorluk yaşanması olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri